«

»

Performante si… nonperformante!

Share

ciprian_enacheStai si te crucesti!

Performanta sau utopie?

In urma cu putin timp, o stire care putea fi de senzatie a trecut destul de neobservata, fara sa ocupe un spatiu mediatic corespunzator.

„Peste stramtoarea Bosfor (Turcia) a fost dat in folosinta al treilea pod care uneste Europa cu partea asiatica a Turciei.”

Ce-i senzational in aceasta stire este faptul ca podul, cu o inal­time de 325 m, este cel mai lat de acest gen din lume (59 m) si singurul cu cale ferata pe mijlocul sau si a fost executat, retineti, in doar trei ani si jumatate. Asta da performanta!

La noi, performanta este pe sens invers. Ca sa reparam un pod obisnuit ne trebuie un an sau mai multi.

Situatia nu este singulara in constructiile din Romania. De 25 de ani imbogatim cu venituri enorme generatii de „manageri” si salariati ai CNADNR fara a avea si corespondentul acestor bani in kilometri de autostrazi sau drumuri nationale. Nu-i o „performanta” sa platesti si sa nu ai nimic? Si, mai mult, sa nu te intrebe nimeni, niciodata, de o asemenea situatie? Nu-i o performanta rara sa dai, cum da CNADNR, 8 milioane de euro pe 300 m de lucrare, pe un segment minuscul de pe autostrada ce duce si nu mai ajunge la Sibiu?

Performantele tehnocratilor in ceea ce priveste infrastructura sunt de remarcat si din stradania lor incununata de „succesuri” deosebite, de a nu accesa in 2016 nicio letcaie de euro cu toate ca acesti bani ni se dau pe tava (adica gratis) daca prezinti programe viabile. Deci, cifra zero este, poate, pentru ei o performanta, deoarece si zero este un numar.

Degeaba „seful” tehnocratilor spunea, intr-un recent bilant al sau, ca detine sute de proiecte. Unde le tine si pentru cine, pentru ca de la Bruxelles, comisarul european Corina Cretu a mentionat ca Romania nu poate gestiona fonduri europene deoarece nu are institutii specializate in acest sens. Si atunci? Poti avea nu sute ci mii de proiecte dar daca nu stii ce sa faci cu ele tot nonperformanta se cheama.

Dar, se pare ca vin vremuri bune daca tehnocratii nostri devin oameni politici. Ei, aici era cheia insucceselor de pana acum. Asadar, daca vor intra intr-un anumit partid pot sa-si continue mai departe opera lor de trei parale! De performanta nicio vorbulita, totul este sa fie inrolati politic, pentru ca asa vor fi si mai usor de manevrat si mai ales, aparati de gura lumii care, vrea, nu vrea cineva, este sloboda.

Si daca editorialul a inceput cu o performanta turceasca in constructii, incheiem cu o „performanta” romaneasca oferita de tehnocrati tot din domeniul constructiilor:

  • In 2016, absorbtie fonduri europene – 0,8%
  • Autostrazi – 0 km realizati
  • In 2016 nu s-a licitat niciun km de autostrada
  • Toate licitatiile existente pentru studii de fezabilitate au fost anulate
  • Desi CNADNR are rezultate zero, dar are salariile angajatilor achitate la zi, compania mai face un pui – CNADNR2 – cu 400 de salariati platiti de la 1.600 la 16.000 lei lunar

In plus, toate investitiile acestui an au fost blocate. Iata cateva exemple: licitatia pentru rame metrou in valoare de 300 mil. Euro – blocata de DNA, realizarea grupurilor 3 si 4 de la CN Cerna­voda blocate si ele, proiectele din master plan vizand Portul Constanta si cele pentru energie nu exista inca.

Si lista de „succesuri” este nesfarsita in domeniul constructiilor.

No comment!

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 3

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/performante-si-nonperformante/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>