«

»

Case pasive: Ce sunt casele pasive – Proiectarea si construirea unei case pasive

Share

casa_pasivaRaspundem numeroaselor intrebari pe aceasta tema, prezentand cateva informatii care speram ca vor fi utile. 

Ce sunt casele pasive?

„Casele pasive” sau „cladirile verzi” – asa cum mai sunt denumite – sunt acele cladiri care, in exploatare, au nevoie pentru incalzire de o cantitate mult mai mica de energie (cel mult 15 kwh/m2/an) decat o cla­dire traditionala, la care consumul este de cel putin 80 kwh/m2/an, iar consumul total, care cuprinde incal­zirea, apa calda menajera si activitatile gospodaresti nu trebuie sa depaseasca 120 kwh/m2/an.

De ce case pasive?

Din cel putin doua motive:

  1. Pentru a reduce „emisiile de dioxid de carbon” al caror efect incepem sa-l simtim fiecare „pe pielea noastra” prin: schimbarea climei, incalzirea globala, redu­cerea calotei polare etc. Este motivul pentru care Uniunea Europeana a emis o directiva care se numeste 2020 si care prevede ca „pana in anul 2020, toate tarile UE trebuie sa reduca cu 20% consumul de energie fosila, sa creasca cu 20% consumul de energie regene­rabila si sa creasca cu 20% eficienta energetica a cladirilor, pe de o parte, iar pe de alta parte, tot pana in 2020 orice cladire (gradinita, scoala, spital, birouri etc.) va trebui sa produca energie cel putin la fel de multa pe cat consuma.”
  2. Reducerea costurilor de intretinere a cladirilor, in conditiile in care utilitatile asigurate de sursele traditionale (petrol, gaze, energie electrica), devin din ce in ce mai scumpe. In aceste conditii, in multe tari, majoritatea cladirilor care se construiesc in ultima vreme se inscriu, total sau partial, in acest concept de „casa pasiva“.

Proiectarea si construirea unei case pasive

Evident ca asigurarea conditiilor impuse de o casa pasiva incepe inca din faza de proiectare.

De pilda:

  • Este foarte importanta amplasarea in teren a casei astfel incat sa beneficieze cat mai mult de lumina si caldura soarelui; in acest sens se vor prevedea ferestre cat mai multe spre sud si cat mai putine sau deloc spre nord.
  • Materialele din care se va construi casa trebuie sa fie, la randul lor, eficiente energetic. Se stie, de pilda, ca cimentul / betonul si otelul sunt mari consumatoare de energie si degaja mult dioxid de carbon la producerea lor. De aceea, se vor evita, pe cat posibil, folosindu-se alte materiale, cum sunt: lemnul, caramizile eficiente energetic etc.
  • La construire cladirea trebuie foarte bine izolata, evitandu-se, pe cat posibil, puntile termice la fundatie, pardoseala, pereti si acoperis.
  • Tamplaria trebuie sa asigure o foarte buna izolare, fiind indicate ferestrele cu triplu strat.
  • In conditiile in care cladirea este foarte bine izolata, trebuie prevazut un sistem de ventilatie care sa elimine aerul viciat din interior, trecandu-l printr-un schimbator de caldura ce recupereaza o parte (s-a reusit sa se recupereze chiar pana la 90%) din caldura sa, pe care o transfera aerului proaspat care intra din afara.

Sigur ca in aceste conditii costul initial al constructiei va fi mai mare decat in cazul unei constructii obisnuite. In general, acest cost s-a dovedit ca este cu 30% mai mare, dar s-a reusit reducerea lui chiar pana la 10-15%.

Aceasta cheltuiala in plus va fi compensata de redu­cerea cheltuielilor de intretinere, reducere ce se poate ridica pana la 50-60% dintr-o factura obisnuita.

Cum si de unde ne asiguram energia necesara la o casa pasiva?

  • In primul rand din resurse, sa le numim interne, respectiv caldura corpului uman, care emite intre 50 W si 100 W (nu degeaba printre specialisti circula gluma „hai sa ne invitam prietenii ca sa ne incalzim”) apoi corpurile de iluminat, aparatele electrocasnice etc.
  • Caldura venita de la soare, prin ferestre, sau de la o instalatie solara care ne poate asigura o buna parte din apa calda necesara.
  • Din caldura pamantului, cu ajutorul unei pompe de caldura. Se stie ca in pamant, la o adancime de numai cativa metri, temperatura este constanta (intre 8 si 10 °C tot timpul anului).

Sigur ca posibilitatile de reducere a consumului de energie pentru functionarea unei cladiri nu se opresc aici. Am putea adauga: rulouri exterioare la ferestre, copertine de protectie, crearea de marchize si logii etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 130 – octombrie 2016, pag. 59

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/10/01/case-pasive-ce-sunt-casele-pasive-proiectarea-si-construirea-unei-case-pasive/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>