«

»

GORDIAS: Proiectare si consultanta pentru constructii metalice. Proiectarea structurilor cu aplicatia ConSteel

Share

gordias-octombrie-4Programul ConSteel reprezinta solutia optima pentru birourile de proiectare implicate in principal in proiectarea structurilor metalice si mixte. Automatizarea inovativa a analizei structurale si a proceselor de proiectare sporeste in mod semnificativ eficienta de lucru a biro­urilor de proiectare, conducand la redu­cerea substantiala a costurilor acestora. Filozofia programului ConSteel se bazeaza pe modelarea rea­listic globala a structurii, acolo unde creativitatea inginerului este asistata tot timpul de posibilitatea evaluarii rapide a comportamentului structural complet.

MAI MULTA LIBERTATE LA MODELAREA STRUCTURILOR

Programul are o interfata de utilizator cu vedere 3D spectaculoasa, cu 4 planuri diferite de vizualizare a modelului. Modelarea este asistata de un rastel de axe parametrizabile in orice moment dupa un plan arbitrar. Managementul modelului se poate face pe sectiuni, folosind modele par­tiale, selectia elementelor fiind posibila dupa criterii multiple.

Programul dispune de o biblioteca vasta de sectiuni meta­lice laminate, sudate si formate la rece, simple sau compuse, din beton si mixte. Modelarea ofera multa libertate prin plasarea nerestrictionata si interconectarea oricarui punct, linie sau obiect de suprafata (element structural, reazem, incarcare), cu excentricitate arbitrar aleasa. Elementele structurale pot fi grinzi si stalpi, placi, diafragme si plansee definite cu forme arbitrare – inclusiv goluri de scari si ferestre, actionate de o multitudine de tipuri de incarcari: concentrate, distribuite liniar sau de suprafata, incarcari din variatii de temperatura sau cedari de reazeme, pretensionari sau depla­sari initiale.

Transferul incarcarilor de pe supr­afetele definite la elementele liniare este posibila aplicand diferite optiuni. Programul facili­teaza gene­rarea automata a incarcarilor din vant pentru suprafete de pereti si acoperis, conform EN 1991-1-4; eva­lueaza acti­unea focului si definirea protectiei la foc a elemen­telor structurale,  con­form EN 1991-1-2; genereaza automat gru­parile de incarcari si combinatiile de incarcari, conform EN 1990;

La modelarea structurilor poate fi utilizat si importul celor mai obis­nuite formate de fisiere: StruCAD, .snf (.anf), Tekla Structures, ASCI (.asc), BOCAD (.scl) si DXF ASCI (.dxf).

MAI MULTA EXPERIENTA LA ANALIZA STRUCTURILOR

ConSteel este primul soft de proiectare capabil sa evalueze for­me de pierdere a stabilitatii, printr-o analiza globala a structurii. Analiza elastica ia in considerare, cu acuratete, efectul torsiunii si deformatiei sectiunii. Analiza complexa consi­dera efectele de ordin II, generand seturile de eforturi aferente (eforturi axiale, forta taietoare, moment incovoietor, moment de torsiune si bimoment). Analiza tine cont de comportamentul  spatial al structurii, calculand modurile de flambaj global (flambaj lateral, torsional, lateral-torsional, considerand efectul excentricitatilor elementelor structurale, ale reazemelor sau al incarcarilor) pentru un model complet sau partial.

Senzitivitatea la pierderea stabi­litatii este o optiune care ne ajuta la depis­tarea punctelor slabe in structurile proiectate. Iar imperfectiunile geometrice ale structurii le putem mo­dela cu usurinta, utilizand moduri­le implicite definite de Eurocode sau formele de pierdere a stabilitatii obtinute din analize, scalate dupa preferinta, in vederea obtinerii unei amplitudini de deformatie egala cu imperfectiunea geometrica dorita.

Rezultatele din analiza globala pot fi comparate cu analiza si dimensionarea elementelor pe componente izolate de structura.

Procedura de calcul face posibil calculul structurii cu efectul rigi­di­tatii calculate a nodurilor, prin inter­me­diul modulului csJoint.

Rezultatele analizelor

Ilustrarea rezultatelor analizelor este posibila, pentru modelul complet sau partial, utilizand diferite moduri de vizualizare a deformatiilor, eforturilor, tensiunilor, flambajului si a modurilor de vibratie, precum si a reactiunilor in orice vedere 2D sau 3D a modelului. Pot fi generate tabele cu rezultate multiple, avand diferite functii de ordonare si filtrare a datelor, exportul rezultatelor obtinute fiind posibil pentru aplicatii externe de tip “spreadsheet”.

Procedurile de calcul fac cla­sifica­rea automata a sectiunii iar in cazul sectiunilor de clasa 4, ConSteel face verificare pe baza sectiunii eficace.

Documentarea

Dupa rularea tuturor analizelor, este posibila, prin simple selectii, generarea automata a notelor de calcul ce contin descrierea completa a modelului si a rezultatelor, cu anumite optiuni incorporate.

Programul ne sustine in persona­lizarea documentatiilor generate, prin posibilita­tea inserarii unor tabele, texte sau poze definite de catre utilizator. Iar documentatiile pregatite pot fi transformate in mai multe limbi, printr-un simplu click: romana, engleza, maghiara, germana, fran­ceza, spa­niola, portu­gheza, poloneza, ceha, slovaca, slovena, sarba, rusa si turca. Acestea sunt doar cateva dintre optiuni, cu extinderea posibili­tatilor in permanenta.

Exportarea modelului

Modelele structurale create in ConSteel pot fi exportate in urmatoarele formate: .snf, .scl si .dxf.

Exportul se realizeaza impreuna cu sectiunile acestuia, materialele si imbinarile structurale definite, iar deta­lierea in programe precum StruCAD si Tekla Structures se reduce la crea­rea automatizata a desenelor de executie.

Pentru mai multe detalii contactati-ne cu incredere sau vizitati www.gordias.ro

CONTACT
GORDIAS
400180 Cluj-Napoca, str. Carpati, nr. 1, Romania
Telephone: +40 743 060 494
ConSteel support: +40 753 109 394
E-mail: office@gordias.ro
Webpage: www.gordias.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 130 – octombrie 2016, pag. 16

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/10/01/gordias-proiectare-si-consultanta-pentru-constructii-metalice-proiectarea-structurilor-cu-aplicatia-consteel/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.