«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Imobilul de birouri „Green Gate“, 4s+p+11e+eteh. Sisteme de instalatii

Share

green_gate 7Antreprenor General: BOG’ART
Antreprenor lucrari instalatii: IAMSAT MUNTENIA
Beneficiar / Investitor: GROUP HOLDING COMPANY – Republica Ceha
Proiectant  General: BOG’ART
Proiectanti instalatii: MC GENERAL CONSTRUCT, ALTER EGO ENGINEERING
Lider proiect: BOG’ART 

Proiectul, care include 4 nivele de subsol, parter, mezanin, 11 etaje si etaj tehnic retras, a fost dezvoltat de firma Group Holding Company din Republica Ceha. Antreprenorul general al lucrarilor pentru acest ansamblu de birouri a fost firma Bog’art, iar IAMSAT Muntenia a contractat si executat lucrarile de instalatii. Proiectul DDE de instalatii pentru acest obiectiv a fost reali­zat de MC GENERAL CONSTRUCT.

Green Gate este, in principal, un imobil de birouri de categorie A, avand si spatii cu functiuni anexe si parcare. Cladirea incorporeaza un concept flexibil de proiectare a instalatiilor si are numeroase facilitati care se combina pentru a furniza un mediu de lucru sanatos.

HVAC. Centrala termica, echipata cu 3 cazane BUDERUS LOGANO, serveste intregul imobil si e amplasata intr-un spatiu special amenajat in etajul tehnic. Cele 3 cazane, alimentate cu gaze naturale, functioneaza in cascada, pornirea si oprirea lor depinzand de graficul de reglaj prestabilit si introdus in controller-ul centralei, in functie de variatia temperaturii exterioare si de temperatura pe tur a agentului termic. Evacuarea gazelor arse se face independent  la fiecare cazan, prin cate un cos de fum Jeremias, Ø500 mm. Sarcina de racire a cladirii e acoperita cu ajutorul a  4 chillere CARRIER racite cu aer, amplasate in statia de frig, la etajul tehnic al imobilului. Iarna, chillerele pot functiona free cooling. Aerul proaspat e tratat centralizat prin 4 centrale  GEA in nivelul tehnic.

Centralele de tratare sunt preva­zute cu recuperator rotativ si umidificare izoterma cu aburi a aerului introdus, cu economie semnificativa de energie. Instalatiile de automatizare asigura parametrii tuturor echipamentelor din centralele montate in etajul termic, constituind, astfel, un sistem BMS.

Incalzirea si racirea la nivelul spatiilor interioare este asigurata cu ajutorul ventiloconvectoarelor GEA si CARRIER ampla­sate in plafonul fals. Aerul proaspat e introdus in incaperi prin grile de ventilatie la nivelul plafonului fals.

Pentru evi­tarea propagarii fumului in cladire si pentru a facilita eva­cuarea persoanelor si interventia pompierilor, in eventualitatea producerii unui incen­diu, s-au prevazut instalatii de evacuare a fumului din zonele cu risc de incediu si instalatii de presurizare pentru caile protejate. Astfel, eva­cuarea fumului din parcari se face cu ventilatoare NOVOVENT montate pe terasa, iar presurizarea cailor de acces cu ventilatoare SODECA prevazute cu convertizoa­re de frec­venta. Adaposturile de apa­­rare civila s-au prevazut cu instalatii de filtro-ventilatie.

SANITARE. Sursa de apa potabila se asigura prin cele 2 bransa­mente la retelele existente in zona apar­tinand Apa Nova. Pentru cerin­tele de debit, presiune si siguranta in exploatare, s-a executat o statie de hidrofor, adiacenta unui rezervor din beton pentru apa potabila, de 60 mc, amplasat in subsolul 2 al cladirii. Din conducta de bransa­ment se alimenteaza: gospodaria de apa pentru stins incendiu, gos­podaria de apa potabila, instalatia de alimentare cu apa potabila din subsoluri (alimentata cu by-pass si din statia de hidrofor). Gospodaria de apa potabila este constituita din: re­zervor de acumulare de 60 m3, grupul de pompare WILO, format din doua elec­tro­pompe active cu turatie variabila  si o pompa  de rezerva, recipient de hidrofor cu membrana, de 1.000 litri, rezervor de apa potabila si de incendiu monitorizate BMS.

Distri­buirea apei se face pe o singura zona de presiune de 8,5 bar, cu reductoare de presiune pe primele niveluri ale cladirii (subsol 1, parter si primele 3 etaje). Apa calda menajera se prepara in boilere electrice montate la fiecare grup sanitar. Contorizarea apei potabile se face pe fiecare grup sanitar in parte, pe spatiile tehnice si pe fiecare chirias. Apometrele sunt cu monitorizare la BMS.

ELECTRICE. Alimentarea cu energie electrica se asigura prin 3 posturi de transformare: trei transformatoare de 1.600 kVA pentru ali­men­­tare „normala“ si 1 grup electrogen CATTERPILLAR de 1.250 kVA pentru consumatorii „vitali“. Cele 3 transformatoare alimenteaza 3 tablo­uri generale cu cupla intre ele.  In mo­mentul avariei unui transformator sarcina normala va fi preluata de alt transformator, cuplarea-decuplarea si delestarea facandu-se prin BMS.

Consumatorii „vitali” vor fi alimentati de un UPS (sursa de tensiune neintreruptibila) de 30kVA de tip line-interactive, cu rolul de a prelua instantaneu alimentarea tablourilor de curenti slabi.

Cladirea beneficiaza de sisteme de curenti slabi complexe: instalatii de supraveghere, detectie si alarmare la incendiu, comasate cu instalatia de avertizare noxe in parcaje, instalatii de date-voce, instalatie de control acces, instalatie de suprave­ghere video, instalatie antiefractie, instalatie de adresare publica.

Imobilul de birouri Green Gate reprezinta o lucrare de referinta pentru IAMSAT MUNTENIA, executata in conditii de foarte buna calitate. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/07/01/trofeul-calitatii-araco-imobilul-de-birouri-green-gate-4sp11eeteh-sisteme-de-instalatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>