Excavarea unei portiuni de teren de la piciorul versantului, pentru realizarea amplasamentului statiei de epurare ape uzate menajere Anina, a condus la aparitia unor fenomene de instabilitate. Din cauza acestei situatii, antreprenorul general al lucrarii a fost nevoit sa treaca la remedierea si stabilizarea zonelor afectate, prin masuri adecvate de prevenire si protectie, care au constat in instalarea unui sistem performant de plase ancorate.
Construirea statiei de epurare a orasului Anina s-a decis sa se faca pe valea Garlistei. Amplasamentul se afla intr-o zona ingusta, puternic accidentata, cu versanti formati din straturi de gresii cu inclinarea concordanta cu panta si intercalatii de argila. Excavatiile in versant, necesare pentru asigurarea amplasamentului statiei de epurare si a cotei platformei, s-au executat la piciorul versantului, fapt care a condus la reducerea stabilitatii generale. Atunci cand excavatia a atins cota din proiect s-a declansat fenomenul de instabilitate, care s-a manifestat prin fracturarea si alunecarea masei de roca (foto 1). Alunecarea a fost favorizata si de prezenta argilei si a apei provenite din precipitatii si este de tip consecventa, suprafata de cedare inclinand in acelasi sens cu stratificatia.
Situatia descrisa mai sus a impus luarea unor masuri imediate de prevenire si protectie impotriva maselor alunecatoare. Adoptarea masurilor de protectie a avut la baza un studiu care, in urma investigatiilor geoelectrice care au avut drept scop obtinerea de informatii despre alunecarea de teren, a permis conturarea in spatiu si suprafata a structurii litologice, materializata prin valori ale rezistivitatii. Realizarea unor tomografii geoelectrice de mare rezolutie pe diferite profile a dus la identificarea zonelor cu potential ridicat de alunecare (fig. 1).
Avand masa alunecatoare conturata spatial, s-a trecut la analiza stabilitatii globale (fig. 2), precum si a instabilitatilor superficiale (fig. 3), luand in considerare efectul pozitiv, stabilizator, al solutiei propuse: sistem activ de stabilizare executat din plasa de otel de inalta rezistenta ancorata. Componentele sistemului de stabilizare sunt: plasa din otel si elementele de conectare, placile de ancoraj, tijele de ancoraj, cablurile perimetrale de bordare si ancorele flexibile.
Elementul principal al sistemului il constituie plasa din otel aliat de inalta rezistenta (rezistenta minima la tractiune 1.770 N/mm2) care are o protectie anticoroziva performanta de tip Aluminiu – Zinc, ceea ce ii confera o durata de viata de ordinul zecilor de ani. Plasa imbraca in mod optim suprafata neregulata de roca si faciliteaza libera alegere a pozitionarii ancorelor, permitand, astfel, adaptarea ideala a ancorajului, conform situatiei si topografiei specifice proiectului.
Sistemul stabilizeaza activ terenul, prin strangerea piulitei tijei de ancoraj la o forta predefinita luata in calcul in faza de proiectare, in cazul de fata aceasta fiind de 50 kN. Sistemul ofera asigurare impotriva cedarilor in plan paralel cu panta, precum si impotriva cedarilor locale intre tijele de ancoraj iar impreuna cu ancorajul, garanteaza stabilitatea generala. Este asigurata o tensionare externa, activa, a suprafetei, cu o forta medie de 5 kN/m2. Sistemul este protejat impotriva razelor UV si nu necesita intretinere dupa instalare.
Din considerente de stabilitate globala, lungimile de ancoraj rezultate au fost de pana la 8 m. Avand in vedere natura terenului, s-au propus tije de ancoraj tip bara plina Gewi D=32 mm. Solicitarile combinate au dus tijele, in cel mai defavorabil caz, la o solicitare de pana la 99% din capacitatea lor portanta. In urma analizei instabilitatilor de suprafata, a rezultat necesitatea adoptarii plasei Tecco® G65/3 (65 mm reprezentand diametrul cercului inscris in ochiurile romboidale ale plasei iar 3 mm grosimea sarmei plasei) si a unei dispuneri in sah a tijelor de ancoraj intr-un caroiaj de 2,80 m x 2,80 m.
Pentru a asigura o rezistenta sporita (suprafata suficienta de contact intre coloana de ciment si teren) a conlucrarii ansamblului tija – coloana de ciment – teren, s-a adoptat un diametru exterior al forajului Øext = 90 mm.
Odata decisa solutia, s-a trecut la pregatirea suprafetei in vederea stabilizarii (ranguire si curatare), urmata de executia ancorajelor (foto 3). Tehnologia de foraj utilizata a fost de tip roto-percutant iar materialul de injectie de tip suspensie de ciment. Dupa ce suspensia de ciment a atins rezistenta minima conform proiect, s-a trecut la montarea si interconectarea panourilor de plasa iar ulterior la fixarea placilor de ancoraj, urmata de strangerea piulitelor tijelor la momentul corespunzator fortei stabilite in proiect. Astfel, s-a asigurat continuarea in siguranta a lucrarilor la statia de epurare eferenta orasului Anina.
Experienta releva faptul ca stabilizarea versantilor si a taluzurilor cu sisteme flexibile cu plase din otel de inalta rezistenta ancorate constituie o solutie moderna, demna de luat in considerare la acest gen de aplicatii, solutia prezentand o serie de avantaje nete comparativ cu cele clasice, adanc inradacinate in constiinta proiectantilor.
Autor:
ing. George Corbescu – Project Manager Departamentul Tehnic, Geobrugg AG Geohazard Solutions
Contact:
Geobrugg AG – Geohazard Solutions
Str. Zizinului, Nr. 2, RO-500414 Brasov, Romania
Tel./Fax. +40 268 317 187
www.geobrugg.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns