«

»

Personalitati romanesti in constructii – Mihail D. HANGAN (1897 – 1964)

Share

mihail_hanganProfesorul Mihail Hangan este considerat parintele betonului armat din Romania.

S-a nascut in anul 1897 la Botosani. Cursurile primare si cele liceale le-a urmat in orasul natal. In anul 1916 s-a inscris la Scoala Nationala de Poduri si Sosele Bucuresti, transformata, ulterior, in Scoala Poli­tehnica, pe care a absolvit-o in anul 1922.

Activitatea a inceput-o la Societatea Edilitatea din Bucuresti, unde a lucrat pana in anul 1931, afirman­du-se ca un inginer deosebit de ta­lentat si capabil sa rezolve cele mai variate probleme din domeniul constructiilor, dovedind o deosebita atractie pentru studiul betonului armat. Tot in aceasta perioada, 1924-1925, a urmat Scoala superioara de Electricitate din Paris.

Intre anii 1932-1940, a functionat ca sef al Serviciului de constructii la Societatea C.A.M., iar intre anii 1941-1946, la Ministerul Lucrarilor Publi­ce, ca inginer sef si apoi director al Directiei constructiilor.

Intre anii 1945-1950 a fost consilier tehnic al Bancii de Stat, intre anii 1949-1954 a fost consilier conducator al unei grupe de proiectare la IPROMET, iar intre anii 1955-1960 a activat in calitate de consilier la IPC, IPROIL, IPCT etc. si in comisiile de avizare ale CSCAS.

Incepand cu anul 1947, prof. Mihail Hangan a participat, ca inginer specialist, la marile lucrari de constructii cu caracter republican, in special la lucrarile industriale.

A intocmit numeroase proiecte si a condus colective de proiectare si lucrari de executie. Dintre acestea mentionam: tunelul aerodinamic si corpul I al Institutului Politehnic, Institutul de Cercetari Chimice, Comitetul de Stat al Planificarii, ultimele patru etaje ale Bancii de Stat – toate din Bucuresti, rezervoa­rele de apa din Campina, Campulung, Satu Mare, Silistra, Combi­natul Carbochim din Cluj, Fabrica de vagoane Arad, Combinatul semi­cocs Calan, Combinatul industriei lemnului Galautas etc.

Activitatea de dupa anul 1944 a profesorului Mihail Hangan a fost deosebit de rodnica, contribuind plenar la numeroase constructii realizate in Romania.

Munca didactica in invatamantul superior a inceput-o in anul 1926, la Scoala Politehnica Bucuresti, ca asistent al prof. Ion lonescu. In anul 1929 a trecut, ca asistent, la cursul de Beton armat, fiindu-i incredintata si predarea cursului. Din anul 1929 pana in anul 1964, a predat cursul de Beton armat la Scoala Poli­tehnica si apoi la Institutul de Constructii – Facultatea de Constructii Civile si Industriale, unde a fost numit conferentiar in anul 1931, profesor in anul 1938 si sef al Catedrei de Beton armat.

De asemenea, a predat cursul de Beton armat si la Facultatea de Constructii din Institutului Politehnic Cluj-Napoca.

Prof. Mihail Hangan a pus bazele Laboratorului de Beton armat de la Scoala Politehnica si apoi la Institutul de Constructii Bucuresli.

In anul 1938 a sustinut doctoratul cu lucrarea: Contractia betonului si influenta sa asupra aderentei, recunoscandu-i-se titlul stiintific de doctor in anul 1953. De mentionat ca, intre anii 1926-1929, a functionat ca sef de lucrari si conferentiar si la Institutul Electrotehnic al Universitatii Bucuresti.

In cei aproape 40 de ani de acti­vitate didactica, prof. Mihail Hangan a avut un rol hotarator in introdu­cerea si dezvoltarea stiintei si tehnicii betonului armat, contribuind, in cea mai mare masura, la formarea inginerilor si cercetatorilor constructori din tara noastra, fie direct, fie prin intermediul cursurilor, manualelor si articolelor publicate.

Profesorul Mihail Hangan este autor a peste 60 de lucrari publicate in tara si strainatate si a nume­roase cursuri si manuale litografiate sau tiparite, dintre care citam: Beton armat. Norme si tabele pentru calcul, 1945; Poduri de beton armat, 1946; Prefabricate in constructii de beton precomprimat, 1950; Fundatiile constructiilor de beton armat, 1952; Betonul armat. Introducere in alcatuirea si calculul structurilor statice, 1955; Betonul armat. Studii, schite, detalii, 1957; Betonul armat. Constructii industriale, 1958; Constructii de beton armat. Introducere in alcatuirea si calculul structurilor statice, 1963; Poduri industriale din beton armat, 1961, de un real folos studentilor si inginerilor constructori.

Volumul Beton armat. Constructii industriale a avut o deosebita importanta pentru studentii si inginerii constructori din tara, fiind apreciat si in alte tari, ca una dintre putinele carti care prezinta, in mod general si unitar, constructiile industriale din beton armat si beton precomprimat.

Profesorul Mihail Hangan a avut preocupari deosebite si in domeniul cercetarii stiintifice, studiind proble­me teoretice cu aplicatii directe in practica. Dintre lucrarile, apreciate si in strainatate, citam: Grinzi continue pe reazeme late; Calculul stalpilor de cadre suprapuse din beton armat, tinandu-se seama de legaturile elastice; Calculul rapid al rezervoarelor cilindrice (in colaborare); Calculul structurilor static nedeterminate in domeniul plastic etc.

In afara acestor lucrari, profesorul Mihail Hangan a participat cu comunicari la diferite sesiuni stiintifice, congrese, in tara sau in strainatate, cu rezultate dintre cele mai bune. O activitate laborioasa a avut Mihail Hangan si la elaborarea de normative, standarde si prescriptii in constructii, precum si la stabilirea solutiilor de proiecte tip.

De mentionat participarea sa la elaborarea primelor prescriptii pentru proiectarea si executarea constructiilor din beton armat (in colaborare cu prof. Ion lonescu, ing. Anton Chiricuta, acad. prof. Cristea Mateescu).

Prof. Mihail Hangan a unit scoala cu profesiunea de inginer intr-un tot armonios si fecund. A adus in domeniul betonului armat si mai ales al constructiilor din beton armat contributii importante, ajutand la dezvoltarea si progresul acestei tehnici in tara noastra. Stapanea tehnica proiectarii constructiilor din beton armat la nivelul cel mai inalt, datorita cunostintelor sale teoretice, experi­entei si simtului ingineresc innascut.

In cei 67 de ani de existenta, profesorul Mihail Hangan a fost deo­po­triva dascal si parinte, coleg si prieten.

Patriot si iubitor de tara, profeso­rul Mihail Hangan si-a daruit intreaga capacitate si forta creatoare afirmarii stiintei si tehnicii romanesti… O culme a stiintei betonului armat in Romania.

A fost creatorul scolii betonului armat si constructiilor de beton armat din Romania si va trai prin lumina operei si a implinirilor sale, prin cei care gandesc si realizeaza betonul in patria sa.

Marele profesor, inginer si om Mihail Hangan, mentor a 40 de ge­neratii de ingineri, a decedat in anul 1964, ramanand in istoria stiintei si tehnicii betonului armat din Romania un nume de referinta – intemeietor de scoala!

(in colaborare cu Victor Popescu)
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/07/01/personalitati-romanesti-in-constructii-mihail-d-hangan-1897-1964/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>