Materialele geosintetice sunt de mult timp consacrate in aplicatii legate de protectia mediului, fiind deja utilizate la constructia sistemelor de impermeabilizare a bazei si acoperire a depozitelor de deseuri.
Odata cu trecerea timpului, materialele geosintetice au devenit tot mai performante, imbunatatindu-se caracteristicile, procesul de fabricare si tehnicile de instalare ale acestora.
In conditiile in care materialele minerale de buna calitate sunt tot mai greu de obtinut, generand costuri ridicate, inlocuirea acestora cu materiale geosintetice apare ca un pas logic si necesar, oriunde acest lucru este posibil.
In ultima perioada de timp a devenit uzuala utilizarea materialelor geocompozite (atat pentru etansare cat si pentru drenaj) in aplicatii legate de depozitarea deseurilor solide (industriale, menajere, periculoase), ca alternativa la straturile minerale clasice. In cazul inchiderii depozitelor de deseuri, utilizarea materialelor geosintetice are ca scop minimizarea infiltrarii apei in masa de deseuri (reducand astfel cantitatea de levigat) si captarea controlata a gazului rezultat din descompunerea deseurilor.
Geocompozitele drenante sunt geosintetice folosite pentru drenarea lichidelor si gazelor si sunt fabricate dintr-un miez drenant profilat, protejat cu geotextile filtrante pe una sau ambele fete. Acestea sunt subtiri, avand grosimi uzuale intre 6-12 mm, in functie de geotextilele si miezul drenant din care sunt fabricate.
Geocompozitele drenante isi indeplinesc functia (drenarea gazelor sau lichidelor) in conditiile unor grosimi mult mai mici decat straturile de materiale minerale (balast, pietris sortat). Astfel se utilizeaza la maxim spatiul de depozitare inlocuind clasicul strat de balast cu grosimea de 30 cm, atat pentru drenajul gazelor cat si pentru drenajul apelor meteorice.
Geocompozitele drenante ofera o alternativa viabila datorita procesului industrial de fabricatie, avand caracteristici uniforme si controlate si disponibilitate in cantitatile solicitate. Fiind subtiri, ocupa spatiu redus, eliminand dezavantajul materialelor minerale, care presupun deplasarea unor volume foarte mari de terasamente, reducand costurile cu transportul acestora, traficul intens si in final amprenta de carbon a lucrarii. De exemplu, pentru transportarea cantitatii de material mineral necesara realizarii unui strat drenant uzual cu grosimea de 30 cm, pe o suprafata de 10.000 m2, sunt necesare aproximativ 300 camioane a cate 16 tone fiecare. In situatia utilizarii unui geocompozit drenant, aceeasi suprafata este acoperita cu material transportat de 2 camioane Euro trailer. Astfel, geocompozitele drenante prezinta un avantaj incontestabil datorita reducerii impactului generat de trafic prin folosirea unui numar mult mai mic de camioane.
In plus, atunci cand sunt proiectate pante abrupte, instalarea straturilor drenante din materiale minerale poate fi extrem de dificila, existand un potential de deteriorare a straturilor deja instalate.
Comparand avantajele si dezavantajele prezentate, se poate trage concluzia ca geocompozitele drenante sunt mai avantajoase decat straturile minerale echivalente, atat din punct de vedere economic cat si tehnic.
Geotextilele filtrante folosite in componenta geocompozitelor drenante se dimensioneaza astfel incat sa se evite colmatarea miezului drenant, sa fie mentinuta performanta pe termen lung a materialului. In conformitate cu practica standard din domeniu, permeabilitatea pe termen scurt a geotextilului filtrant trebuie sa fie de 100 de ori mai mare decat permeabilitatea solului ce trebuie drenat. Geocompozitele drenante fiind relativ subtiri, este foarte important sa fie dimensionate corespunzator calculandu-se capacitatea de curgere in plan. Capacitatea de descarcare trebuie sa fie superioara debitului infiltrat. In orice caz, indiferent de materialul ales, instalarea geocompozitului drenant este definitorie pentru asigurarea performantei acestuia.
Concluzii
Utilizarea geocompozitelor drenante prezinta avantaje considerabile atat din punct de vedere economic cat si din punctul de vedere al performantelor asigurate. Controlul calitatii pe liniile de fabricatie asigura caracteristici omogene si verificate pentru intreaga cantitate de materiale produse.
Utilizarea geocompozitelor drenante duce la conservarea resurselor naturale, se reduc volumele construite, costurile cu transportul, timpul de punere in opera, iar performantele materialelor raman constante in timp. Grosimea straturilor materialelor geosintetice este redusa fata de cea a materialelor minerale, astfel volumele de depozitare sunt superioare, asigurandu-se depozitarea unor cantitati mai mari de deseuri pentru aceleasi cote aprobate. In conditiile unei dimensionari corespunzatoare a sistemelor de inchidere utilizand geocompozite drenante, se pot asigura solutii durabile atat pentru colectarea controlata a gazului din masa depozitului cat si pentru drenarea apelor de deasupra sistemului de impermeabilizare.
Contact
NAUE Romania s.r.l.
Soseaua Oltenitei 257 Y
Sector 4, Bucuresti, cod 041311
Tel. +40 21 222 63-42, Fax -44
www.naue.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 130 – octombrie 2016, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns