«

»

Arhitectura fara limite ! (V)

Share

Swiss Re Tower – Londra

swiss-re-tower-1Cladirea a fost construita pe locul in care, pana in 1992 se afla Bursa Baltica (Baltic Exchange) – o institutie in care se tranzac­tionau navele, precum si Camera de Transport (Chamber of Shipping). Acestea au fost distruse de o bomba detonata aici de IRA.

Swiss Re Tower, denumita astfel dupa numele celui mai important chirias – una dintre cele mai mari societati de asigurare din lume, cu sediul in Zürich, Elvetia – a fost proiectata de Norman Foster si Arup Group si construita de societatea Skanska.

Cladirea, comparata deseori cu un castravete sau cu un con de brad, are 41 de etaje si o inaltime totala de 180 m.

Primele 37 de etaje sunt birouri, la etajul 38 se afla un spatiu privat de luat masa, la etajul 39 un restaurant iar la etajul 40 un bar, care ofera o imagine panoramica asupra orasului.

Constructia a costat 200 mil. lire sterline, a fost scoasa la vanzare, in 2006, cu suma de 600 mil. lire sterline si cumparata cu 630 mil., fiind consi­derata una dintre cele mai scumpe tranzactii imobiliare din Marea Britanie.

Cladirea dispune de mai multe sisteme de economisire a energiei, care ii asigura un consum de cca. doua ori mai mic decat al unei cladiri obisnuite.

Din aprilie 2004 – atunci cand a fost data in folosinta – Swiss Re Tower a devenit unul dintre punctele de atractie ale capitalei Regatului Unit al Marii Britanii.

 

Willis Building – Londra

willis-building-1Este o alta cladire proiectata de Norman Foster, cu un stil, evident, diferit.

Aici este vorba de o constructie cu 3 trep­te (125 m – 25 etaje, 97 m si 63 m), fiind prima dintr-un grup de cladiri care au conturat Centrul financiar al Londrei.

Cele 44.128 mp de spatii ale cladirii sunt utilizate ca birouri, principalul chirias fiind si aici o societate de asigurare (cea care da numele cladirii), de unde putem deduce ca asigurarile sunt o afacere rentabila.

 

Hearst Tower – Manhattan, New York

hearst-tower-1Iata si o a 3-a cladire proiectata de Norman Foster – diferita si ea de celelalte doua.

V-o prezentam pentru a va face o imagine privind stilul acestui renumit arhitect englez, nascut in 1935 in Manchester.

Norman Foster a absolvit Scoala de Arhitectura din cadrul Universitatii din Manchester, apoi Universitatea Yale din SUA, din 1967 detinand propriul birou de arhitectura – Foster + Partners.

Cladirea din New York este sediul central al conglomeratului media Hearst.

Baza constructiei este o alta cladire cu 6 etaje, proiectata de Josep Urban si finalizata in 1928. Tema pe care a avut-o de rezolvat aici Norman Foster a fost de a construi, pe aceasta baza, un zgarie-nori, cu structura din otel, cu 46 de etaje si 182 m inaltime.

Cladirea, proiectata de Norman Foster, structura de WSP Cantor Seinuk si constructia apartinand firmei  Turner, este primul zgarie-nori ridicat la New York dupa 11 septembrie 2001.

Este, de asemenea, prima cladire „verde” de birouri din New York, consumand cu cca 30% mai putina energie decat una similara, obisnuita.

 

Torre Agbar – Barcelona, Spania

torre-agbar-1Iata si in Barcelona o cladire care seamana cu cea din Londra. De asta data proiectata de arhitectul francez Jean Nouvel, impreuna cu firma B720 Fermín Vázques Arquitectos si construita de societatea Dragados.

Turnul are o suprafata construita de 50.693 mp, din care 30.000 mp sunt birouri, o sala de spectacole, spatii tehnice si spatii pentru parcare.

Cladirea, care a costat 130 mil. euro, a fost data in folosinta in iunie 2005.

Structura sa este din beton armat iar fatada din sticla si fasii de tabla din aluminiu vopsite in diverse culori.

Caracteristic pentru cladire este ca iluminarea nocturna e asigurata de 4.500 de LED-uri, care genereaza pe fatada cladirii o mare diversitate de culori, printr-un sistem sofisticat de hardware si sotfware.

Pe fatada sunt instalati si senzori de temperatura care inchid sau deschid jaluzelele.

Arhitectul sustine ca, la proiec­ta­rea cladirii, a fost influentat de cele mai reprezentative simboluri catalane: turnurile clopot de la Sagrada Familia sau varfurile lantului muntos Montserat.

In plus, pornind de la faptul ca este o cladire folosita, in principal, de o companie de apa, a dorit ca aceasta constructie sa semene cu un gheizer.

 

Sidu River Bridge – China

sidu-bridge-2Podul detine recordul pentru cea mai mare inaltime la care este construit.

Are o lungime de 1,2 km si este suspendat la 496 m deasupra prapastiei. Podul traverseaza valea raului Sidu. A fost deschis traficului in 2009 atunci cand a devenit cea mai inalta structura de acest gen din lume, depasind Royal George Bridge si Beipanjiang River Bridge.

 

Crazy House – Dalat, Vietnam

crazy-house-1„Casa Nebuna”, din orasul vietnamez Dalat, este o constructie bizara, un melanj al stilurilor lu Antonio Gaudí si Salvador Dalí.

Designul sau general seamana cu un copac urias, incorporand elemente sculptate ce reprezinta forme naturale: animale, ciuperci, panze de paianjen, pesteri etc.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul vietnamez Dang Viet Nga.

Fiecare camera a hotelului pe care il gazduieste se deosebeste de celelalte, turistii avand sansa de a le schimba pentru a experimenta cat mai mult din aceasta constructie surprinzatoare.

Finalizata in 1990, cladirea este apreciata de numerosii sai vizitatori ca fiind una dinte cele mai bizare din lume.

 

Nautilus House (Casa Cochilie) – Mexic

casa-cochilie-0Un cuplu excentric a angajat o echipa de arhitecti – Arquitectura Organica – pentru a proiecta aceasta casa sub forma de cochilie de melc, botezata „Nautilus”.

Peretii casei sunt din piatra, atat pe exterior cat si pe interior.

Construita in 2006, casa este foarte rezistenta, suportand chiar un cutremur foarte puternic.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 62

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/arhitectura-fara-limite-v/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.