Dirigintele de Santier autorizat, fata nefardata a activitatii complexe in domeniul calitatii
- Cand Dirigintele de Santier impune calitate, unii investitori aleg sa renunte la serviciile acestuia, preferand amenda de 10.000 de lei
- Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier (C.T.D.S), organizatie cu peste 800 de ingineri specialisti in constructii, membri ai asociatiei
- Adunarea Nationala a Dirigintilor de Santier, voce comuna in drumul spre desavarsirea calitatii in constructiile din Romania
- Pasii de urmat depind de unitatea de gandire spre progres a Parlamentului si Guvernului Romaniei, a institutiilor specializate in domeniul constructiilor, de noi toti!
Ziua de 3 septembrie 2016 a marcat momentul in care, la Adunarea Nationala a Dirigintilor de Santier, au participat zeci de membri ai asociatiei din toate colturile tarii, numarul mare al acestora dovedind ca acest eveniment era foarte asteptat, dupa o perioada de 25 de ani de absenta din partea celor care aveau obligatia de a avea o initiativa in aceasta directie.
Participantii au discutat deschis despre vasta problematica legata de calitatea in constructii. Dialogul a fost antrenant, rezultand principalele probleme cu care se confrunta in tara Dirigintii de Santier. O opinie unanima a fost aceea ca aplicarea incorecta a legislatiei in constructii, din punct de vedere al calitatii in proiectare, executie, receptie a lucrarilor, urmarirea in timp a comportarii constructiilor pe toata perioada de existenta a acestora, nu mai poate fi continuata.
In prezenta reprezentantului pe tara al Inspectoratului de Stat in Constructii in relatia cu Dirigintii de Santier, doamna Niculina Stelea, membrii participanti au transmis tuturor colegilor specialisti mesajul de a se produce o reala schimbare in mentalitatea unor investitori, si chiar a unor institutii de profil, fata de ceea ce trebuie sa numim calitatea in constructii.
Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier
Acesta a aparut ca o necesitate evidenta pentru organizarea specialistilor in domeniu, motivata de rolul deosebit de important in sistemul calitatii pe care il au Dirigintii de Santier. Dupa un vid de gandire a institutiilor coordonatoare, vid care a durat un sfert de veac, meritul apartine unui grup restrans de ingineri, sustinut de Dirigintii de Santier din toata tara, care au incurajat aceasta initiativa binevenita.
Dorinta de infiintare a venit atat din noianul de probleme adunate pe parcurs, probleme cu care se confrunta pe santier dirigintele de specialitate, mai precis cei peste 800 de actuali membri ai asociatiei si nu numai, cat si din necesitatea gasirii cailor institutionale de comunicare cu factorii decidenti.
Organizatia isi propune, ca prim obiectiv, protejarea intereselor Dirigintilor de Santier si imbunatatirea cailor prin care s-a inteles sa se aplice sistemul calitatii. C.T.D.S. are, incepand cu anul 2016, o forma juridica, prima etapa fiind cea a inscrierii de membri si informarii acestora asupra pasilor parcursi si a celor urmatori.
Ca numar de membri deja inscrisi ulterior informarilor proprii, la care se adauga alte sute, se poate spune ca, dupa Ordinul Arhitectilor din Romania, suntem, cel mai probabil, urmatoarea asociatie profesionala din domeniul constructiilor.
Asociatia isi propune sa devina o institutie a specialistilor raspunzatori de calitatea executarii constructiilor, descentralizata, functionand la nivelul fiecarei macroregiuni pe modelul de organizare a Inspectoratului de Stat in Constructii, cu reprezentanti in fiecare judet, cu spatii identificate in care sa se desfasoare periodic analize ale situatiilor de rezolvat, situatii ivite in activitatea Dirigintilor de Santier. In prezent sunt numeroase probleme de solutionat, care, prin masurile aplicate, sa conduca real la formarea sistemului calitatii.
Cifre care invita la concluzii!
Inspectoratul de Stat in Constructii a emis pana in prezent aproape 15.000 de Autorizatii de Construire. Numarul real al Dirigintilor de Santier este undeva aproape de 5.000, specializati pe categorii de importanta si atestati; unii dintre acestia, putin peste 3.000 de persoane cu studii superioare, detin, in medie, trei autorizari pe baza carora practica, in mod curent sau ocazional, aceasta meserie.
Se estimeaza ca cei ce practica exclusiv meseria de diriginte de santier sunt in numar de pana la 1.000, din care marea majoritate a celor activi sunt inscrisi in asociatie.
Din pacate (ale cui pacate!?) numarul mic de specialisti care practica meseria de Diriginte de Santier, din totalul celor autorizati, vine mai ales din subfinantarea sistemului calitatii. Se ajunge, astfel, in situatia in care, de multe ori in conceptia publica, exceptand lucrarile publice, Dirigintele de Santier este vazut ca un intocmitor de documente pus sa ia bani de la beneficiari, proprietari, investitori etc. Total gresita aceasta mentalitate, de conjunctura, care apartine persoanelor prea putin interesate de continutul si aplicabilitatea legilor tarii, care guverneaza atat autorizarea constructiilor cat si calitatea acestora, de la proiectare si pana la receptia finala a lucrarilor executate.
Sistemul calitatii, puternic subfinantat!
Se stie cu siguranta ca in acest moment, la noi in tara, sistemul calitatii este unul puternic subfinantat, in sensul ca un Diriginte de Santier costa circa 1% din valoarea investitiei si uneori chiar sub acesta cota. Este vorba de o subfinantare voita a sistemului calitatii de catre beneficiar, care pentru a dobandi un profit mai mare prefera sa faca rabat de la calitate. In acest sens, de multe ori Dirigintele de Santier este ocolit, desi Legea nr.10/1995 a calitatii in constructii revizuita in 2016 obliga sa se apeleze la serviciile dirigintelui de specialitate. Este, insa, mai ieftin sa platesti amenda decat sa implementezi un sistem al calitatii, cu atat mai mult cu cat, in dese cazuri, se sanctioneaza corpul de specialisti, fara a se aplica masurile contraventionale si asupra beneficiarilor.
Exista la beneficiar mentalitatea ca, prin angajarea specialistilor, el este degrevat de responsabilitate. Nimic mai fals, deoarece legea mai inainte amintita stabileste raspunderi clare pentru fiecare factor implicat in executarea unei investitii.
Exista, inca, beneficiari, mai ales dintre cei care construiesc ca apoi sa vanda, care renunta la Dirigintele de Santier sau se incurca cu diferiti parati in ale dirigentiei, demult ramasi fara atestarea periodica.
Cat priveste intocmirea obligatorie a documentelor de atestare a calitatii lucrarilor executate, infiintarea si completarea Cartii Tehnice a Constructiei pe timpul executarii acesteia, pregatirea si efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, a celei finale dupa expirarea perioadei de garantie, se pare ca investitorul ori nu le cunoaste ori se face ca „ploua”, ca doar „daca merge… tine”, profitul conteaza!
Aspectele constatate in tara au fost dezbatute intens de catre dirigintii de specialitate, punandu-se des intrebarea: „cine doreste un sistem de calitate mai mult fictiv decat real?” In acest scop s-a solicitat sprijinul Inspectoratului de Stat in Constructii pentru a da autoritate legii pe domeniul calitatii si a aplica amenzi celor vinovati de incalcarea ei.
Exista situatii in tara in care dirigintele de specialitate este indepartat de investitor, beneficiar sau proprietar, pentru a nu-si mai exercita atributiile pe santier deoarece este prea exigent si din cauza exigentei lui se produc disfunctiuni in respectarea graficului de executie, sau sunt inlaturati de pe santier executanti sub nivelul de calificare, sau sunt respinse materialele de constructie de calitate necorespunzatoare si neinsotite de documentele obligatorii de atestare a calitatii.
Comentariile sunt de prisos! Mai ales ca se stie ca Dirigintele de Santier asigura beneficiarului, si nu numai, calitatea in executarea unei constructii. Nu este decat o prevedere a legii!
Situatia este si mai dezastruoasa in domeniul lucrarilor publice. MDRAP a fixat cuantumuri maximale pentru serviciile de proiectare si dirigentie de santier; astfel, pentru o lucrare in valoare de 200.000 de euro s-a stabilit ca dirigintele sa coste nu mai mult de 100-150 de euro/luna, valoare impozabila, suma neacoperind nici macar cheltuielile cu transportul propriu al specialistului; fara a mai discuta aici si de faptul ca lucrarea trebuie urmarita curent.
O parte din vina o poarta si acei proiectanti care nu cunosc importanta unui deviz general. In aceste conditii, documentul nu cuprinde si sumele destinate serviciilor prestate de Dirigintele de Santier sau sumele sunt absolut derizorii, de cateva sute de euro pentru totalul unui numar apreciat de luni in care se executa o investitie de calitate.
Pe buna dreptate, autoritatea publica, dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici, cu greu mai poate face modificari si chiar daca exista posibilitatea, prefera sa nu aleaga ultima cale. C.T.D.S. va trebui sa identifice solutii in acest sens si sa propuna forurilor in drept caile care sa nu aduca prejudicii sistemului calitatii; altfel, acesta ramane doar o poveste pe hartie, iar urmarile pot fi vazute in momentele critice, asa cum ar fi un eventual seism.
Se impune, de aceea, mai stringent ca oricand, o lege a Dirigintilor de Santier, pe modelul Legii arhitectilor sau a Notarilor publici, cerinta reiesita din luarile de cuvant ale participantilor, cu adaugarea faptului ca e necesar ca dirigintii de specialitate sa se constituie intr-un corp profesional, tocmai pentru a da valente intre lege si aprecierea profesionala a acestora.
Dirigintele de Santier, intre drepturi si obligatii!
Participantii la Adunarea Nationala au concluzionat ca exista un dezechilibru evident intre numeroasele obligatii ce revin dirigintilor de specialitate, unele in contrazicere cu alte legi in vigoare si putinele drepturi care li se cuvin. Din exemplele date a rezultat faptul ca, in sistemul calitatii, s-au strecurat foarte multe suprapuneri de responsabilitati, care nu fac decat sa incurce activitatea dirigintilor. Este si cazul in care, pe un santier, se produce un accident de munca cu victime umane – relatare facuta de ing. Andrei Ignat, vice-presedinte al Asociatiei C.T.D.S. In acest caz, persoana trasa la raspundere este dirigintele de specialitate, desi aceasta nu are atributii pentru asigurarea protectiei si securitatii muncii.
Conducatorul santierului de constructii care executa lucrarea sau cel numit printr-o Decizie interna are prin lege obligatii de a instrui personalul angajat, de a intocmi fisele de instructaj lunar si ori de cate ori o cere situatia, atat din momentul angajarii persoanei cat si pe timpul activitatii acestuia la locul de munca, de a le distribui echipamentul de protectie etc. Dar, de dragul de a ne acoperi cu hartii, ii strecuram in alte prevederi, unele cu titlul de lege, si dirigintelui o asemenea sarcina.
Mai adaugam faptul ca o unitate de executie trebuie sa aiba atat un Responsabil Tehnic cu Executia, cat si un Responsabil cu Calitatea in Constructii, carora nu le sunt straine nici responsabilitatile pe linia protectiei si securitatii muncii, dar nici conditiile cerute de Planul Calitatii propriu santierului. De remarcat si faptul ca Dirigintele de Santier nu este o prezenta permanenta pe santier, deci, logic, el nu poate superviza zilnic activitatea echipelor de executie.
O alta suprapunere privind sarcinile diverselor persoane pe parcursul lucrarilor este aceea in care Dirigintele de Santier, avand obligatia de a verifica din punctul de vedere al calitatii, al normativelor de constructii, proiectul tehnic si de a solicita solutionarea unor neconcordante constatate in cuprinsul acestuia, se suprapune peste obligatiile legale ale Verificatorului de proiect.
Verificatorul de proiect este o persoana cu studii superioare, atestata pe unul sau mai multe domenii de verificare, obligata sa faca verificarea reala a documentatiei tehnice a proiectului, sa admita sau sa respinga anumite calcule si prevederi in situatia de neconformitate, acest specialist posedand multe alte cunostinte in plus fata de cele ale dirigintelui.
Pe buna dreptate intrebau participantii la Adunarea Nationala daca nu cumva tocmai prin aceste nealinieri ale unor texte de legi se permite accesul formalitatii in cuprinsul unor proiecte, multe dintre ele fiind de o slaba calitate, dand mare bataie de cap pe santiere.
Un proiect ieftin inseamna pentru beneficiar o economie la cheltuieli, dar cu urmari care se rasfrang apoi asupra dirigintilor de specialitate si uneori asupra constructorului.
Pasi pozitivi spre o noua calitate!
Anul acesta s-au facut cativa pasi importanti care marcheaza inceputul unor schimbari in atitudinea celor ce au menirea de a perfectiona continutul unor legi.
Asa cum au subliniat inginerii Cezar Petre, presedintele C.T.D.S. si Marius Dorin Lulea, presedintele Consiliului Director al C.T.D.S., cu privire la Legea nr.10/1995, revizuita in 2016, sustinuta de Dirigintii de Santier, in modificarea legislativa s-a prevazut ca obligativitate pentru firmele de constructii sa posede atestare, la fel cum se autorizeaza firmele care presteaza servicii in domeniul securitatii la incendiu. Aceasta impune destule responsabilitati pe linia calitatii, respectiv personal calificat acolo unde legea stabileste prevederi clare, personal autorizat pe partea de executie tehnica si control al calitatii, conducator al lucrarilor pe santier cu studii superioare, de specialitate.
A doua modificare legislativa reprezinta stimularea prin lege a duratei minime de garantare a unei lucrari, diferita de cea anterioara.
Mii de unitati locative s-au construit in regie proprie, unele fiind cladiri inalte. Initiatorii legii nu au dorit reglementarea acestei „regii proprii”. Situatia nu este deloc in regula deoarece in astfel de cazuri lucrarile pot fi executate de lucratori cu pregatire slaba, mai ales ca, se stie, nu prea mai functioneaza institutiile care produceau meseriasi calificati, cunoscatori ai citirii unui proiect, supusi regulilor normative.
In concluzie, Adunarea Nationala a stabilit ca Dirigintii de Santier sa se supuna unor proceduri unitare incluse intr-un Manual al activitatii acestora, sintetic pentru fiecare domeniu de autorizare a specialistilor in constructii, aprobat prin Ordin al Ministrului sau al Inspectoratului de Stat in Constructii.
Pe agenda de lucru, in urmatoarele luni ale acestui an, sunt inscrise, de asemenea, cateva urgente precum:
- Definitivarea continutului Legii privind Organizarea profesiei de Diriginte de Santier, pentru care se cere concursul parlamentarilor, carora li se va inainta proiectul de lege.
- Nu in ultimul rand este inscrisa si definitivarea Directiilor de dezvoltare a Organizatiei la nivel regional si judetean.
Autor:
Ing. Diplomat Constantin RADAN – Diriginte de Santier, Categoria „A“ de importanta
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 130 – octombrie 2016, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Ing.dipl. NICOLAE Doru-Petrisor a spus:
22/11/2016 at 17:29 (UTC 2)
Pentru o mai buna eficientizare a activitatii , va trebui organizarea de FILIALE -corespondente IRC -ZONALE , cu mentinerea subordonarii Consiliului Director al CTDS , filiale cu un nr minim de 7 persoane in conducere : presedinte executiv , vicepresedinte , secretar + 4 membri in conducerea Filialei Zonale.Se obtine o comunicare mult avantajoasa dpdv informal si tehnic , inclusiv evidentele zonale ale DS , activitati , participari , proiecte supervizate pe specialitati , probleme relationale in activitate , etc.