Antreprenor General: IMSAT SA
Subantreprenori: BSP ENGINEERING – Italia
Lider proiect: IMSAT SA
Beneficiar: ASHAKACEM (Grupul Lafarge)
Proiectant General: IMSAT SA
Proiectanti de specialitate: IMSAT SA
Fabrica de ciment Ashaka, detinuta de Grupul Lafarge, este situata in statul Gombe, in regiunea de Nord-Est a Nigeriei.
Fabrica este formata din: o cariera de calcar aflata in apropierea fabricii, doua mori cu bile pentru macinarea fainii, doua linii de clinker de 1.200 tone pe zi (cu proces uscat, cu preincalzitor si racitor satelit), doua mori de ciment (cu circuit deschis) cu rola presoare, silozuri de ciment cu sistem de incarcare vrac si sectie de insacuit, doua mori cu bile pentru macinare carbune.
IMSAT SA (membra a Grupului SNEF) a avut in administrare proiectul la cheie (EPC), care a inclus modernizarea atelierului de macinare a carbunelui prin alimentare directa. Scopul principal a fost cresterea procentului de substituire a pacurii cu carbune macinat de la 40% la 80%. Carbunele furnizat de minele din apropiere are o valoare a compusilor volatili de aproximativ 38%. Proiectul a fost realizat fara subantreprenori locali (cu exceptia partii de beton).
Fabrica folosea in procesul de ardere pacura, combustibil care este foarte scump in regiunea de nord-est a Nigeriei, din cauza costurilor de transport in timp ce pretul arderii cu carbune este mult mai scazut.
In proiect au fost prevazute doua silozuri intermediare cu transport pneumatic si dozare pentru carbunele macinat, in apropierea fiecarui arzator, pentru fiecare linie de clinkerizare (conform normelor ATEX).
Proiectul la cheie realizat de IMSAT a inclus: proiectarea de baza si de detaliu, achizitionarea echipamentelor (silozuri, dozare carbune, clapete de siguranta etc.), proiectarea detaliata civila a structurilor metalice, a inertizarii, proiectarea electrica, inclusiv instrumentatie si analizoare de gaz (fabricate in Franta de Grupul SNEF), livrarea echipamentelor, structurilor metalice, a statiei de compresoare si a substatiei electrice deja montate in containere, expedierea echipelor mecanice si de electrice pentru executia si supravegherea montajului in santier si pentru efectuarea testelor si punerea in functiune.
Investitia a constat din: introducerea a doua silozuri de stocare intre atelierul de macinare si cele doua arzatoare ale fiecarui cuptor (conform normelor ATEX), transportul pneumatic intre atelierul de macinare al carbunelui si silozuri, dozarea carbunelui pentru arzatoare, instalatia electrica / automatizarile / instrumentatia si integrarea in arhitectura fabricii, inertizarea si analizoare de gaz pentru CO si O2. Acestea au fost proiectate si fabricate intr-unul din atelierele SNEF din Franta. Echipamentul a fost livrat intr-un container de mici dimensiuni, incluzand si sistemul de ventilatie si aer conditionat.
Silozurile de carbune: au fost executate in santier, folosind un utilaj special care fabrica silozurile spiralat.
Platforma de beton: compania a realizat doua gauri in platforma de beton folosind un echipament special de taiere a betonului la nivelul arzatoarelor (evitand structura metalica), pentru a sustine silozurile de carbune. Aceasta a dus la reducerea cantitatii de structura metalica necesara pentru sustinere. In acest fel s-a redus si durata de montaj.
Instalatia electrica, automatizarea, instrumentatia: toata instalatia electrica, automatizarile si instrumentatia aferente substatiei electrice au fost livrate deja montate si testate in containere metalice, totul fiind executat in atelierul IMSAT de la Giurgiu. Au fost livrate doua containere cu MCC, dulapuri electrice si PLC-uri (automate programabile), un container pentru analizoare de gaz si un container cu echipamentele pentru aer comprimat (statie compresoare). Analizoarele de gaz au fost, de asemenea, fabricate de catre Grupul SNEF. Termenul de implementare in santier a fost unul foarte scurt. Datorita faptului ca probele au fost facute in atelierul de la Giurgiu, au fost deplasati mai putini oameni in santier.
Proiectul a fost coordonat cu succes intre personalul romanesc al IMSAT si subcontractorul local pentru lucrarile civile. In perioada de varf au lucrat cca 50 de persoane in santier, inclusiv managementul de santier (mecanic si electric) si un responsabil cu securitatea muncii. Pe durata opririi atelierului de macinare, personalul a lucrat in doua schimburi, pentru a accelera lucrarea in santier.
Instalatia este in functiune de peste un an si rata de substituire de 80% a fost realizata si pastrata (uneori atingand si 85%). Cooperarea stransa cu Clientul a dus la succesul acestui proiect, in special tinand cont de amplasarea indepartata a santierului.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 42
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns