S-a nascut la 26 iunie 1951 in Bucuresti.
Dupa absolvirea Liceului Ion Creanga, a urmat Facultatea de Hidrotehnica – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1975.
Activitatea tehnica a inceput-o la Centrala de Constructii Cai Ferate, Santier 11 Poduri, punct de lucru Metrou Bucuresti, unde a urmarit executia lucrarilor pe santierul Metrou si in Portul Combinatului Siderurgic Calarasi si a participat la realizarea si reproiectarea unor elemente de fundatii speciale si la aplicarea in practica a unor tehnologii noi in tara: piloti de diametru mare, pereti ingropati din beton armat, excavatii de peste 10 m adancime, epuismente, galeria de metrou, cheu de acostare din pereti mulati in forma de T.
Din anul 1979, pana in prezent, si-a desfasurat activitatea la Institutul de Constructii Bucuresti, respectiv la Universitatea Tehnica de Constructii, Catedra de geotehnica si fundatii in calitate de: asistent (1979 – 1990), sef de lucrari (1990 – 1993), conferentiar (1993 – 1999) si profesor din anul 1999.
A predat la Facultatea de Hidrotehnica, sectiile de Inginerie Sanitara si Protectia Mediului si Inginerie Matematica si Ingineria Mediului – cursurile: „Mecanica pamanturilor si fundatii”, „Combaterea eroziunii solului si stabilitatea versantilor”, „Geotehnica, Fundatii, Alunecari de teren”, „Stabilitatea masivelor de pamant si roca” (de mentionat ca a fost promotorul introducerii cursurilor referitoare la stabilitatea masivelor de pamant la alunecare).
Din anul 1995, a predat (in limba franceza) „Mecanica pamanturilor si fundatii”, „Geotehnica” la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine. Din anul 1994, la forma de Studii Aprofundate „Inginerie Geotehnica“ si din anul 2009 la forma de Masterat „Inginerie Geotehnica“ a predat cursurile „Geotehnica mediului inconjurator” si „Tehnologii moderne in Ingineria geotehnica“.
Din initiativa sa, a fost introdus, pentru prima oara in tara, cursul „Geotehnica mediului”. De asemenea, s-a preocupat de introducerea in planurile de invatamant a unor noi cursuri adiacente domeniului, in ciclul I de inginerie: „Depozite de deseuri” si la Masterat: „Geosintetice”.
La Scoala Doctorala UTCB, preda cursurile „Concepte moderne in ingineria geotehnica”, „Surse de risc in ingineria geotehnica”.
Din anul 1996 pana in anul 2015 a fost Sef al Catedrei de geotehnica si fundatii, respectiv Director al Departamentului de geotehnica si fundatii din cadrul UTCB.
Mentionam ca a efectuat stagii de specializare profesionala la Institutul National de Stiinte Aplicate, Lyon, Franta (martie – iunie 1993); Scoala Nationala de Poduri si Sosele, Paris – Laboratorul CERMES (aprilie – iunie 1994); Universitatea din Minho, Guimaraes, Portugalia, la Departamentul Ingineria Constructiilor (noiembrie 1995) cat si stagii pentru activitatea didactica in limba franceza si documentare la firma TERASOL, privind utilizarea unor tehnologii moderne in domeniul fundatiilor constructiilor.
A prezentat conferinte la Scoala Nationala de Poduri si Sosele, Paris (ianuarie – aprilie 1996).
Profesorul Sanda Manea a desfasurat si o activitate tehnica insemnata: a elaborat peste 100 de studii geotehnice de amplasamente pentru diferite tipuri de lucrari ingineresti; cercetari si incercari specifice in laborator pentru determinarea proprietatilor fizice si mecanice pe pamanturi, umpluturi de diferite naturi, deseuri si materiale geosintetice etc., efectuarea de calcule de stabilitate la alunecare specifice, proiectarea unor lucrari de stabilizare a pantelor, studii pentru stabilirea solutiilor de fundare la diferite tipuri de constructii, proiectarea unor solutii constructive pentru depozite controlate de deseuri, elaborarea unor norme si metodologii de proiectare si executie.
