Evolutia recenta din domeniul constructiilor si dezvoltarea unor instalatii si echipamente specifice, moderne, au permis conceperea de noi tehnologii de executie in domeniul geotehnicii aplicate. Printre acestea se numara si tehnologia micropilotilor si ancorelor autoforante injectate.
SC GEOSOND SA dispune atat de instalatii specializate, cat si de personal pregatit si cu experienta necesara unui asemenea tip de lucrari.
Societatea noastra este distribuitor in Romania al produselor Ischebeck Titan, gama pentru care detinem agrementul tehnic 016-01/2016.
Tehnologia barelor autoforante Ischebeck® Titan este aplicata de catre GEOSOND SA, incepand cu anul 2006, in numeroase proiecte de consolidare drumuri nationale si judetene, fundatii speciale la cladiri civile si industriale, protectie versanti si stabilizare de alunecari de teren si terasamente, in terenuri cu roci slab coezive ori fisurate sau alterate etc.
Barele sunt fabricate de societatea Friedr. Ischebeck GmbH din Germania. Pentru a putea fi utilizare in medii puternic agresive, ancorele se fabrica dintr-un aliaj austenito-feritic TITAN INOX.
Rezistenta lor la rupere se incadreaza intre 220 ~ 2200 KN, in functie de diametrul barei. Stabilitatea este asigurata prin forma speciala a filetului, care confera tijei o aderenta superioara la materialul injectat la exterior, de cca. 2,4 ori mai mare decat la celelalte tipuri de tije utilizate.
Principiul metodei consta in forarea si introducerea concomitenta a barelor autoperforante; sapa ramane in foraj iar mentinerea peretilor gaurii de sonda se asigura cu ajutorul suspensiei de ciment; ulterior se realizeaza injectarea propriu-zisa a micropilotilor/ancorelor.
Pentru executie se folosesc instalatii de foraj specializate, insotite de unitati de pompare adecvate – malaxor si pompe de injectie cu debit variabil si presiuni de lucru pana la maximum 90 bar.
Aplicatii ca ancoraje:
- Consolidarea versantilor si a taluzurilor; consolidarea zidurilor de sprijin; sustineri temporare ale excavatiilor adanci; sisteme moderne de stabilizare a versantilor.
Aplicatii ca micropiloti:
- In zone cu conditii dificile si reduse de acces/inaltime; fundatii de structuri noi; consolidarea structurilor existente; reducerea tasarilor si/sau deplasarilor; executia de ziduri de sprijin; imbunatatirea stabilitatii pantelor pentru versanti si taluzuri cu tendinte sau risc de alunecare.
Avantajele tehnologiei
- Nu necesita pre-forare sau tubare temporara; injectarea foarte buna a terenului; protectie sporita la coroziune; posibilitatea de lucru in zone inguste/cu acces dificil; productivitate ridicata.
Foarte important, mai ales in cazul lucrarilor in regim de urgenta (interventii/consolidari drumuri, ziduri de sprijin, stabilizare alunecari), este ritmul ridicat de realizare a ancorelor si micropilotilor, care poate atinge chiar peste 150 ml/zi x instalatie.
Verificarea capacitatii portante pe elemente se efectueaza in teren, prin incercari mixte de compresiune tractiune, rezultatele testelor confirmand, de cele mai multe ori, o comportare extrem de satisfacatoare, preluarea eforturilor de incarcare determinand deplasari ce se inscriu in limitele prescrise. De asemenea, in cazul unor poligoane experimentale, GEOSOND SA realizeaza – in faza de proiectare – incercari menite unei dimensionari corecte si economice pentru toate elementele care se preconizeaza a fi executate.
GEOSOND SA este o firma dinamica, adaptata cerintelor pietei moderne, atuul ei fiind cei peste 22 ani de experienta in domeniul constructiilor speciale si ingineriei geotehnice.
Autor:
ing. Petre UTA – GEOSOND SA
Contact:
GEOSOND SA
Splaiul Independentei 294
060031 – Bucuresti
Tel./Fax: 021 319 48 44
Email: office@geosond.com
www.geosond.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 128 – august 2016, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns