«

»

Momentul adevarului: Spre „zero infinit“?!

Share

ciprian_enacheChiar asa! Daca de un an de zile ceea ce facem (sau mai bine zis, nu facem) are un termen deloc laudabil dar perfect adevarat, acela de „munca in zadar“, sa nu ne mai miram ca, practic, asta inseamna ceva egal cu… zero!

Da, cu „zero“ ca sa nu mai punem „paie pe foc“ si sa mai si spunem ca este, de fapt, un „zero barat“. De unde si ingrijorarea ca el poate ajunge un „zero la infinit“, ca urmare a starii actuale unde „tehnocratii“, din revigoratori, constructori si mo­dernizatori au devenit, prin prestatia lor de numai un an de zile, niste reali demolatori. Ei au stricat si strica in continuare si ceea ce facuse bine Guvernul precedent, „catalogat“ cu surle si trambite ca fiind… „rosu“! Si cum orice rosu irita si infurie (aidoma cu ceea ce se petrece intr-o corida), nu a contat cu ce reusite acesta s-a prezentat fiind mai usor de blamat pentru ca „rosul“ inseamna „de stanga“. Si uite-asa, cu buna stiinta a „unora“ tindem sa mergem de la „zero“ la „zero infinit“. Este bine, este rau, va lasam pe dumneavoastra sa judecati. Pentru ca, sigur, explicatii sunt multe, foarte multe, dar ele nu au nimic de a face cu investitiile si constructiile ci mai degraba cu birocratia, cu promisiunile fara proiecte concrete, cu frica instituita de stiti dumnea­voastra cine, de a nu semna niciun document care oricand te poate incrimina de ceva ce nici nu ai apucat sa faci etc.

Lucrul cel mai grav mi se pare, insa, acela ca nimeni nu poate spune incotro se indreapta Romania in viitoarele perioade. Asa ca, pana sa vorbim despre investitii si constructii, sa vedem daca stim ce vrem sa facem pentru aceasta tara. Lipsa liniilor directoare de dezvoltare duce, in primul rand, la lipsa de proiecte, lucru care se resimte din plin de cativa ani incoace. Degeaba s-a demonstrat in 2015 ca se pot accesa fonduri europene de 5 md. Euro. Totul a ramas doar o amintire. S-ar putea face, totusi, ceva numai daca exista seriozitate si, mai ales, raspundere. Dar de unde seriozitate si, mai ales, raspundere?

Cine raspunde, pentru ca iata ce scrisoare de ingrijorare trimite de la Bruxelles Comisarul european Corina Cretu: „In 2016, pentru perioada 2007-2013, referitor la politica de coe­ziune, fonduri europene de dezvoltare, fonduri sociale europene si fonduri de coeziune, Romaniei i-au fost alocate 24,4 md. Euro din care s-au absorbit 85,8%. Din Programul Operational Regional absorbtia a fost in 2013 de 92,96%. Ingrijorator este ca in 2016, pentru programele de pana in anul 2020 nu s-a prezentat niciun proiect.“ In schimb, in loc de bani europeni, la rectificarea bugetului tarii din 2016, s-au taiat fara mila si discernamant banii, si asa insuficienti, de la: Ministerul Transporturilor – 383 mil. lei, Ministerul Dezvoltarii Regionale – 130 mil. lei, Ministerul Culturii – 194 mil. lei si Ministerul Agriculturii – 168 mil. lei.

Merge treaba? Merge! Sa vedem, insa, cine si cand isi va scoate camasa la vedere, camasa si asa foarte sifonata. Guvernul anterior, prin actiuni concrete si cu programe acceptate, a demonstrat, daca mai era nevoie, ca fondurile europene pot fi absorbite in interesul tarii. Numai ca, Guvernul respectiv devenise „periculos” pentru ca prea luase totul in serios.

La noi se considera ca totul este rezolvat prin cuvintele: vom face, ne vom ocupa, ne vom stradui, toate, deci, la modul optativ nu si la cel concret. Cand si, mai ales, cum! De un an de zile ni se tot vantura ideea ca singurii care ne pot scoate din situatia in care ne aflam sunt, nici mai mult nici mai putin, decat binefacatorii… tehnocrati. Oameni cunoscatori si practici in tot ceea ce fac. Si ce-au facut intr-un an? „Zero“! Si uite-asa, potrivit unei vechi lozinci „din zero in zero pana la victoria finala!“

Altfel, vorba unui coleg de redactie, va fi „nasulie mare“ daca vom merge spre… „zero-zero!“ Adica, un „zero infinit!“

Autor:
Ciprian Enache

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 129 – septembrie 2016, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/09/01/momentul-adevarului-spre-zero-infinit/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.