«

»

NOVART ENGINEERING: Implementarea corecta a Building Information Modeling (BIM)

Share

novart_iulie 1Indiferent ca este vorba de un investitor, proiectant, executant de lucrari sau utilizator final, implemen­tarea BIM in cadrul organizatiei sau la nivel de proiect are intotdeauna drept scop redu­cerea costurilor de investitie sau operationale si eficientizarea business-ului prin cresterea competitivitatii si adaptarea la noile realitati ale pietei constructiilor.

In aceste conditii, cum realizam un model informa­tional integrat al constructiei utilizand instrumente, precum Revit, ArchiCAD, MagiCAD, Graitec Advance Design, pentru modelarea tuturor specialitatilor in vederea utili­zarii acestuia pe intreg ciclul de viata al constructiei? 

Cum asiguram ca informatia aferenta unui element de constructie sau de instalatie, odata creata ca obiect inteligent BIM in faza de proiectare conceptuala, sa fie utilizata eficient, cu dezvoltarea de rigoare din punct de vedere al nivelului de detaliere grafica (LOD – Level of Detail) si al nivelului de informatie (Level of Information – LOI), atat in fazele de proiectare tehnica, ofertare, contractare, executie, receptie cat si in faza de operare si mentenanta? 

Cum asiguram trecerea usoara a informatiei din faza de investitie in fazele de operare si mentenanta?

Metodologia BIM de livrare a unui proiect de constructii ofera raspunsuri la toate aceste intrebari. Deoarece BIM nu inseamna doar modelarea 3D a proiectelor de constructii ci un mai bun management al informatiei in livrarea proiectului, primul pas, I-ul din BIM, ar trebui sa fie specificarea cerintelor informa­tionale ale beneficiarului, respectiv Employer’s Information Requirements (EIR).

EIR poate fi privit ca o tema de proiectare mult mai cuprinzatoare, care abordea­za atat proiectarea, respectiv crearea modelului BIM, cat si executia, specificand informatia ce trebuie livrata in cadrul proiectului (modele BIM, planse, specificatii), standardele si procesele ce trebuiesc adoptate in livrarea proiectului (PAS1192).

BIM inseamna, de aseme­nea, colaborare intre partile implicate in proiect, aceasta realizandu-se prin utilizarea de standarde deschise, precum Industry Foundation Classes (IFC) si platforme de colaborare ca Viewpoint for Projects, pentru asigurarea unui mediu comun de gestionare a datelor, Common Data Environment (CDE), aspect esential in livrarea BIM a proiectelor.

Mai multe informatii gasiti la adresa:
http://www.4projects.ro/#!viewpoint-for-projects/czc3 

La nivel mondial BIM este considerat cel mai modern mod de a livra un proiect de constructii, cladiri sau infrastructura, fiind in stransa legatura si facilitand tendinte concu­rente precum smart/green buildings, smart cities/grids si big data pentru spatiul construit. 

Novart Engineering asigura consultanta investitorilor in implementarea BIM la nivel de proiect de investitie, portofoliu de investitii sau de active construite, cat si servicii de management, utilizand cele mai moderne instrumente pentru livrarea BIM a proiectelor. 

Contact:
SC NOVART ENGINEERING SRL
B-dul. Lacul Tei, Nr. 1-3 (in cladirea ISPE), Et. 6, Camera 619-621, Sector 2, Bucuresti
Tel.: +40 722 405 744 | Fax: +40 358 816 467
Email: office@4projects.ro | www.4projects.ro | www.novartengineering.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 25

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/07/01/novart-engineering-implementarea-corecta-a-building-information-modeling-bim/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.