«

»

Bilantul celei de a XIII-a Conferinte Nationale de Geotehnica si Fundatii

Share

cngf-3In contextul amplelor lucrari de infrastructura care se desfasoara in acest moment in Romania, statutul actual al Ingineriei Geotehnice si al Inginerilor Geotehnicieni este un subiect de maxima actualitate.

Cercetatori si profesionisti din domeniul ingineriei geotehnice din Romania s-au reunit in cadrul Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii, una dintre cele mai longevive conferinte tehnice din Romania, cu o desfasurare neintrerupta de peste 50 de ani, pentru a-si impartasi rezultatele activitatii lor de cercetare, ideile si experienta practica, astfel devenind parte a unei comunitati stiintifice unice.

 

Asadar, in septembrie 2016 s-a desfasurat la Cluj-Napoca a XIII-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii (CNGF 2016), organizata cu succes de catre Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii (SRGF), gazda fiind Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Constructii, prin Departamentul Structuri.

La mai putin de doua luni de la acest eveniment, iata un succint bilant al Conferintei.

 

Receptia de bun venit din 7 septembrie 2016 a adunat peste 200 de participanti in cadrul Centrului de Cultura Urbana Casino din Parcul Central al Clujului.

La ceremonia de deschidere din 8 septembrie 2016 au asistat, insa, aproape 350 de participanti, care au inclus autori, non-autori, expozanti, parteneri, studenti si invitati.

Sesiunile plenare din prima zi a conferintei au reunit personalitati de renume ale ingineriei geotehnice din Romania: presedintele SRGF, prof. univ. dr. ing. Sanda Manea, care a prezentat “Probleme actuale ale Ingineriei Geotehnice din Romania”, presedintele de onoare al SRGF, prof. univ. emerit dr. ing. Iacint Manoliu, a rasfoit „File din istoria SRGF”, iar prof. univ. emerit dr. ing. Augustin Popa a discutat despre „Avarii si accidente la lucrari de inginerie geotehnica”, vicepresedintele SRGF prof. univ. dr. ing. Loretta Batali a introdus „Noi perspective si evolutii in proiectarea geotehnica europeana, iar vicepresedintele SRGF prof. univ. dhc. dr. ing. Anghel Stanciu  a dezbatut ”Investigarea geotehnica a terenului de fundare”.

Din partea partenerilor CNGF 2016, ing. Marius Onofrei (Carmeuse Holding) a prezentat “Viacalco: Tratarea si stabilizarea solurilor – solutia economica si sustenabila”, iar prof. dr. ing. Marin Marin (Terra Mix) – „Compactarea dinamica prin impuls si fundatii hibride”.

A doua parte a primei zile a fost completata de sustinerea lucrarilor programate pentru prezentare, “Investigarea geotehnica, calculul si modelarea terenului de fundare” si “Proiectare geotehnica, sisteme de fundare a constructiilor in conditii dificile”. Prezentarile au avut loc in sectiuni paralele, organizate pentru prima data in acest format la o conferinta nationala. Autorii lucrarilor au fost atat cadre didactice universitare, cat si profesionisti din domeniu, ceea ce a subliniat caracterul practic si de cercetare al acestora.

Programul stiintific al primei zile a fost completat cu masa rotunda organizata in cadrul conferintei. S-a dezbatut o problema stringenta a ingineriei geotehnice – “Intocmirea studiilor geotehnice intre prevederi normative si realitate”, moderatori fiind presedintele SRGF, prof. dr. ing. Sanda Manea, presedintele de onoare al Comitetului de Organizare al CNGF, prof. dr. ing. Augustin Popa si consilierul MDRAP ing. Mihaela Bontea.

Prima zi s-a incheiat cu cina festiva organizata la Sala Venetia a Grand Hotel Italia, la care s-au reunit peste 300 de participanti. Un moment important in cadrul cinei a fost acordarea diplomelor de multumire partenerilor CNGF 2016. Buna dispozitie fost asigurata de ansamblul folcloric Romanasul al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

A doua zi a conferintei, 9 septembrie 2016, a debutat cu prelegerea sustinuta de vicepresedintele SRGF prof. univ. dr. ing. Marin Marin despre „Riscul seismic pentru zona Banat – Timisoara”, urmata de prezentarile partenerilor CNGF: prof. dr. ing. Nicolae Botu (PROEXROM) despre „Perspectiva practicianului privind activitatea la nivel national in domeniul ingineriei geotehnice”, ing. Lóránd Sata (Soletanche Bachy Romania) – „Infrastructuri portuare”, ing. Marius Bucur (Geobrugg) – „Hazardele naturale si aplicatii folosind otelurile de inalta rezistenta” si Vitomir Dobric (Iridex – Tensar) despre “Avantajele utilizarii solutiilor tehnice Tensar la lucrari de drumuri si cai ferate”.

Programul celei de-a doua zile a fost completat de sustinerea lucrarilor programate pentru prezentare, din sectiunile “Terasamente, versanti si geotehnica mediului inconjurator” si “Tehnologii moderne pentru executia fundatiilor si lucrarilor de pamant. Accidente si avarii la lucrari de inginerie geotehnica”. Prezentarile au avut loc, de asemenea, in sectiuni paralele, dand astfel ocazia unui mare numar de participanti sa isi prezinte rezultatele cercetarilor si studiilor din ultimii ani. De subliniat este numarul mare de lucrari prezentate de catre participanti tineri.

Inchiderea lucrarilor conferintei a constituit prilejul de a concluziona asupra lucrarilor conferintei si de a transmite stafeta filialei Bucuresti a SRGF care va organiza in 2020 urmatoarea conferinta.

La fel ca si la editiile anterioare, Conferinta Nationala s-a incheiat cu Adunarea Generala a SRGF, in care conducerea din perioada 2012-2016 si-a prezentat raportul general de activitate, s-au propus noi membri de onoare ai SRGF si s-a ales noua conducere.

Noii membrii de onoare ai SRGF sunt: prof. dr. ing. Florian Roman, conf. dr. ing Vladimir Fosti, dr. ing. Constantin Zaharia, ing. Vasile Balaj, conf. dr. ing Florin Muresanu (post-mortem), prof. dr. ing. Anghel Stanciu, prof. dr. ing. Vasile Grecu, prof. dr. ing. Vasile Musat, conf. dr. ing. Dorel Platica, prof. dr. ing. Marin Marin, conf. dr. ing. Petru Pantea, dr. ing. Dan Dimitriu, ing. Mihai Ludovic Coman, dr. ing. Ioan Has, prof. dr. ing. Ioana Siminea.

Noua conducere a SRGF aleasa este formata din: Presedinte: prof. univ. dr. ing. Sanda Manea, Vicepresedinti: prof. univ dr. ing. Loretta Batali – Presedinte Filiala Bucuresti, conf. univ. dr. ing. Vasile Farcas – Presedinte Filiala Cluj, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu – Presedinte Filiala Iasi, conf. univ. dr. ing. Ion Bogdan – Presedinte Filiala Timisoara si Secretar – conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC.

Ziua s-a incheiat intr-o atmosfera destinsa cu o cina colegiala, un eveniment neprotocolar organizat la Fabrica de Bere Ursus, local cu traditie al Clujului.

Vizita tehnica CNGF 2016 a fost organizata cu suportul Geobrugg la Salina Turda. Programul a prevazut un seminar despre solutiile de stabilizare si consolidare ale companiei Geobrugg, desfasurat in amfiteatrul din Salina Turda si un test la scara 1:1 efectuat in apropierea intrarii in salina, prin care sa se demonstreze eficacitatea sistemelor de protectie impotriva caderilor de pietre prezentate.

Au fost trimise catre comitetul de organizare aproximativ 130 de rezumate, care s-au concretizat in 88 de lucrari publicate, dintre care 56 au fost programate pentru prezentare, in cele 4 sectiuni ale conferintei. Dintre lucrarile publicate si prezentate, in perioada urmatoare se vor selecta de catre comitetul stiintific lucrari care vor fi publicate intr-un numar special al Acta Technica Napocensis – Civil Engineering & Architecture, revista indexata BDI.

Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii organizata la Cluj-Napoca a fost si o ocazie deosebita pentru a aduna volumele conferintelor organizate din 1967 si pana in prezent si a le prezenta in cadrul unei expozitii unice. Volumele au fost donate Filialei Cluj a SRGF de catre prof. dr. ing. Augustin Popa – Volumul CNGF 1971 si ing. Vasile Balaj – Volumele CNGF – 1975-2008.

Succesul conferintei a fost asigurat de companii de renume din domeniul ingineriei civile si geotehnice, precum Carmeuse Holding, Hidroconstructia Ardeal, Geobrugg, Iridex, ProexRom, Soletanche Bachy Romania, ACI Cluj, CON-A Design, Terramix, Bauer, Keller, Geosond, Plan 31 RO, Soldata, Maccaferi, Stefiprimex, Mapei, Naue, Geo-tech, Globconsult, IJF, Just Consulting, Geosearch, Geostru, Elis Pavaje, SDC Proiect, Novatex, Soilmec, Consitrans, ARCF, Morani, SUT ICIM etc., care au sustinut manifestarea prin confe­rinte tehnice si prin standuri expozitionale.

Nu in ultimul rand ii amintim pe voluntarii Asociatiei Studentilor Constructori din Universitatea Tehnica (ASCUT), care au sustinut logistic desfasurarea in cele mai bune conditii a CNGF 2016.

Autori:
conf. dr. ing. Nicoleta – Maria Ilies
conf. dr. ing. Vasile Farcas 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/bilantul-celei-de-a-xiii-a-conferinte-nationale-de-geotehnica-si-fundatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.