«

»

REDA: Profile pentru rosturi Cosinus Slide® Joint

Share

reda_2Pardoseala este suportul principal al intregii activitati din parcuri logistice si industriale. O  pardoseala perfect proiectata si executata asigura o durata de viata sporita, costuri de intretinere reduse, o viteza de transport si o siguranta sporite. Costurile de intretinere ale utilajelor de transport sunt si ele mai reduse iar zgomotele si vibra­tiile produse la trecerea peste rosturi pot fi practic eliminate, determinand conditii mai bune de munca.

Asadar, calitatea pardoselilor se rasfrange direct asupra activitatii desfasurate in spatiile respective.

Pardoselile moderne de astazi nu mai prezinta “binecunoscutele” rosturi taiate, solutia pentru compensarea contractiei betonului in timpul uscarii sale aplicata de mult timp, mai precis din anii 1980. Rosturile taiate rezolvau, insa, doar in parte problema fisurarilor necontrolate ale pardoselilor.  Ele puteau fi doar „sigilate“ la umiditate dar fara protectia lor mecanica si in exploatare constituiau discontinuitatile de la care porneau fisuri si desprinderi  din pardoseala si de aici degradarea totala a pardoselii.  La un plot de 900 mp se regaseau cca 300 m de rosturi taiate, “motiv de slabiciune” a integritatii pardoselii!

Astazi pardoselile sunt turnate in ploturi de cca 1.000 mp fara rosturi, delimitate doar de profile de rost si cu rol de cofraj de turnare. Armarea cu fibre sporeste integri­tatea betonului pe intreaga suprafata a fiecarui plot turnat.

Dupa o experienta in domeniu de peste 20 de ani, firma Hengelhoef Concrete Joints din Belgia ofera solutii de ultima generatie pentru profilele de rost.

Prin Patentele Europene pe care le detine, Hengelhoef Concrete Joints ofera solutii de profile de rost sinusoidale, ce asigura protec­tia mecanica a rosturilor si transferul sarcinilor pardoseala – profil – pardoseala linear, fara socuri provocate de “efectul de joanta”, atat de accentuat si destructiv la transportoarele cu roti mici si dure. Transferul se face, deci, distribuit pe intreaga lungime a rostului, fara eforturi concentrate in tot felul de armaturi transversale.

Primul client important care a beneficiat de aceste profile a fost TOYOTA, urmat de AUDI, DHL, IKEA, VW, CATERPILLAR, BRIDGESTONE, DAIMLER, CONTINENTAL TIRES. Astazi ele sunt prezente si in ROMANIA, la beneficiari ca LIDL, PENNY, DRAEXLAYER, MEGA ­IMAGE si altii.

Profilele sinusoidale au avut si ele o evolutie proprie. Initial, profilele erau de tip Omega cu “nut si feder” dupa care au urmat profilele Delta ceva mai zvelte (fig. 1).

Ultima generatie o reprezinta, insa, profilele Cosinus Slide® joints pe care incercam sa le prezentam in conti­nuare (fig. 2).

Cosinus Slide® Joint este un profil cu o structura foarte robusta si economica, de 14 kg/m, aproape la jumatate fata de un profil din generatiile anterioare si, deci, mai ieftin. Forma sa permite imbinarea celor doua ploturi  prin “impletirea“ pe intreaga lungime si suprapunerea lor alternativa sinusoidala, decalata pe doua planuri verticale. Se asigura, astfel, trecerea lina peste rost, fara vibratii si fara reducerea vitezei in dreptul rostului! Se fabrica in trei variante de material, otel, otel galvanizat si otel inox si pentru pardoseli groase de la 12 cm la peste 30 cm.

Hengelhoef Concrete Joints, impreuna cu International Joint Tech Engineering – Belgia, asigura gratuit, pe baza datelor transmise de beneficiari, proiectarea si verificarea  pardoselilor in ceea ce priveste armarea, rostuirea, profilele de rost necesare si dispunerea lor, cu verificarea atat a comportarii la incarcarile statice uniform distribuite sau concentrate cat si la traficul dat de mijloacele de transport utilizate. Beneficiarii au, astfel, singurul profil garantat la conditiile lor de exploatare.

Invitam pe toti cei interesati, beneficiari, proiectanti si constructori, sa parcurga materialele prezentate si pe site-ul www.hcjoints.be, acolo unde, pe langa documentatii si referinte, gasiti si pagini video concludente privind tehnicitatea produselor prezentate, precum si tehnologii pentru reparatiile rosturilor, capitol pe care il dezbatem intr-un articol viitor.

Autor:
diplomat ing. Dan Bejan – presedinte SC REDA SRL

Pentru alte detalii va stau la dispozitie si eu, Dan BEJAN, la office@reda.ro sau telefon +40744545415 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/07/01/reda-profile-pentru-rosturi-cosinus-slide-joint/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.