«

»

PREMIUL I AICPS – 2016: Reconversia unor hale agricole intr-un ansamblu de birouri ultramoderne

Share

reconversie_halaLucrarea de fata descrie solutiile tehnice adoptate la reconversia unor hale agricole in cladire de birouri. Cladirea se afla pe raza localitatii Santimbru, situata la circa 10 km de municipiul Alba Iulia.

Compania Transavia, beneficiarul proiectului, este liderul incontestabil in productia de carne de pasare si preparate din carne de pasare, din Romania. Cu un istoric de succes pe piata din Romania si Europa, Transavia aniverseaza, in 2016, 25 de ani de activitate, moment marcat printr-un proiect de amploare: dezvoltarea unui ansamblu de cladiri de birouri cu destinatia de sediu administrativ. Proiectul consta in reconversia functionala a unor hale agricole existente, intr-un spatiu dedicat pentru birouri si pentru sediul administrativ Transavia.

Halele agricole, care initial au facut parte dintr-un ansamblu ce includea o moara si o statie de sortat cereale, au devenit componente ale noii structuri, elementul central fiind reprezentat de o cladire in forma de sfera alungita, respectiv o forma ovoida, care va fi componenta principala a intregului ansamblu.

Realizarea formei ovoide cu suprafata vitrata, crearea unei structuri metalice, acoperita cu sticla pentru asigurarea luminii naturale pe culoarele centrale ale halelor adiacente, sau conceperea elementelor structurale ale corpului de legatura pe forma unui copac sunt doar cateva dintre provocarile la care echipa de proiect trebuia sa faca fata. Autorii au aplicat cu succes un set de solutii structurale atipice, utilizand forme neconventionale in situatii neuzuale in activitatea de proiectare, demonstrate prin aplicarea in practica a solutiilor descrise in lucrare. 

Investitor: Transavia SA
Proiectant general: Birou de Proiectare Strajan, Alba Iulia
Arhitectura: arh. Ioan Strajan, arh. Vlad Strajan
Proiectant structura metalica: conf. dr. Ing. Zsolt Nagy, ing. Attila Feleki, SC Gordias Srl – Cluj Napoca
Expert Tehnic: prof. dr. ing. Pavel Alexa; Verificator structura: prof. dr. ing. Vasile Pacurar
Antreprenor general: Con-A SRL – Sibiu

Istoria lucrarii a pornit de la halele agricole existente (fig. 1, 2), construite in anii 1960, hale care au facut parte, inainte de reconversie, dintr-un ansamblu care includea o moara si o statie de sortat cereale. Ana­lizele initiale ale spatiilor oferite de structurile existente au dovedit viabilitatea transformarii halelor in spatii pentru birouri, corpul central (fig. 2a) fiind decis a fi demolat. Astfel, spatiul creat intre cele doua hale existente necesita un obiect arhitectural care sa defineasca caracterul ansamblului ce urma a fi edificat. Conceptia arhitecturala a exploatat acest spa­tiu, elementul central fiind reprezentat de o cladire in forma de sfera alungita, respectiv o forma ovoida, care devine componenta principala a intregului ansamblu.

In cele ce urmeaza vor fi prezentate detalii privind proiectarea arhitecturala si provocarile ingineresti ce au rezultat pe parcursul conceperii, precum si calculul structurilor necesare reconversiei cladirii vechi intr-un spatiu nou, modern, adecvat asteptarilor actuale.

Detalii arhitecturale privind noua cladire de birouri

La nivel conceptual, forma ovo­ida a cladirii principale se leaga de premisele esentiale ale business-ului cu carne de pasare. ”Oul” este, in definitiv, punctul de plecare, celula de baza si geneza pentru orice fiinta vie. Cu atat mai mult, atunci cand ne referim la o afacere axata pe productia carnii de pasare, oul repre­zinta originea primordiala a materiei prime, si motorul pe care se bazeaza intreaga activitate.

Forma ovoida, reinterpretata, este, astfel, cea mai potrivita pentru a ilustra un asemenea concept, si, totodata, solutia de design perfecta pentru a interconecta corpurile de cladire existente.

Dezvoltarea volumului central accentueaza dimensiunea cladirilor existente prin potentarea liniilor re­gulate, carteziene, cu linii curbe, fluente, menite sa completeze intreg ansamblul. Cladirea centrala, de forma ovoida, este punctul de legatura intre cladirile existente.

Parterul: accesul principal se face intr-un lobby, care devine si zona de distributie a personalului spre zonele de birouri (amplasate in cladirile halelor existente). Zona de intrare gazduieste o sera de citrice, un “pond” cu pesti din specia crap koi (japonez), si doua insule de ve­getatie, menite sa amelioreze calitatea aerului, dar si sa reduca consumul de energie electrica afe­rent instalatiilor de climatizare si ventilare. Pentru a integra solici­tarile beneficiarului cu respectarea conceptului de baza, proiectantul de specialitate a propus in zona serei doi stalpi in forma de copac, care sa fie integrati perfect cu aceasta.

Partea din spate a cladirii centrale este rezervata spatiilor tehnice, respectiv garaje pentru conducerea generala a companiei, sali de discutii, doua grupuri sanitare si un oficiu pentru zona de lobby.

Etajul 1 este dedicat, in totalitate, directorului general, spatiul fiind compartimentat pentru a cuprinde un birou generos, deschis pe 3 tra­vei spre exterior, sali de conferinta, o zona ampla de receptie si secreta­riat, grupuri sanitare si spatiu oficiu.

Etajul 2 este dedicat integral directorului adjunct, avand functiuni si o compartimentare similara cu etajul 1.

Etajul 3 este destinat unui spatiu unic de conferinte, ”invelit” in sticla, cu perspectiva vizuala de 360 grade. Sala “Conference Roof Hall“ este si zona de unde poate fi urmarita acti­vitatea generala din zonele adiacente cladirii de birouri, zone unde se desfasoara alte activitati de productie din cadrul Transavia.

Cladirea centrala este prevazuta cu un ascensor, dispus in partea stanga a acesteia, ascensor care permite accesul vertical spre secretariatele etajelor 1, 2 si 3, in partea dreapta a cladirii fiind amplasata si o scara pentru acelasi tip de acces.

Datorita anvelopei de sticla a corpului central, s-a propus un sistem de parasolare de aproximativ 1,00 m adancime, pentru a oferi umbra intregului perimetru al cladirii, in lunile calde cu grad de insorire extrem de ridicat. Parasolarele sunt dispuse la intervale regulate de 1,80 m, pe toata inaltimea cladirii.

Sala de conferinte principala, “Conference Roof Hall“, poate fi accesata de la etajele 1 si 2, respectiv etajele destinate conducerii companiei, cu ajutorul unei pasarele suspendate la cota de 2,80 m, pasarela care ofera vizibilitate directa asupra zonei de birouri pe intreg traseul sau.

Etajele au inaltimea structurala de 5,60 m, inaltimea libera dupa montarea tavanelor de inchidere pentru structura si a instalatiilor de climatizare si ventilare fiind de 3,60 m.

Zona de birouri destinata angajatilor este dispusa in cele doua corpuri de cladire existente, precum si in cladirea ovoida centrala. Corpul de cladire din partea stanga este prevazut cu un lobby generos, prin care se poate face accesul catre zona de restaurant si sala de confe­rinte aferente acestei cladiri. Cele trei spatii sunt de tipul open-space, cu tavane inalte, libere de orice fel de compartimentare intermediara.

Restaurantul de 190 locuri este prevazut cu o bucatarie complet utilata si un spatiu privat de servire a mesei pentru conducerea companiei.

Accesul si distributia in birouri se face prin intermediul unor holuri centrale, cu dimensiune variabila la mijlocul lor, acolo unde sunt prevazute luminatoare ample in partea superioara, menite sa sporeasca cantitatea de lumina de-a lungul acestora si implicit din cladire.

Luminatoarele din zona centrala a holurilor au fost gandite a avea o forma eliptica si bombata, pentru a sublinia si a accentua fuziunea dintre corpurile existente (rectangulare) si cladirea centrala de forma rotunjita, cu linii fluide, realizandu-se astfel si tranzitia volumetrica de la halele existente la cladirea centrala ovoida.

Holurile centrale sunt prevazute cu doua jardiniere cu spatiu verde, iar birourile adiacente lor sunt compartimentate integral cu sticla “full glass“. Astfel, dubla perspectiva – interior-exterior – va oferi o imagine de birouri situate intr-o masa de vegetatie naturala.

