Antreprenor General: SC CONEST SA Iasi
Beneficiar: Ministerul Sanatatii
Proiectant General: SC SERVCOM GROUP SRL Bucuresti
Subantreprenori: SC IMECO SRL Iasi, SC IFMA SA Bucuresti,
SC GB INDCO SRL Bucuresti, SC TEHNO PLUS SERVICE SRL Bucuresti
Valoarea proiectului: 27.507.595,00 lei
DESCRIEREA LUCRARII
Maternitatea „Cuza Voda” din Iasi fiind unitate de nivel 3 de cea mai mare importanta, proiectul a cuprins lucrari civile mai ample. Numarul anual de nasteri in maternitate este intre 6.000 si 7.000.
Spatiile care s-au reabilitat sunt: blocul operator pentru cezariene, cu spatiile anexe; compartimentul terapie intensiva si post terapie intensiva, cu spatiile anexe; spatii pentru supravegherea continua postoperatorie a cezarienelor; blocul de nasteri aseptic si septic, cu spatiile anexe. Spatiile pentru spitalizarea prematurilor (sector neonatologie) cuprind: terapie intensiva nou-nascuti si terapie pentru prematuri subponderali.
Lucrari executate: recompartimentarile si transferul de spatii intre diverse functiuni necesare asigurarii fluxurilor si circuitelor corespunzatoare; modernizarea lifturilor; reabilitarea / executia instalatiilor de fluide medicale: oxigen, aer comprimat; reabilitarea instalatiilor electrice si dimensionarea lor corespunzator echipamentelor medicale; reabilitarea instalatiilor de incalzire / ventilatie, aer conditionat aseptic pentru asigurarea unui microclimat optim; reabilitarea / executia instalatiilor sanitare, inclusiv aductiei de apa sterila; reabilitarea lucrarilor de zidarie, tamplarie, pardoseli si finisaje; executia unei legaturi inchise din metal si sticla la nivelul etajului 3, peste actuala terasa a corpului de legatura intre corp A si B, in vederea asigurarii unor circuite corecte.
Solutii tehnice propuse pentru finisaje interioare (pardoseli, pereti, tavane)
Prin natura functiunii sale, spatiul arhitectural spitalicesc trebuie sa fie greu contaminabil si usor decontaminabil. Finisajele incaperilor in care stationeaza sau se deplaseaza pacientii, ori in care se desfasoara activitati medicale, vor fi: lavabile, rezistente la trafic greu, rezistente la detergenti – dezinfectanti, rezistente la decontaminari radioactive, fara asperitati care sa retina praful, bactericide (in spatiile aseptice sau destinate pacientelor; negeneratoare de fibre sau particule care pot ramane suspendate in aer, rezistente la actiunea acizilor (in sali de tratamente). S-a interzis folosirea materialelor de finisaj care, prin alcatuirea lor sau prin modul de punere in opera, pot favoriza dezvoltarea de organisme parazite sau a substantelor nocive ce pot periclita sanatatea omului. Amenajarea tavanelor false a fost permisa in planuri continue, bine ancorate de planseu. Unghiurile dintre pardoseala si pereti s-au prevazut a fi concave.
Pardoseli. Pardoseli din PVC monostrat de 2,5 mm – 3,5 mm executate in camp continuu, cu rosturile sudate, suportand spalarea umeda cu detergenti dezinfectanti, in saloane, sali de tratament, cabinete; pardoseli PVC monostrat conductive, pozate pe retea de cupru cu legatura la centura de impamantare, cu scafe concave de h = 8 cm la racordarea cu peretii sau pardoselile din rasina epoxidica, in sali de operatii si spatii aferente si la A.T.I. si Neonatologie.
Pereti. Principiul a fost acelasi ca la tavane, cu mentiunea ca materialele utilizate permit dezinfectanti pe baza de fenoli. Faianta si placile ceramice sunt prohibite, in afara de camerele de bai si dusuri. Matarea rosturilor mai mici de 1 mm ale faiantei rectificate s-a facut cu silicon antibacterian.
Tavane. Principiul general a fost de a utiliza plafoane fara rosturi si lavabile in orice zona a platoului tehnic destinata pacientelor si nou-nascutilor. Corpurile de iluminat folosite nu trebuie sa permita acumularea de praf.
Finisaje exterioare propuse. Tamplaria exterioara este din aluminiu cu geam termopan de culoare alba.
Siguranta la incendiu (Cc + Ci). Constructiile existente sunt conformate P 118 si normelor specifice. De asemenea, la baza proiectarii solutiilor tehnice a stat C290/97. Fluxurile si evacuarile s-au calculat conform normelor P.S.I. Constructiile sunt de gradul I – II rezistenta la foc. Elementele de compartimentare pe verticala s-au proiectat rezistente 3 ore la foc, iar compartimentarile intre functiuni, 1 si 1/2 ore rezistenta la foc. La elementele de compartimentare usoare, materialul de finisaj s-a prevazut incombustibil sau greu combustibil.
Durata de serviciu estimata se poate prelungi, prin solutiile adoptate si executarea in timp util a reparatiilor curente, de la 60 la 80 de ani. Prin masuri de consolidare minime si reorganizarea spatiilor, se poate obtine, datorita supraetajarii generale a cladirii, marirea capacitatii si transformarea in alt tip de spatii spitalicesti de tratament.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 128 – august 2016, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns