«

»

Au fost premiate proiectele de excelenta in mediul construit la Gala Romanian Building Awards

Share

rba_logoAu fost decernate premiile Romanian Buildings Awards editia 2016. Castigatorii au fost premiati in cadrul unei gale, pe 31 octombrie, la Hotel JW Marriot, Bucuresti. Juriul international a decis acordarea a doua premii pentru proiectele care au avut o perspectiva diferita asupra spatiului public romanesc si au adus contributii substantiale calitatii mediului construit, imbunatatind contextul si dand valoare profesiei, prin felul in care abordeaza locuirea si comunitatea. 

Alaturi de aceste doua premii au fost acordate si patru mentiuni speciale pentru proiectele care s-au remarcat prin calitatea spatiului, inovatie si reactivarea zonelor urbane.

Cele doua proiecte castigatoare au „o contributie relevanta in discutia privind rolul public si conditia arhitectului in cadrul societatii.”

A fost apreciat in mod deosebit procesul prin care proiectul centrului de educatie a comunitatii rome CERC Boldesti-Scaeni si amenajarea peisagera conexa acestuia au dezvoltat contextul, angajarea si spiritul comunitar contand mai mult decat obiectul final de arhitectura.

cerc_2

„Tipul acesta de proiecte sunt un exemplu excelent pentru tendintele arhitecturii participative si includerea aspectelor sociale in proiectul de arhitectura. Intelegem ca implicarea comunitatii, mai ales a copiilor, conduce la un sentiment de apartenenta si implicit la aproprierea spatiului de catre aceasta comunitate. Este important sa subliniem rolul pe care arhitectul il are in proiect in cadrul unui colectiv alcatuit de multiple ONG-uri si entitati comerciale sau parteneri institutionali. Contributia arhitectului la viata publica reprezinta aici elementul definitoriu care trebuie remarcat si onorat.” , a argumentat juriul.

cerc_7

„La nivel national este primul premiu pe care il primim pentru acest proiect. Vom continua demersurile noastre in aceasta directie.  Studentii sunt mult mai receptivi si mai deschisi, iar un premiu de acest gen este foarte important, pentru ca el reprezinta o validare in fata studentilor care au nevoie de modele. Nu mai au nevoie sa auda cat de dificila este aceasta profesie si cat de grea este relatia cu beneficiarii, nu este asa! Cand avem impresia ca beneficiarii sunt imposibili, inseamna ca noi nu reusim sa comunicam, sa transmitem idei valoroase. Arhitectura este mult despre comunicare, despre o viziune mai larga, despre a intelege lucrurile, a vrea sa experimentezi si sa te dezvolti permanent.”,  a declarat arhitectul Adrian Pop , castigator Romanian Building Awards editia 2016 cu proiectul Designing with Nature – CERC Boldesti-Scaeni.

De asemenea, juriul a apreciat si proiectul Urban Spaces Dogarilor ca fiind exceptional pentru modul in care arhitectii au creat o noua forma de viata urbana, acesta fiind cel de-al doilea proiect premiat in cadrul Galei Romanian Building Awards.

urban-spaces_1

„La scara urbana, insertia in sit mentine in mod intelept caracterul morfologiei urbane din Bucuresti. Proiectul este un raspuns intelept la problema densitatii si furnizeaza un numar incredibil de diverse tipuri de apartamente. Acest lucru este foarte rar intr-un proiect de locuinte. Importanta proiectului pentru spatiul public se bazeaza pe faptul ca exista o conexiune intre strada si fatade, spatiile deschise, spre curtea interioara, si cele interstitiare. Rezultatul este o serie de spatii care sunt adaptabile pentru diferite utilizari. Am ramas cu impresia unei vieti urbane bogate create de aceasta cladire, stabilita de dinamismul si ludicul puse in valoare prin calitatile formale.”, au argumentat membri juriului despre proiectul premiat Urban Spaces Dogarilor.

“Este o bucurie, dar si mai mult de atat, reprezinta o incurajare. Este un proiect la care a contat foarte mult echipa celor care au reprezentat investitorii. Nu a fost calea clasica a investitiilor de tip real estate din Bucuresti. Investitorul a venit din start cu viziunea unor locuinte altfel, nu doar ca ne-au sustinut ideile, dar au avut si o deschidere foarte mare si au venit cu propuneri. Ei au in mare parte meritul acestui proiect. A fost o intalnire fericita arhitect-investitor. Noi avem viziunea, dar investitorii pe langa viziune au si un risc asumat. A functionat bine pentru toate partile implicate si toata lumea a avut de castigat.

Blocul e locuit de arhitecti, actori, oameni din publicitate, oameni creativi care formeaza o nisa si e unul dintre proiectele care a fost vandut inainte de finalizare, intr-un moment in care pe piata din Bucuresti nu se vindea nimic. Exista o altfel de interactiune intre locuitorii de acolo, cu totul diferita de cum suntem obisnuiti in Bucuresti. Premergator acestei concluzii, am realizat ca inainte de a finaliza proiectul, unii din cumparatori au vizitat santierul si au rezonat intr-un fel aparte cu locul.”, a precizat Andrei Serbescu, ADN BA, despre proiectul castigator Urban Spaces Dogarilor.

La categoria „Mentiuni speciale” proiectele castigatoare au constat intr-o interventie de reabilitare, extindere si adaptare la utilizarea moderna a unei vile monument – the c.a.p. apartinand biroului de architectura RE-ACT NOW, cladirea rezidentiala Vila Urbana realizat de Synthesis Architecture, reabilitarea si promovarea identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnul Stefan, concepute de biroul 9 Optiune si proiectul studentilor din mai multe facultati privind casa viitorului EFdeN pentru inovatia si contributia adusa prin prototipul realizat.

“Proiectul rezidential Vila Urbana realizat de Synthesis Architecture presupune o scara modesta pentru tipologia de colt, cu modelarea bazei interpretata de arhitect in functie de caracteristicile sitului. La un nivel de detaliu, utilizarea de motive traditionale intr-un mod nou a fost, de asemenea, considerat un aspect pozitiv al proiectului.”

In cazul proiectului de reabilitare si promovare a identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnul Stefan, concepute de biroul 9 Optiune, juriul a considerat valoroasa reactivarea unui spatiu public de importanta istorica in oras. „Configurarea spatiului a inclus descoperirea si afisarea elementelor arheologice prin proiectare si completarea interventiei prin calitatea renovarii spatiilor interioare.”

Proiectul echipei EfdeN a fost apreciat de juriu pentru angajamentul sau catre inovatie, raspunzand la probleme majore de mediu. „Valoarea prototipului are dimensiuni multiple, de la cercetarea si dezvoltarea de noi materiale si noi configuratii, pana la rolul sau activ in cresterea gradului de constientizare publica a modului in care proiectarea durabila poate informa procesul de design. Rezultatele proiectului pot fi relevante pentru intreaga profesie.”

Juriul Romanian Building Awards

Componenta juriului: Ewa P. Porębska – arhitect si critic de arhitectura, editor-sef al revistei Architektura-murator din Polonia, membru al juriului Premiul European pentru Spatiul Public Urban 2016, Mies van der Rohe Awards 2013 si World Architecture  Festival (WAF) editiile 2008 si 2010; Erika Katalina Pásztor – editor-sef al epiteszforum.hu, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate portaluri de arhitectura din Ungaria; Bruno Andresoiu – Director General al IGLOO, revista partenera RBA – arhitect din 1996 si editor de publicatii de arhitectura din 2001, in calitate de fondator al Igloo media, Partner al Igloo design si Igloo Architecture; arh. Gerard Reinmuth arhitect, designer si director al TERROIR, cu sedii in Sydney, Hobart si Copenhaga. Este profesor la Universitatea Tehnologica din Sydney (UTS), a fost co-curator al Pavilionului Australian la Bienala din Venetia din 2012; arh. Giuseppe Farris, Manager Studio Farris Arhitects, Belgia -biroul sau s-a clasat in top 10 firme publicate in editia 2015 a Design Vanguard editata de Architectural Record, publicatie anuala ce aduce in centrul atentiei arhitecti din noua generatie cu potential crescut de afirmare. In 2015 s-a numarat printre finalistii premiilor WAN-World Architecture News, este castigatorul premiului Architizer A+ la sectiunea Rezidential. A fost nominalizat la WAN 21 for 21 in 2015, „cel mai promitator studio de arhitectura al secolului XXI”.

foto_rba_3_161790

Organizatori Romanian Building Awards: Asociatia culturala ProEvent, Ordinul Arhitectilor din Romania, Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, in colaborare cu Revista Igloo si Spatiulconstruit.ro si cu sustinerea asociatiilor profesionale. Producator eveniment ABplus Events. 

 

ROMANIAN BUILDING AWARDS EDITIA 2016

Castigatori

 1. Proiectul: Designing with Nature – CERC Boldesti-Scaeni
  Proiectant: Adrian Pop birou de arhitectura
  Autor: Adrian Pop
 1. Proiectul: Urban Spaces / Dogarilor Apartment Building
  Proiectant: ADN Birou de Arhitectura
  Autori: arh. Andrei Serbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Claudiu Forgaci, arh. Valentina Tigara, arh. Bogdan Bradateanu, arh. Simina Ignat

Mentiuni:

 1. Proiectul: Rehabilitation and promovation of the cultural and historical heritage of „Piata Cetatii – Turn Stefan”
  Proiectant: 9 Optiune
  Autori: arh. Ildiko Mitru, arh. Stefan Paskucz
 1. Proiectul: Behind the Blocks of Flats, a Bigger House, an Urban Villa
  Proiectant: SC Synthesis Architecture SRL
  Autor: Panteli Mourgka
 1. Proiectul: EFdeN
  Proiectant: Asociatia Solar Decatlon Bucuresti
  Autori: arh. Dulgheriu Claudia, arh. Armenciu Daniel
 1. Proiectul: the c.a.p.
  Proiectant: RE-ACT NOW
  Autori: arh. MARIO KUIBUS, arh. ANDREI CEBOTARU, arh. LAURENTIU COCEANGA, arh. ADELA ANTONIU, arh. ALINA STOICA, arh. MARIA UNGUREANU, arh. RALUCA GENOIU

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/au-fost-premiate-proiectele-de-excelenta-in-mediul-construit-la-gala-romanian-building-awards/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.