Suprafata fiecarei celule de birou, din cele doua cladiri existente, este intre 42 mp si 58 mp.

Zonele de birouri ce radiaza din cladirea centrala sunt completate, spre capetele cladirilor existente, de o sala de conferinte, lobby si restaurant, intr-una dintre cladiri, respectiv de o parcare interioara privata destinata conducerii companiei, cu 26 de locuri, in cea de-a doua cladire.

Curtea ansamblului este prevazuta cu un sistem rutier care face legatura intre zona de acces in complex, cladirea centrala, parcarea interioara si parcarea exterioara din zona de vest, cu 33 locuri de parcare. Spatiul exterior al ansamblului este amenajat sub forma unui parc, cu ample zone verzi, care integreaza in prezent, pe langa speciile de ve­getatie plantate recent, si un numar de 10 nuci cu o vechime de 50 ani, care au fost protejati de-a lungul perioadei de constructie si au fost pusi in valoare in dezvoltarea noului proiect.

In ceea ce priveste principalele provocari la proiec­tarea suprastructurii de rezistenta a cladirii, la care s-a optat pentru solutie metalica, se pot mentiona urmatoarele aspecte particulare:

 • Structura cladirii centrale ovoi­dale cu anvelopa integrala de sticla (fig. 3a), dezvoltata pe 4 niveluri, ultimul nivel (Conference Roof Hall) cu o deschidere libera de 16 m, trebuia sa se execute doar din structura coastelor anvelopei (fig. 3b);
 • Asigurarea luminii naturale a impus montarea a doua luminatoare eliptice cu dimensiuni de 7,5 m x 15 m (fig. 3c), croite dupa planul invelitorii halelor existente ce descarca pe structura de rezistenta ale acestora;
 • Corpul de legatura dintre halele existente si ou, care impunea intreruperea coastelor anvelopei vitrate; sustinerea acoperisului cu aglome­rare de zapada in zona de intersectie s-a rezolvat prin intermediul unui stalp de forma unui copac (fig. 3d), integrat, din punct de vedere arhitectural, in sera de citrice;
 • Rezolvarea detaliului de inchi­dere la virful oului, acolo unde se intersectau toate cele 50 de coaste care formeaza structura de rezistenta a anvelopei din sticla.

Descrierea structurilor proiectate

In procesul de proiectare a structurii de rezistenta s-au dimensionat si s-au modelat o serie de obiecte care au servit procesului de reconversie din cladire agricola in cladire de birouri. Obiectul principal este structura metalica multietajata a corpului central (oul, denumita C1), cu regim de inaltime S+P+3E, pozitio­nata intre cele doua structuri de hale existente (denumite C2 – C3) cu regim de inaltime parter (fig. 4a).

Structura metalica de rezistenta a cladirii C1 este alcatuita din stalpi zabreliti compoziti, incastrati la baza si grinzi zabrelite dispuse radial, ce formeaza sistemul de sustinere al planseelor mixte otel-beton.

Anvelopa exterioara a structurii este din tevi rectangulare roluite, rigi­dizate cu montanti pe directie orizontala si contravantuiri, care sustin peretele cortina executat integral din sticla si parasolarele perimetrale. Accesul la nivelele superioare se face cu ajutorul liftului (4 pers.) sau al scarilor, avand concepute grinzile de sustinere pe curb.

Legatura intre structura corpului C1 si cladirile adiacente C2 si C3 este realizata de o noua structura independenta, denumita corp de legatura. Acoperisul metalic al corpului de legatura este format dintr-o retea de grinzi din profile IPE270 si IPE220, care se sprijina pe stalpi din beton armat cu forma circulara si rectangulara, respectiv pe doi stalpi metalici spatiali cu forma de copac.

Pe acoperisul cladirilor adiacente C2 si C3 sunt pozitionate luminatoarele eliptice alcatuite din tevi rectangulare si circulare, avand innadiri sudate. Rezemarea pe structura existenta se face prin intermediul unei grinzi perimetrale alcatuite din profile compuse, sudate din doua profile IPE 220.

Sub luminatoarele eliptice sunt pozitionate grinzile zabrelite curbate, care sustin suportii coridorului de acces din sticla, fixate de stalpii structurii halelor existente prin intermediul unor juguri. Grinzile zabrelite curbate s-au executat din tevi rotunde, avand rol de sustinere pentru peretii cortina interiori, cu o inaltime variabila intre 4,7 m si 5,6 m.

In cladirea C3, intre intrarea dinspre corpul de legatura si sala de mese, este situata pasarela suspen­data (fig. 4b). Structura pasa­relei este alcatuita din tevi rectangulare si tiranti. Pasarela este suspendata de structura existenta prin intremediul unui sistem de juguri, si este prinsa de centurile din beton armat ale pere­telui coridorului prin intermediul anco­relor chimice.

In prelungirea cladirii C3 se afla structura denumita winter garden, alcatuita din doua cadre formate din tevi rectangulare si inchisa cu pereti cortina.

Structura de rezistenta corp central C1 (ou)

Structura proiectata intra in categoria cladirilor multietajate. Structura principala este alcatuita din stalpi si grinzi, ambele zabrelite. Structura de sustinere a inchiderilor vitrate este realizata din profile RHS 160*80*5 roluite. Structura casei scarii si structura liftului s-au proiectat din profile metalice laminate la cald.

Stalpii sunt formati zabrelit din tevi renctangulare RHS200*120*8, SHS140*8 si SHS120*8, incastrati la baza in diafragmele subsolului prin intermediul pieselor inglobate. In faza initiala stalpii au fost dimensio­nati fara miezul de beton; ulterior au fost inglobati in beton, ca o masura constructiva, avand, astfel, rolul de stabilizare a elementelor metalice si de protectie la actiunea focului.

Grinzile zabrelite, care formeaza planseul mixt, sunt alcatuite din profile UPN200 (talpa superioara), UPN140 (talpa inferioara) si RHS200*100*4 (diagonale). Grinzile sunt prinse in stalpii zabreliti (dia­fragme), utilizand un detaliu tip dorn cu diametrul de 45 mm, iar in centrul planseului sunt unite cu o imbinare de legatura formata din placi sudate si o teava centrala de CHS508*12.

Pentru asigurarea rigiditatii ge­nerale a structurii au fost dispuse circular grinzi zabrelite realizate din profile HEA200, SHS100*5 si RHS120*60*5. Grinzile planseelor sunt pozitionate intre stalpii dispusi radial ai structurii, acoperind deschi­derea libera intre acestea de 13,00 m.

Coastele structurii secundare sunt formate din profile RHS160*80*5, prinse incastrat la baza in stalpii zabreliti. Rezemarea lor  in profilele perimetrale UPN200 ale planseelor etajelor 1-2-3 este realizata continuu.  De la nivelul etajului 3 se continua doar structura coastelor perimetrale, prinse articulat la baza. Dat fiind lungimea, care depasea dimensiunea maxima de fabricatie, continuizarea coastelor s-a executat pe santier, prin sudura.

Casa scarii este formata din podeste si rampe incastrate in dia­fragme prin intermediul unui detaliu cu pinten. Structura liftului este considerata una independenta, prinsa cu ancore chimice in pardoseala subsolului, formata din tevi rectangulare SHS140*8 si SHS100*8. Structura liftului este fixata articulat de structura cladirii C1, la nivelul planseului fiecarui etaj.

Planseele etajelor 1, 2, 3 s-au executat din beton armat monolit, utilizand table cutate amprentate si conectori, in vederea obtinerii efectului de grinda mixta. De asemenea, s-a tinut cont de conlucrarea otel – beton in solutie compozita a plan­seului, prin prevederea unor gujoane pe grinzile radiale, reusind, astfel, mentinerea perioadei proprii de vibratie peste limita critica de 5 Hz.

Structurile auxiliare

Corpul de legatura este o structura parter si este formata din grinzile acoperisulului in doua ape si cei doi stalpi in forma de copac, elementele fiind executate din profile metalice laminate la cald. Acoperisul este format din grinzi principale IPE270 si secundare IPE220, iar forma lui urmareste conturul curb al cladirii C1. Grinzile principale sunt prinse articulat pe stalpii din beton si pe stalpii in forma de copac. Acesti stalpi sunt incastrati in fundatii izolate, cu ajutorul pieselor inglobate si sunt formati din tevi circulare CHS101.6*6.0, CHS88.9*5.0, CHS60.3*4.0 sudate intre ele. Imbinarea pe santier a ramurilor, din considerente de transport, s-a facut prin sudura, prinderea acoperisului fiind prevazuta in solutie imbulonata.

Luminatoarele eliptice sunt alcatuite din tevi rectangulare RHS80*60*4 si tevi circulare CHS48.3*3.2 sudate intre ele, sustinute de o grinda perimetrala chesonata din doua profile IPE270. Luminatoarele sunt pozitionate pe acoperisul cladirilor C2 si C3. Sistemul de rezemare pe structura se face prin intermediul unui sistem cu juguri, formate din profile UPN200, UPN140 si tija filetata D20, fixate de panele longitudinale.

Pasarela suspendata s-a pro­iectat astfel incat sa respecte forma impusa prin proiectul de arhitectura. Structura conceputa este alcatuita din tevi rectangulare SHS80*4, SHS60*4, SHS50*4, SHS40*4, RHS80*40*4, RHS160*80*4.  Pasa­rela este suspendata cu tiranti D30 prinsi articulat de structura existenta, prin intermediul unui sistem de juguri formate din profile UPN200, UPN140, tija filetata D20 si este prinsa de peretele coridorului cu an­core chimice la inaltimea de 2,4 m. Pentru obtinerea rigiditatii longitudinale, balustradele au fost concepute ca grinzi zabrelite verticale.

Structura Winter garden este alcatuita din doua cadre dispuse la distanta de 3 m, avand stalpi articulati la baza, formati din tevi rectangulare SHS200*6.3. Articulatia se asigura prin intermediul unei prinderi cu dorn cu diametrul de 40 mm. Prinderea grinzilor IPE220 pe stalpi se realizeaza incastrat, cu suruburi. Inchiderea structurii pe ambele laturi consta intr-un sistem de perete cortina. Pentru prinderea peretilor cortina au fost utilizati montanti RHS120*80*5. Fundatiile sunt continue, in trepte, cu bloc de beton si cuzineti armati. Adancimea de fundare este -1,25 m. Placa are o grosime de 15 cm si este armata cu plase sudate. Legatura cu placa existenta s-a facut prin intermediul armaturilor – Sistem Hilti HIT/RE 500 post installed rebar connections.

Aspecte particulare privind proiectarea structurii de rezistenta

Data fiind forma total particulara a obiectelor proiectate, calculul structurii de rezistenta si stabilitate s-a efectuat pe modele complexe 3D.

Pentru a determina raspunsul structurilor, in analiza s-a tinut cont de urmatoarele ipoteze de incarcari si combinatii [1], normative valabile la momentul realizarii proiectului (valori caracteristice):

 • Incarcari utile la nivelul plan­seului uk = 4,5 kN/m2;
 • Incarcarea din zapada la nivelul acoperisului si la nivelul zonelor expuse s-a evaluat in conformitate cu CR 1-1-3-2012 [2], so,k = 1,5 kN/m2, considerand aglomerarile specifice;
 • Incarcarile din vant pe suprafata anvelopei cladirii s-au evaluat in conformitate cu normativul CR1-1-4 2012 [3], qref = 0,4 kN/m2;
 • Incarcarea seismica s-a evaluat in conformitate cu P100-2013 [4], acceleratia terenului de proiectare ag = 0,10 g si perioada de colt a spectrului de raspuns Tc = 0,7 sec;
 • Combinatiile incarcarilor pentru starea limita utima (SLU) si starea limita de serviciu (SLS) sunt in conformitate cu CR-0-2012 [1].

Dimensionarea structurii de rezis­tenta s-a facut conform prevederilor SR-EN1993-1-1 [5], SR-EN1993-1-3 [6], SR-EN1993-1-5 [7], SR-EN1993-1-8 [8] si P100/2013-1 [4].

Dimensionarea si calculul structurii de rezistenta si stabilitate s-a efectuat pe modelele complexe 3D cu ajutorul programului de calcul structural Consteel V.9 [9]. La dimensio­narea structurii s-a avut in vedere respectarea conditiei de rezistenta si a conditiei de stabilitate corespunzatoare starii limita ultime, respectiv a deplasarilor admise corespunzatoare starii limita de serviciu.

Datorita faptului ca structura este acoperita in integralitate cu sticla, deformatiile structurii de sustinere a anvelopei au fost atent monitorizate. Pentru a controla rigiditatea si deformatiile coastelor, acestea s-au fixat la nivelul planseelor si s-au rezemat perimetral pe o ferma realizata la nivelul plaseului de la etajul 1. La nivelul cupolei s-au prevazut sisteme de contravantuiri. Pentru a impiedica pierderea stabilitatii late­rale a grinzilor de planseu, au fost prevazute ferme radiale de stabilizare.

Detaliu de imbinare a 10 grinzi radiale

Modul de dispunere radial al stalpilor a necesitat proiectarea unui detaliu central, care sa permita imbinarea imbulonata a celor 10 grinzi concurente in centrul cercului. Pentru a fi posibila conectarea celor 10 grinzi, a fost necesara conceperea unei piese centrale (fig. 7), avand in componenta o teava cu diametru de 508 mm, prevazuta cu doua discuri de capat, doua inele intermediare si gusee radiale, permitand, astfel, prinderea imbulonata a subansamblelor proiectate. Discul inferior trebuie sa preia intinderile de la talpile inferioare iar discul de sus, care lucreaza la compresiune, este stabilizat si de prezenta betonului planseului, functionand ca un cofrag pierdut pe zona unde tablele cutate nu se mai pot dispune.

Inchiderea cupolei structurii oului

Stereotomia circulara a celor 50 de coaste, care dau forma structurii corpului central, concorda geometric in varful oului. Pentru a asigura spatiul fizic imbinarilor, a fost necesara pastrarea doar a celor care erau dispuse in dreptul stalpilor (in numar total de 10) si asigurarea fixarii celor 40 de coaste care s-au intrerupt. Realizarea structurii de inchidere s-a rezolvat cu ajutorul a 10 semiferme (fig. 8a) care, prin intermediul placilor de capat, au format piesa centrala de forma penta­gonala. Tot cu un pentagon extins, inscris in cercul pe care s-au oprit coastele intrerupte, s-a asigurat rigiditatea capetelor, formand, astfel, o saiba rigida din grinzi cu zabrele pe mai multe directii. Cota pentagonului de rigidizare a insemnat si cota de intrerupere a suprafetei vitra­te, etansarea de la aceasta cota in sus asigurandu-se cu tabla plana faltuita, asezata pe termoizolatie rigida si un suport de tabla cutata, ce reazema radial pe coastele ramase continue. Figura 8b prezinta detaliul de inchidere in stadiul de executie.

Structura luminatoarelor eliptice

Luminatoarele dispuse in zona centrala, pe acoperisurile corpurilor C2 si C3, transmit imaginea unor diamante pretioase ale unei bijuterii. Forma unor carapace de testoase a fost considerata cea mai potrivita pentru a asigura necesarul de suprafata vitrata in vederea patrunderii luminii naturale in zona centrala a halelor existente. Pe de alta parte, forma structurala astfel conceputa evita coliziunea cu panele longitudinale dispuse la coama halei (fig. 9a), respectiv se asigura o rezemare eleganta si sigura, fara nicio deterioare a integritatii structurii existente din beton. Fixarile prin intermediul jugurilor au asigurat tolerantele necesare la montaj (abaterile in elementele din beton au fost de ordinul centimetrilor) si au facilitat montajul rapid si usor. Executia structurii suport, cu un gabarit total de 7,5 m x 15 m – inclusiv al coastelor de sustinere a sticlei – s-a facut prin sudura, in conditii de uzina, transportul si montajul ei fiind realizate ca un tot unitar. Figura 9b prezinta etapa de amplasare a luminatorului eliptic pe structura existenta.

Performante tehnico-economice

Pentru a evidentia performantele tehnico-economice ale structurii proiectate, sunt relevante urmatoarele rezultate:

 • Modul 1 de vibratie – a rezultat torsiunea cladirii C1 cu frecventa de 0,97 Hz (fig. 10);
 • Factor critic de amplificare a incarcarii pentru combinatia de dimensionare a grinzilor zabrelite ale planseurilor cladirii C1 sub incarcarile permanente si utile acr = 8,98 (fig. 11);
 • Factor critic de amplificare a incarcarii pentru combinatia de dimensionare a coastelor cladirii C1 sub actiunea vantului acr = 29,01;
 • Factor critic de amplificare a incarcarii pentru combinatia de dimensionare a stalpilor zabreliti in faza de montaj (neacoperit in beton) a cladirii C1 sub incarcarile permanente acr = 3,21;
 • Factor critic de amplificare a incar­carii pentru combinatia de dimensionare a luminatoarelor cu incarcare maxima de zapada si incarcare din vant acr = 29,62 (fig. 12);
 • Confectia metalica a cladirii C1 are 150,4 tone, ceea ce inseamna un consumul de otel in structura, raportat la suprafata utila, de cca. 111,4 kg/m2;
 • Valoarea estimata a investitiei: 6.000.000 Euro.

Concluzii

Lucrarea de fata prezinta o serie de aspecte din proiectarea si executia obiectelor structurii de rezistenta cu care s-a echipat o veche cladire agricola, de-a lungul procesului de reconversie intr-o cladire ultra­modena de birouri, evidentiin­­du-se particularitatile ce caracteri­zeaza aceasta lucrare. Realizarea corpului central, de forma ovoida, imbracat integral in sticla, deschi­de­rea libera a planseului de 13,00 m, cu zece grinzi radiale ce concorda in punctul central, executia cupolei avand 16 m deschidere, la nivelul etajului 3, doar din coastele structurii de inchidere sau luminatoarele care transmit imaginea unor diamante pretioase ale unei bijuterii de forma unor carapace de testoase, sunt doar cateva dintre provocarile la care echipa de proiect, constituita din arhitecti si ingineri lucrand cot la cot, a reusit sa raspunda cu solutii creative si inovative. Autorii au aplicat cu succes un set de solutii structurale particulare in situatii neuzuale practicii curente de proiectare, demonstrate prin calcul si modelare structurala complexa si executate pe santier in maniera celor descrise in lucrare.

Lucrarea de fata este un alt exemplu al rolului holistic la care trebuie sa faca fata si pe care trebuie sa si-l asume inginerii proiectanti de structuri intr-o lume in permanenta schimbare. Exemplul evidentiaza impletirea diferitelor specialitati, care impun, in anumite situatii, depasirea limitelor pe care rolul de proiectant trebuie sa o indeplineasca, ceea ce necesita cunostinte nu numai in domenii ingineresti. Pe langa satisfactia profesionala, a fost si un bun prilej de a cladi relatii interpersonale cu oameni minunati, de a demonstra forta creativitatii pe care o aduce colaborarea intre arhitecti si ingineri.

Referinte
[1] CR-0-2012: Cod de pro­iectare pentru bazele proiectarii structurilor in constructii;
[2] Cod de proiectare. Evaluarea actiunii zapezii asupra constructiilor. Indicativ  CR 1-1-3-2012;
[3] Cod de proiectare. Bazele proiectarii si actiuni asupra constructiilor. Actiunea vintului. Indicativ CR 1-1-4-2012;
[4] P100-2013: Cod de pro­iectare seismica P100. Partea I. Prevederi de proiectare pentru cladiri;
[5] SR EN 1993-1-1 Eurocode 3: Proiectarea structurilor de otel Partea 1-1: Reguli generale si reguli pentru cladiri;
[6] SR-EN 1993-1-3: Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel Partea 1-3: Reguli suplimentare pentru elemente structurale si table formate la rece;
[7] SR-EN 1993-1-5: Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel Partea 1-5: Elemente structurale din placi plane solicitate in planul lor;
[8] SR-EN1993-1-8:Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel Partea 1-8: Proiectarea imbinarilor;
[9] Consteel software design  manual – www.consteelsoft­ware.com

Autori:
conf. dr. ing. Zsolt Nagy,
ing. Attila Feleki – Universitatea Tehnica Cluj, Facultatea de Constructii, Departamentul de Structuri
arh. Vlad Strajan – Birou Proiectare Strajan, Alba Iulia

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 128 – august 2016, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/08/01/premiul-i-aicps-2016-reconversia-unor-hale-agricole-intr-un-ansamblu-de-birouri-ultramoderne/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.