«

»

Arhitectura fara limite! (IV)

Share

Palm Islands – Dubai, Emiratele Arabe Unite

palm_jumeirah

Proiectul Palm Islands prevede construcirea, in largul coastelor Dubaiului, a trei insule artificiale (Palm Jumeirah, Deira Island si Palm Jebel Ali).

Deocamdata, finalizata este doar prima dintre ele – Palm Jumeirah. Celelalte doua insule si alte proiecte similare, precum „Universul”, se afla in diverse stadii de realizare.

Fiecare dintre insule urmeaza sa gazduiasca pe suprafata sa: imobile rezidentiale, ansambluri de agrement si divertisment, hoteluri, plaje publice si private s.a.

Palm Jumeirah are forma unui palmier cu 16 frunze, inconjurat de o semiluna avand 11 km lungime.

Pentru construirea insulei s-au folosit cca 94 milioane mc de nisip, dragat din Golful Persic si pulverizat de compania belgiana Jan De Nul si compania olandeza Van Oord, specializate in asemenea lucrari.

Insula este protejata de un dig din pietre care inconjoara semiluna: peste 7 milioane de tone, extrase din 16 cariere din Dubai. Cei 120.000 de rezidenti ai insulei si-au preluat locuintele incepand cu anul 2006.

Construirea insulei a avut, insa, si un impact negativ asupra mediului. Au fost afectate, asa cum afirma organiza­tiile de mediu, fauna si flora marina, eroziunea solului pe coasta, poluarea apei in zona din care s-a extras nisipul etc.

Obiectivul principal al construirii acestor insule, al caror dezvoltator a fost Nakheet Property – un conglomerat imobiliar din Emiratele Arabe Unite – este crearea unei noi destinatii turistice, care sa compenseze scaderea veniturilor din titei.

 

Podul Vasco Da Gama – Lisabona, Portugalia

vasco_da_gama

Este cel mai lung pod din Europa, cu o lungime totala de 17,2 km.

Podul traverseaza estuarul raului Tagus, legand orasele Sacavém si Montijo.

Stalpii sai de sustinere, cu un diametru intre 1,7 m si 2,2 m, sunt ingropati la o adancime de 85 m sub nivelul marii. Din cauza lungimii sale a fost nevoie ca, la asezarea pilonilor, sa se ia in calcul si sfericitatea pamantului, altfel, la capatul podului ar fi aparut o diferenta de 80 cm. Latimea podului este de 30 m iar deschiderea principala are 450 m.

Construirea podului a inceput pe 29 martie 1998 si s-a finalizat dupa doar 18 luni.

 

Langkawi Sky Bridge – Malaezia

sky_bridgeEste, de fapt, o pasarela pietonala care inconjoara muntele Gunung Mat Chinchang.

Are 126 m lungime si ofera o panorama de 360° asupra insulelor Langkawi.

Sky Bridge, la care nu se poate ajunge decat cu telecabina, se afla la o altitudine de 600 m si are o latime de doar 2 m.

A fost finalizat in 2005.

 

Sun Cruise Resort & Yacht – Jeongdongjin, Coreea de Sud

sun_cruise

Ceea ce vedeti in imagine pare o nava de mari dimensiuni. Dar, nu! Este, de fapt, un hotel construit in 2002, destinat mai ales turistilor care nu au suficienti bani pentru o croaziera adevarata si care, privit din departare, pare o nava esuata acolo.

Construit in varful unei stanci, hotelul are 211 camere, 6 restaurante si un bar rotativ la ultimul etaj, de unde ai o veritabila imagine panoramica asupra intregii zone.

Tema „nava de croaziera” este amplificata in interiorul hotelului de sunetul unor valuri care se aud din difuzoare.

 

Casa cu susul in jos – Syzmnark, Polonia

upside_down

A fost construita la solicitarea unui om de afaceri polonez, Daniel Czapiewski, in amintirea epocii comuniste, atunci cand toate lucrurile mergeau de-a-ndoaselea.

Constructia a durat 4 luni, timp in care muncitorii nu au avut o sarcina usoara, fiind dezorientati in permanenta de unghiurile neobisnuite ale peretilor.

 

Floating Cinema – golful Ko Kudu Noi, Thailanda

floating_cinemaCe ati zice de un cinematograf in care ecranul e plasat undeva intre doua stanci tasnind din apele oceanului iar spectatorii sunt asezeti in fotolii pe o platforma plutitoare?

A fost ideea arhitectului Ole Schaeren, pusa in practica cu ocazia festivalului „Film pe Rocks Yao Noi” de pe insula Kudi Noi, din apropierea renumitei statiuni Phuket – Thailanda.

Evident ca spectatorii au fost transportati cu barca la platforma modulara plutitoare, construita din materiale reciclabile, platforma care, la sfarsitul festivalului, a fost demontata si oferita pescarilor locali.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 130 – octombrie 2016, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/10/01/arhitectura-fara-limite-iv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>