Specialist atestat in domeniul constructiilor, verificator si expert tehnic, a participat la numeroase lucrari importante, cu aport major.
Prof. Sanda Manea a obtinut titlul stiintific de doctor inginer in anul 1988, prezentand teza: „Contributii la studiul stabilitatii versantilor care prezinta fenomene de cadere progresiva”. Din 2001, este conducator de doctorat in domeniul Inginerie Civila – Geotehnica si Fundatii, avand 15 doctoranzi dintre care 8 au obtinut titlul de doctor inginer.
Din activitatea sa stiintifica consemnam, ca deosebit de importante, cercetarile privind consecintele prezentei acumularilor de materiale asupra proprietatilor geotehnice ale terenurilor (subsolului); protectia terenului de fundare (subsolului) impotriva poluarior provocate de depunerile de deseuri – solutii constructive de etansare si de depoluare; utilizarea materialelor dragate la lucrarile de constructii; imbunatatirea proprietatilor mecanice si reducerea tasarilor la umpluturi din materiale locale si deseuri, in scopul folosirii lor ca terenuri de fundare; elaborarea unui ghid pentru solutii constructive de prevenire si stabilizare a alunecarilor de teren, in zone cu risc seismic, precum si colaborarea la elaborarea normelor tehnice racordate la Eurocoduri.
A publicat peste 150 de lucrari: articole, comunicari, materiale didactice, monografii, carti, aparute in diferite reviste de specialitate sau in materialele diferitelor manifestari stiintifice, nationale si internationale. Iata si cateva dintre cartile la care a fost autor sau coautor: (coautor) Geosinteticele in constructii. Proprietati, utilizari, elemente de calcul, Ed. Academiei Romane, 1999; Mécanique des sols. Eléments de théorie. Essais de laboratoire. Exercices, Ed. MatrixRom, 2001; Mecanica pamanturilor. Elemente de teorie, incercari de laborator. Exercitii, Ed. Conspress, 2003; (autor) Evaluarea riscului de alunecare a versantilor, 1998 si 2009; Geotehnica mediului inconjurator – protectia terenurilor de fundare si depoluarea lor. Solutii de depozitare a deseurilor, 1998 si 2009.
O alta activitate benefica a profesorului Sanda Manea este si aceea de organizare a manifestarilor stiintifice sub egida catedrei, a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii si a Asociatiei Romane de Geosintetice. Volumele tiparite cu ocazia acestor manifestari au aparut ca urmare a preocuparilor sale.
Datorita rezultatelor din invatamant si cercetare, a fost aleasa: Presedinte al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (din anul 2012 pana in prezent), vicepresedinte al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (1996-2012); vicepresedinte al Asociatiei Romane a Geosinteticelor (1998-2010).
De apreciat, in mod deosebit, prezenta sa activa ca membru al Societatii Internationale de Geotehnica si Fundatii (ISSMGE) si ca membru al Asociatiei Internationale de Geosintetice.
Una dintre lucrarile de mare anvergura la care este implicata in prezent o constituie Catedrala Mantuirii Neamului, in curs de executie in Bucuresti, proiect castigat prin competitie nationala si unde asigura, pentru incinta de excavatie din pereti mulati ancorati, ca si pentru solutia de fundare, verificarile tehnice (siguranta si stabilitatea masivelor de pamant a terenului de fundare).
Cadru didactic de valoare, care, prin cunostinte profesionale, se situeaza alaturi de personalitatile de prestigiu din domeniu.
Apreciata de colaboratori si iubita de studenti, inteligenta, exigenta, cu virtuti care-i fac cinste. Aceasta este cautatorul permanent al noului in geotehnica si fundatii, omul de seama, Profesorul Sanda Manea.
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 128 – august 2016, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns