Antreprenor General: SC CONEST SA Iasi
Asociere: SC CONEST SA Iasi – SC GRUP CONSTRUCTII EST SA Iasi
Beneficiar: Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi
Proiectant: SC STRUCTURI SRL
Investitia, demarata la 13 martie 2014, este un Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, avand un cost total de 30.883.856 lei, din care asistenta financiara nerambursabila 25 milioane lei. Cu ocazia finalizarii acestei importante lucrari din portofoliul SC CONEST SA Iasi, directorul general al Societatii, dl Irinel Tofan, a precizat: „Proiectul CEMEX, focalizat pe activitatea de cercetare, inovare si dezvoltare stiintifica, cu incidenta in medicina experimentala, a fost o adevarata incercare pentru noi. Suntem incantati ca am reusit sa raspundem exigentelor Beneficiarului si sa contribuim la edificarea unui obiectiv cu un puternic impact in dezvoltarea comunitatii medicale locale si internationale”.
Deoarece Universitatea nu dispunea de un spatiu integrat, care sa reuneasca toate laboratoarele cu incidenta in medicina experimentala, s-a decis proiectarea unui imobil unitar cuprinzand Casa Alexandru Philippide, monument istoric, in care se afla Centrul de studii pentru Terapia durerii si Laboratorul central de testare a medicamentului, precum si o alta cladire nou construita langa casa monument. In acest perimetru a fost proiectat si executat obiectivul care asigura functionarea unitara a activitatii de cercetare in domeniul bio-medical pentru studiul pe animale a bolilor umane.
Practic, executia obiectivului CEMEX (Centru avansat de cercetare-dezvoltare in medicina experimentala) a cuprins, in desfasurarea lucrarilor, patru etape pe care le vom descrie succint in ordinea abordarii lor:
- Prima etapa a constat in proiectarea obiectivului tinand cont de restrictiile impuse de tipul de activitate, de necesitatea corelarii cu lucrarile la cladirea monument istoric Casa Alexandru Philippide, cladire ce urma sa fie consolidata si recompartimentata, precum si de amplasamentul dificil in care trebuia sa fie construit un corp nou de cladire, pentru a asigura spatiul specific necesar. In acest sens au fost efectuate studii si prospectii amanuntite, care au condus in final la proiectarea unui obiectiv menit sa satisfaca in totalitate exigentele speciale impuse de un asemenea gen de activitate, in speta, cercetarea, inovarea si dezvoltarea stiintifica in medicina experimentala.
- A doua etapa, si cea mai complexa, a constat in consolidarea si adaptarea la cerintele de functionare specifica a obiectivului proiectat, respectiv cladirea monument istoric Casa Alexandru Philippide, inscrisa in Lista Monumentelor Istorice, editia 2010. Cladirea monument istoric, cat si vecinatatea altor cladiri de patrimoniu, au impus studii amanuntite pentru a adapta spatiile interioare la cerintele pe care le impun functiunile specifice unui altfel de obiectiv si in acelasi timp, pentru a o consolida in vederea desfasurarii in siguranta a activitatilor destinate prin proiect. Intrucat prin conditiile de avizare a lucrarilor au fost impuse restrictii asupra regimului de inaltime, iar inaltimile nivelurilor cladirii monument nu corespondau cerintelor specifice tipului de activitate pentru care a fost proiectat obiectivul, s-a ales solutia pastrarii anvelopei (respectiv, peretii exteriori) si demolarea integrala a structurii interioare, urmata de reconstructia planseelor si a compartimentarilor conform necesitatilor impuse de destinatia finala.
In aceste conditii s-au luat masuri specifice pentru ca, in timpul demolarii structurii interioare, peretii ramasi pe exterior sa-si pastreze integritatea. S-au executat mai intai lucrari de consolidare a fundatiei peretilor perimetrali, construindu-se o grinda Vierendel la exteriorul lor, iar la interior a fost construit un radier general pe grinzi de fundare, dispus si sub fundatiile exterioare, avand in vedere ca pe acestea reazema si structura interioara nou creata a cladirii.
Pentru asigurarea stabilitatii peretilor exteriori au fost executate, la cota fiecarui nivel, retele metalice orizontale din care se ridicau stalpi dispusi langa pereti, confectie metalica cu care au fost ridigizati temporar peretii. Ulterior s-a executat structura interioara din beton armat, constand in centuri, grinzi, stalpi si plansee, de care s-au legat si peretii exteriori, dupa care au urmat lucrarile de compartimentare cu pereti din panouri sandwich si cele de arhitectura proiectate.
- A treia etapa a constat in executia unei cladiri noi, o plomba, in spatiul ramas intre cladirea descrisa mai sus si o alta aflata pe amplasament, cladire care sa completeze necesarul de spatii specifice activitatii obiectivului. Avand in vedere vecinatatea celor doua obiective, pentru a nu afecta stabilitatea lor, s-a optat pentru executia de pereti mulati in vederea construirii fundatiei noii cladiri, care este conceputa cu plansee si cadre din beton armat.
Lucrarile de arhitectura, tamplarie, finisaje, invelitoare, au fost proiectate si executate in concordanta cu cele de pe cladirea monument, obtinandu-se, astfel, un ansamblu unitar.
- A patra etapa a constat in echiparea acestei cladiri cu mobilier si echipamentele specifice genului de activitati pentru care a fost proiectata.
Drept urmare, au fost definite, printre altele, urmatoarele functiuni:
- Unitate Studii Integrative in vivo – are in componenta 7 laboratoare ce vor permite achizitia continua, la distanta, de semnale biologice in vivo, pe termen lung, in animale de experienta fara alterarea starii de constienta si cu libertate de miscare neingradita. De mentionat ca, in Departamentul de cercetare experimentala, simulare si training in chirurgie, unicat in Romania, se vor putea efectua cercetari chirurgicale avansate de catre doctoranzii si cercetatorii post-doctorat, dar si de catre medicii rezidenti.
- Unitate Imagistica Moleculara in vivo – Laborator PET/RMN animal mic, Laborator Ultrasound animal mic, Laborator Radiologie animal mare, toate fiind laboratoare noi, amenajate conform standardelor UE.
- Unitate Studii Functionale Celulare si Moleculare – Laboratoarele din aceasta unitate au fost modernizate si dotate la standarde europene, o parte dintre echipamentele existente fiind inlocuite deoarece erau uzate fizic si moral.
De asemenea, a fost dotat cu echipamente noi, conform directiilor de cercetare, Laboratorul fiziofarmacologie, in care se vor studia efectele medicamentului in vitro asupra unor organe sau tesuturi izolate, celule provenite din piesele operatorii. Laboratorul urmareste studierea in vitro a efectului anumitor produse medicamentoase asupra disfunctiilor celulare, precum si interactiunea dintre anumite medicamente (droguri) si tinte moleculare sau proteine de la nivel celular.
- Laborator Analiza Moleculara – a fost amplasat intr-un spatiu modernizat la standarde UE si dotat cu echipamente performante.
- Unitate Educationala si Multimedia – este o unitate noua / laborator, amenajata la standarde europene, care va asigura diseminarea rezultatelor cercetarii in cadrul activitatilor de invatamant la nivel de licenta, cursuri postuniversitare, master, doctorat si postdoctorat, precum si publicarea interna/internationala a datelor obtinute. Zona educationala include si o sala de conferinte. In cadrul tuturor directiilor de cercetare un rol important il detine componenta IT, concretizata prin achizitionarea de echipamente hardware performante privind procesarea de imagini, care au la baza tehnici de inteligenta artificiala.
Implementarea intregului proiect CEMEX permite Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi realizarea unor raporturi normale si a unor punti de legatura cu programele si standardele europene, precum si compatibilitatea cu practicile si nivelul biomedical modern din Europa si din lume – prioritate atat pentru universitate, cat si pentru societate, in general.
CEMEX este un pas urias si decisiv pe care Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi il face in aceasta directie.
Sa adaugam si faptul ca noul Centru de cercetare preclinica integrat va oferi posibilitatea atat firmelor romanesti, cat si celor internationale de medicamente, sa efectueze aici studiile necesare, la costuri mai mici decat cele percepute de centrele similare din strainatate.
In plus, datorita acestui Centru va fi posibila dezvoltarea cercetarilor pentru sanatate si atragerea tinerilor specialisti catre aceasta activitate.
Contact:
OFFICE: Iasi, Romania
B-dul Metalurgiei nr. 2, cod postal 700177
Tel: +40 232 230.694 | +40 232 233.718
Fax: +40 232 437.913
E-mail: office@conestiasi.ro
BAZA de PRODUCTIE Iasi
B-dul Poitiers nr. 14
Tel/fax: +40 232 23 48 50
Mobil: +40 735 00 57 57
E-mail: baza.prod@conestiasi.ro; vanzari@conestiasi.ro
BAZA de PRODUCTIE Tg. Neamt
Aleea Castanilor
Tel/fax: +40 333 50 52 08
Mobil: +40 729 00 02 62
E-mail: baza.neamt@conestiasi.ro
LABORATOR grad II de incercari in Constructii:
Iasi, B-dul Poitiers nr. 14
Tel/fax: +40 332 44 05 37
Mobil: +40 736 44 46 77
E-mail: laborator@conestiasi.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 7
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns