«

»

Arhitectura fara limite! (III)

Share

Nu sunt putine situatiile in care ideile unor arhitecti sunt preluate de alti colegi de breasla in proiectele lor.

Mai dese sunt, insa, cazurile in care ideile unui arhitect sunt preluate de el insusi in alte proiecte ale sale. Vazand de cate ori acea idee este preluata si repetata in proiectele sale ai impresia ca ea il obsedeaza, pur si simplu, pe arhitect.

Un exemplu elocvent, in acest sens, sunt, de pilda, proiectele lui Frank O. Gehry, considerat unul dintre cei mai importanti arhitecti ai epocii noastre.

Nascut la 28 februarie 1929 la Toronto – Canada, Frank O. Gehry este renumit in special pentru perspectiva aproape sculpturala a designului cladirilor sale.

Operele sale sunt usor de recunoscut datorita structurilor neliniare, multiplu curbate si circumvolute ale tuturor cladirilor, care sunt acoperite, adesea, cu largi suprafete metalice reflectorizante.

Lucrarea sa cea mai celebra este, fara indoiala, “Muzeul Fundatiei Guggenheim” din Bilbao – Spania, cladire acoperita, in totalitate, cu folie de titan.

Exista pareri care considera “Notre Dame du Haut”, faimoasa structura a lui Le Corbusier – care sugereaza mai mult o opera de sculptura abstracta decat o cladire – ca fiind adevaratul punct de plecare al stilului Gehry. Frank Gehry, insusi, afirma ca opera sculptorului Constantin Brancusi, respectiv operele arhitectului si designerului finlandez Alvar Aalto si ale arhitectului american Philip Johnson au constituit sursa majora a inspiratiei sale.

 

guggenheim-bilbaoMuzeul Guggenheim – Bilbao, Spania

Este printre cele mai spectaculoase cladiri din lume in stil deconstructivist.

Fiind situat intr-un oras portuar, muzeul a fost construit astfel incat sa semene cu un vapor. Panelurile de titan, care reflecta puternic lumina, seamana cu formele unui peste.

In planificarea constructiei au fost folosite vizualizari computerizate, inclu­zand programe CAD. Aceasta tehnologie a ajutat constructorii sa produca un bloc func­ti­o­nal si estetic armonios, considerat o minune arhitecturala. In timpul constructiei, panelurile de piatra, folosite ca baza a suprafetelor acoperite cu titan, au fost taiate cu ajutorul unui laser. Cladirea, construita intre 1993 si 1997, este consi­derata una dintre cele mai importante cladiri muze­ale ale secolului XX, devenind o atractie turistica deosebita pentru orasul basc Bilbao.

 

walt-disneyWalt Disney Concert Hall – Los Angeles, SUA

Proiectul a fost lansat in 1987, atunci cand Lillian Disney – vaduva lui Walt Disney – a donat 50 de milioane dolari pentru finantarea sa. Au urmat alte subscrieri deoarece costul constructiei, finalizata in 2003, a depasit cu mult bugetul initial, ridicandu-se la 274 mili­oane dolari.

Cea mai mare parte a cladirii este acoperita, in exterior, cu otel inoxidabil.

Razele solare reflectate de peretii constructiei au ridicat temperatura in unele cladiri aflate in apropiere si au provocat accidente din cauza orbirii unor automobilisti.

In 2005 panourile care au deranjat au fost slefuite si matuite, pentru a elimina efectele de orbire nedorite.

 

experience-music-project

Experience Music Project – Seattle, SUA

Cladirea gazduieste un muzeu al culturii populare. Muzeul a fost fondat de Microsoft – cofondatorul fiind Paul Allen, in anul 2000.

Situata in campusul Seattle Center, cladirea seamana cu multe alte lucrari ale lui Frank Gehry. Nu putini, chiar si critici de specialitate, au considerat aceasta cladire ca una dintre cele mai urate din lume. In New York Times, criticul de arhitectura Herbert Muschamp a descris-o ca pe “ceva care s-a tarat afara din mare, s-a rostogolit si apoi a murit”.

Totusi, unii au considerat ca bogatia de culori a exteriorului: auriu, argintiu, rosu inchis, albastru si purpuriu sunt o reprezentare interesanta a experientei rock americane, mai ales ca muzeul gazduieste si o mare colectie de suvenire Jimi Hendrix.

 

lou-ruvoLou Ruvo Center – Las Vegas, SUA

Cladirea proiectata de Frank Gehry este un Centru pentru sanatate in care se cerceteaza tratamentele pentru bolile Alzhaimer, Parkinson, Huntington, scleroza multipla, punandu-se accentul pe prevenirea precoce si educatia privind aceste boli.

Avand o suprafata de 6.000 mp, cladirea a fost finali­zata in 2007 si a costat 70 de milioane dolari.

 

fischer-centerRichard B. Fischer Center – Amandale on Hudson, New York – SUA

Este o sala de spectacole pentru teatru, opera si muzica de jazz.

Proiectat de Frank Gehry, centrul gazduieste doua teatre si patru studiouri de repetitie pentru teatru, dans si muzica.

Sistemele de incalzire si climatizare sunt alimentate, in intregime, de surse geotermale.

Costul proiectului: 6 milioane dolari. Lucrarea a durat 3 ani, fiind finalizata in 2003.

 

weatherhead-schoolPeter B. Lewis Building – Weatherhead School of Management – Cleveland, SUA

Cladirea, proiectata tot de arhitectul Frank Gehry, incearca sa reflecte spiritul inovator al unei scoli de afaceri. Ea reprezinta un reper arhitectural in zona campusului Universitatii Cleveland.

Fatada cladirii, acperita cu otel inoxidabil, este formata din planuri curbe si unghiuri ascutie, ca multe dintre cladirile proiectate de Frank Gehry.

 

marques-de-riscalHotel Marques de Riscal – Elciego, Spania

Cladirea gazduieste 43 de camere si apartamente ale hotelului, un muzeu de viticultura si un magazin de vinuri.

Ziduri inclinate, ferestre in zig-zag, tavane inalte si multitudinea de detalii sunt caracteristicile acestei cladiri construite in Elciego, o zona a viilor Marqués de Riscal din Spania.

Vorbind despre inspiratia din spatele complexitatii acestei constructii, Frank Gehry a explicat ca obiectivul sau a fost sa includa in proiect caracteristicile regi­unii: fatada din titan reflectand nuantele roz ale vinului de Rioja, folia de argint – pluta, iar plasa de aur este cea care impodobeste toate sticlele Marqués de Riscal.

 

biomuseo

Biomuseo – Panama City, Panama

Este prima cladire proiectata de Frank Gehry pentru America Latina. Proiectul a fost conceput in 1999 iar muzeul a fost deschis in octombrie 2014.

In 2004, Gehry – a carui sotie este de origine panameza – a donat proiectul statului Panama.

Cladirea a fost amplasata la intra­rea Canalului Panama, oferind o vedere panoramica asupra oceanului si a navelor care patrund pe canal.

Constructia a costat 60 de milioane dolari, fiind finantata de comunitatile locale.

Spre deosebire de alte lucrari ale lui Frank Gehry, aici fiecare panou al fatadei este pictat intr-o alta culoare stralucitoare, reflectand apartenenta tropicala a zonei.

Panamezii spera ca prin acest muzeu atractia turistica a zonei sa creasca, asa cum s-a intamplat cu muzeul Guggenheim de la Bilbao, care a devenit un punct de referinta pe harta acestei localitati.

 

(Va urma) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 129 – septembrie 2016, pag. 50

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/09/01/arhitectura-fara-limite-iii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.