«

»

Editorial: Trecut… Prezent… Viitor…!

Share

ciprian_enacheTrecut = a fost, Prezent = este, Viitor = va fi.

Sunt cele 3 elemente care definesc existenta noastra in aceasta lume si ne pot spune in ce mod ne explicam rostul nostru ca indivizi ai unei comunitati sociale, indiferent de tic-tac-urile ceasornicelor. Trecutul este, daca vreti, nostalgia amintirilor mai placute sau neplacute din viata parcursa pana in prezent. Prezentul este, insa, cel care defineste modalitatile de existenta de acum si care, treptat, treptat, intra si ele in zona trecutului. De aici si importanta faptului daca in prezent facem ceva util noua sau societatii in care traim. Viitorul depinde, insa, ca intotdeauna de prezent. Timpul in care, pe baza unor reusite, sa se poata asigura progresul in evolutiile de mai tarziu.

Dupa aceasta prea lunga referinta filosofica, sa vedem ce s-a intamplat la noi in „gradina” cu cele trei elemente. Trecutul este considerat „sumbru” pentru ca el a fost ge­nerat de comunism si mai ales de comunisti, cei care ne-au vrut numai raul dar care au lasat in urma lor, pe baza sacrifi­ciilor lor (mai ales a celor de varste inaintate), bunurile concretizate in domeniul economic edilitar-gos­podaresc si cultural-sportiv.

De ce oare nu le distrugem pe toate, asa cum s-a intamplat cu tot ce am realizat pana in 1990? Mai ales ca multe dintre ele au devenit in prezent locuri populate, in principal, de maidanezi sau de oamenii strazii! Sa negi ce-ai spus ca ai suferit este o ineptie proprie numai noua, celor de pe aceste meleaguri. Si vrand, nevrand am ajuns la… viitor. Ei, aici este-aici. Preocupati de atatea cate avem „pe cap”, nici ca ne mai pasa de viitor. Altfel nu se explica indife­renta si apatia in care ne complacem de atata amar de vreme. Mai mult, nu ne intereseaza ca s-ar putea sa traim mai bine, adica mai decent. Este, cred, la mintea celor care o mai au inca, faptul ca, in prezent, nimic nu poate duce la ceva mai bun decat investitiile si, ca atare, constructiile. Este un adevar pe care il voi mentiona pana cand „cineva” va intelege, odata pentru totdeauna, o astfel de necesitate. Singurele domenii, deci, care asigura progresul si bunastarea omului si societatii sunt investitiile si constructiile, domenii care nu se rega­sesc, insa, in mintea si preocuparile politicienilor si mai ales a acestei „gaselnite”, prezenta si originara noua, a rolului tehnocratilor ca salvatori ai situatiei in care bajbaim.

De cand acestia au venit la putere cunoasteti dumneavoastra ceva intreprins de ei, mai ales in domeniul constructiilor? Totul este pur si simplu o „gogoasa” aruncata pentru amagirea oamenilor ca ei sunt in stare sa faca si sa dreaga orice. Si ca sa nu mai lungim vorba, avem obligatia sa facem ceva constructiv pentru ca trecutul si prezentul sa asigure viitorul. In rest, sa nu mai acceptam mila si umilinta ci o perspectiva sigura si imbunatatita pentru a „visa” intr-adevar la o viata decenta. Nu trebuie sa asteptam totul de la Dumnezeu pentru ca nu El are menirea sa ne salveze din nechibzuinta in care ne scaldam de ani de zile. Sa meditam, deci!

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 128 – august 2016, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/08/01/editorial-trecut-prezent-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.