«

»

REDA: Rosturi sinusoidale Cosinus Slide® joint

Share

reda septembrie foto 2Profilele pentru rosturile de separatie ale pardoselilor industriale din beton se folosesc, din ce in ce mai mult, la construirea centrelor logistice, a halelor industriale, a depozitelor etc.

Indiferent de forma in sectiune a diverselor profile, initial designul lor a fost linear. Dar, la trecerea peste ele, aceste profile lineare resimt brusc si in totalitate greutatea mijloacelor de transport care le traverseaza. Totodata, la trecere, roata „simte“ joanta si solicita articulatia si actionarea electrica a mijlocului de transport, iar langa profil betonul se deterioreaza (foto 1). De aici, costuri inerente pentru intretinerea acestora, costuri apreciate la cca 775 euro/utilaj anual.

Pasul urmator pentru evitarea unor asemenea deficiente a fost designul sinusoidal, care permite trecerea progresiva, silentioasa si fara trepidatii peste profile si pardoseala din beton, eliminandu-se, astfel, traversarile bruste.

Cel mai important aspect, insa, este eliminarea stresului contactului dintre profil si pardoseala, ceea ce va conduce, in final, la cresterea rezistentei zonelor de trecere, la eliminarea zgomotelor si vibratiilor, la trecerea fara solicitari ale suspensiilor si motoarelor electrice a transportoarelor si la sporirea vitezei de transport (foto 2).

O greseala o reprezinta un profil ca cel din foto 3; aparent el este „masiv“, deci rezistent, cu placile lui grele, groase si sinusoidale? Fals! Zona de contact cu pardoseala este tot lineara iar placile sunt fixate numai prin insurubare,  fara praznuri. La trecere profilul este supus tot eforturilor bruste, ceea ce duce la solicitarea fixarilor prin suruburi. In fotografie se observa degradarile din zona de contact.

Ultimul design Cosinus Slide® joint (foto 4) pentru aceste profile este mai suplu si eficient decat profilele grele tip Omega Sinus sau Delta Sinus cu nut si feder. Chiar si montajul unui asemenea profil de cca 14 kg/m este mai lesnicios decat in cazul unui profil clasic, de 23-25 kg/m iar pretul redus cu cca 10%!!!

Prin Patent European toate tipurile de profile sinusoidale sunt in proprieta­tea HC JOINT – Belgia.

Va informam, totodata, despre disponibilitatea producatorului, in parteneriat cu IJT ENGINEERING – BELGIA,  de a oferi proiectarea gratuita a detaliilor de rost pentru pardoseli industriale din beton, pe baza datelor furnizate din caietul de sarcini si proiect, privind incarcarile uniforme si concentrate, traficul mijoacelor de transport etc.

Lansam invitatia tuturor colegilor, proiectanti sau constructori, de a ne solicita detalii privind utilizarea acestor profile la orice aplicatie, precizand, inca o data, ca oferim gratuit toate aceste detalii!

Contact:
Dan Bejan | +4 0744 545 415 | office@reda.ro 

Autor:
diplomat ing. Dan Bejan – presedinte SC REDA SRL

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 129 – septembrie 2016, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/09/01/reda-rosturi-sinusoidale-cosinus-slide-joint/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.