«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Reabilitarea si modernizarea sectiilor de Obstetrica si Neonatologie din Spitalul „Cuza Voda“ Iasi

Share

cuza_voda 2Antreprenor General: SC CONEST SA Iasi
Beneficiar: Ministerul Sanatatii
Proiectant  General: SC SERVCOM GROUP SRL Bucuresti
Subantreprenori: SC IMECO SRL Iasi, SC IFMA SA Bucuresti,
SC GB INDCO SRL Bucuresti, SC TEHNO PLUS SERVICE SRL Bucuresti
Valoarea proiectului: 27.507.595,00 lei

DESCRIEREA LUCRARII 

Maternitatea „Cuza Voda” din Iasi fiind unitate de nivel 3 de cea mai mare importanta, proiectul a cuprins lucrari civile mai ample. Numarul anual de nasteri in maternitate este intre 6.000 si 7.000.

Spatiile care s-au reabilitat sunt: blocul operator pentru ceza­riene, cu spatiile anexe; compartimentul terapie intensiva si post terapie intensiva, cu spatiile anexe; spatii pentru supravegherea continua postoperatorie a cezarienelor; blocul de nasteri aseptic si septic, cu spatiile anexe. Spatiile pentru spita­li­zarea prematurilor (sector neonatologie) cuprind: terapie inten­siva nou-nascuti si terapie pentru prematuri subponderali.

Lucrari executate: recompartimentarile si transferul de spatii intre diverse functiuni necesare asigurarii fluxurilor si circuitelor corespunzatoare; modernizarea lifturilor; reabi­litarea / executia instalatiilor de fluide medicale: oxigen, aer comprimat; reabilitarea instalatiilor electrice si dimensionarea lor corespunzator echipamentelor medicale; reabili­tarea instalatiilor de incalzire / ventilatie, aer conditionat aseptic pentru asigurarea unui microclimat optim; reabilitarea / executia instalatiilor sanitare, inclusiv aductiei de apa sterila; reabilitarea lucrarilor de zidarie, tamplarie, pardoseli si fini­saje; executia unei legaturi inchise din metal si sticla la nivelul etajului 3, peste actuala terasa a corpului de legatura intre corp A si B, in vederea asigurarii unor circuite corecte.

Solutii tehnice propuse pentru finisaje interioare (pardoseli, pereti, tavane)

Prin natura functiunii sale, spatiul arhitectural spita­licesc trebuie sa fie greu contaminabil si usor decontami­nabil. Finisajele incaperilor in care stationeaza sau se deplaseaza pacientii, ori in care se desfasoara activitati medicale, vor fi: lavabile, rezistente la trafic greu, rezistente la detergenti – dezinfectanti, rezistente la decontaminari radioactive, fara asperitati care sa retina praful, bactericide (in spatiile aseptice sau destinate pacientelor; negeneratoare de fibre sau particule care pot ramane suspendate in aer, rezistente la actiunea acizilor (in sali de tratamente). S-a interzis folosirea materialelor de finisaj care, prin alcatuirea lor sau prin modul de punere in opera, pot favoriza dezvoltarea de organisme parazite sau a substantelor nocive ce pot periclita sanatatea omului. Amenajarea tavanelor false a fost permisa in planuri continue, bine ancorate de planseu. Unghiurile dintre pardoseala si pereti s-au prevazut a fi concave.

Pardoseli. Pardoseli din PVC monostrat de 2,5 mm – 3,5 mm executate in camp continuu, cu rosturile sudate, supor­tand spalarea umeda cu detergenti dezinfectanti, in saloane, sali de tratament, cabinete; pardoseli PVC monostrat conductive, pozate pe retea de cupru cu legatura la centura de impamantare, cu scafe concave de h = 8 cm la racordarea cu peretii sau pardoselile din rasina epoxi­dica, in sali de ope­ratii si spatii aferente si la A.T.I. si Neonatologie.

Pereti. Principiul a fost acelasi ca la tavane, cu men­ti­unea ca materialele utilizate permit dezinfectanti pe baza de fenoli. Faianta si placile ceramice sunt prohibite, in afara de camerele de bai si dusuri. Matarea rosturilor mai mici de 1 mm ale faiantei rectificate s-a facut cu silicon antibacterian.

Tavane. Principiul general a fost de a utiliza plafoane fara rosturi si lavabile in orice zona a platoului tehnic destinata pacientelor si nou-nascutilor. Corpurile de iluminat folosite nu trebuie sa permita acumularea de praf.

Finisaje exterioare propuse. Tamplaria exterioara este din aluminiu cu geam termopan de culoare alba.

Siguranta la incendiu (Cc + Ci). Constructiile existente sunt conformate P 118 si normelor specifice. De asemenea, la baza proiectarii solutiilor tehnice a stat C290/97. Fluxurile si evacuarile s-au calculat conform normelor P.S.I. Constructiile sunt de gradul I – II rezis­tenta la foc. Elementele de compartimentare pe verticala s-au proiectat rezistente 3 ore la foc, iar compartimentarile intre functiuni, 1 si 1/2 ore rezistenta la foc. La elementele de compartimentare usoare, materialul de finisaj s-a prevazut incombustibil sau greu combustibil.

Durata de serviciu estimata se poate prelungi, prin solutiile adoptate si executarea in timp util a reparatiilor curente, de la 60 la 80 de ani. Prin masuri de consolidare mini­me si reorganizarea spatiilor, se poate obtine, datorita supraetajarii generale a cladirii, marirea capa­citatii si transformarea in alt tip de spatii spitalicesti de tratament.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 128 – august 2016, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/08/01/trofeul-calitatii-araco-reabilitarea-si-modernizarea-sectiilor-de-obstetrica-si-neonatologie-din-spitalul-cuza-voda-iasi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.