«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: La Mioveni a pornit primul proiect din Romania pentru compostarea namolurilor de la statiile de epurare

Share

iridex-oct-2Ca rezultat al sinergiei de idei dintre Primaria Orasului Mioveni, operatorul Statiei de Epurare a Apelor Uzate Mioveni – compania Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, Asociatia Pentru o Apa Curata din Pitesti si firma Iridex Group Plastic impreuna cu partenerii sai W. L. Gore Associates GmbH si UTV AG, in data de 14 septembrie 2016 a fost lansat un proiect pilot pentru compostarea namolurilor provenite de la Statia de Epurare a Apelor Uzate Mioveni.

Scopul proiectului, primul de acest fel din Romania, este acela de a prezenta celor interesati o solutie ecologica si viabila economic, bazata pe tehnologia de compostare cu aerare pozitiva sub prelate cu membrana semipermeabila din ePTFE GORE® Cover, solutie destinata eliminarii namolurilor de la statiile de epurare.

Datorita abordarii prietenoase cu mediul inconjurator, putem spune ca, prin acesta solutie, namolurile de epurare pot reveni in natura pe usa din fata, sub forma unui produs valorificabil, respectiv compost de cea mai buna calitate.

Namolul se transforma, astfel, dintr-un generator de cost si o problema de eliminare, intr-o sursa de venit. Dupa aceasta prelucrare el poate fi comercializat ca fertilizator natural in agricultura sau pentru uz domestic, ca substrat pentru plante de gradina sau de apartament.

Statia de epurare de la Mioveni produce o cantitate de aproximativ 8 m3 de namol pe zi. Acest namol este nefermentat anaerob, are o capacitate calorica mare (3.600 – 3.800 kcal/kg), a suferit un proces de nitrificare/denitrifcare complet, este partial deshidratat (umiditate 85-86%), este stabilizat cu polimer si contine metale grele in limitele legale admise.

Instalatia mobila GORE® Cover System instalata la Mioveni permite tratarea unei cantitati de materie organica de pana la 200 m3/sarja. Deoarece namolul nu poate fi compostat ca atare (este dens, nu permite trecerea aerului si nu ofera un raport carbon/azot corespunzator), materialul de intrare se compune dintr-un amestec de namol cu material structural (lemn tocat, resturi vegetale) si se aseaza intr-o gramada avand dimensiunile 25 m x 6 m x 3 m (Lxlxh) pentru a putea fi apoi acoperit cu prelata GORE® Cover.

Fluxul tehnologic se desfasoara conform urmatoarelor etape:

 1. Amestecarea namolului cu lemnul tocat pe baza unei retete prestabilite
 2. Asezarea amestecului pe platforma de compostare, peste tevile sistemului de aerare fortata
 3. Acoperirea gramezii cu prelata GORE® Cover si introducerea senzorilor de temperatura si de oxigen
 4. Pornirea sistemului de aerare fortata in modul automat, monitorizarea procesului cu ajutorul aplicatiei software
 5. Parcurgerea etapelor necesare obtinerii compostului de calitate (un proces tipic dureaza, in general, opt saptamani si se desfasoara in trei etape, prima de patru saptamani iar celelalte doua a cate doua saptamani fiecare)
 6. Sortarea materialului rezultat, recuperarea unei parti din materialul structural, refolosirea acestuia pentru un nou lot si maturarea finala a compostului rezultat, pentru a putea fi apoi valorificat

 

Ce este tehnologia GORE® Cover?

Tehnologia GORE® Cover presupune amestecarea namolului cu material de structura  (lemn tocat, resturi vegetale) intr-o anumita proportie, asezarea acestuia sub forma de gramada pe o platforma dotata cu un sistem de aerare fortata si acoperirea amestecului cu prelata GORE® Cover.  Aerarea este controlata automat de un sistem SCADA, care achizitioneaza date de la o sonda de temperatura si un senzor de oxigen si comanda pornirea sau oprirea suflantei ce introduce aer in canalele de aerare.

Datorita membranei semipermeabile din ePTFE, produsa de compania  GORE®, se poate considera ca acest sistem este unul inchis si pe toata perioada tratarii namolului (opt saptamani, 4+2+2), se vor asigura urmatoarele:

 • Reducerea mirosurilor cauzate de procesul de descompunere aeroba cu pana la 97%
 • Atat compusii organici volatili, cat si patogenii, raman sub membrana
 • Eliminarea necesitatii de a adauga apa (pentru mentinerea umiditatii) pe durata procesului
 • Eliminarea necesitatii de a intoarce materialul de compostat pe durata fazelor procesului
 • In faza de tratare intensiva temperaturile in gramada acoperita ating valori de peste 70 °C, ceea ce conduce la eliminarea patogenilor din materialul de compostat
 • Produsul rezultat contine nutrienti valorosi pentru plante (azot, fosfor, potasiu), care se conserva pe durata procesului de compostare

Comparand costurile totale de achizitie si operare, Sistemul Gore® Cover reprezinta solutia cea mai economica pentru tratarea deseurilor organice solide (compostare, stabilizare inainte de depozitare si biouscare).

Sistemul Gore® Cover elimina necesitatea cladirilor pentru compostarea deseurilor organice.

Sistemul Gore® Cover este acceptat la nivel global ca o tehnologie inchisa.

Sistemul Gore® Cover reprezinta o solutie viabila pentru tratarea deseurilor verzi, a deseurilor alimentare, a altor deseuri organice separate la sursa, biosolide (namoluri), precum si pentru deseuri solide municipale.

Tratarea statica cu sistem de aerare pozitiva, folosind tehnologia membranei semipermeabile, prezinta cel mai scazut nivel al emisiilor comparativ cu alte sisteme de tratare.

La nivel global, sub prelate Gore® Cover se trateaza peste 2.500.000 m3 de materie organica in fiecare an, in 250 de instalatii.

Autori:
ing. Cristina Feodorov,
ing. Alin Murariu – Iridex Group Plastic 

Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: marketing@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 130 – octombrie 2016, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/10/01/iridex-group-plastic-la-mioveni-a-pornit-primul-proiect-din-romania-pentru-compostarea-namolurilor-de-la-statiile-de-epurare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.