«

»

Personalitati romanesti in constructii. Participanti la edificarea Sistemului Hidroenergetic National

Share

Ioan Radu

ioan_raduS-a nascut la 8 noiembrie 1946 in comuna Buteni, judetul Arad.

In anul 1969, a absolvit Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole din Institutul de Constructii Bucuresti.

Dupa absolvire, intre anii 1969-1971, a activat la Directia de Sistematizare, Arhitectura si Proiectare Deva, elaborand proiecte pentru ansamblul de locuinte cartier „Dacia“, Baza ITA Targu Jiu, cartierele de locuinte de la Vulcan, Petrila si „Platoul Romanilor“ din Alba lulia.

A activat in invatamantul liceal, ca profesor si director adjunct, la Liceul Industrial din Deva, predand cursurile: Beton armat, Cladiri civile (1971-1974) si apoi, in invatamantul superior, la Institutul Politehnic Timisoara predand cursurile: Materiale de constructii, Geotehnica si fundatii intre 1974 si 1977.

Transferat la TCH Bucuresti, Grupul de Santiere „Raul Mare-Retezat“, cu sediul in Brazi, Hateg la Serviciul tehnic, ca inginer si apoi ca sef de lot la fereastra Baia Mare, a participat la construirea tunelului de aductiune principal al amenajarii Raul Mare, la excavatii, retele tehnologice, betonare tunel principal, putul de la priza de apa (1977-1979). A fost apoi sef de lot la Valea Jurii si sef de santier la Santierul 2 Bradatei, pana in anul 1980.

Intre anii 1980-1986, ca sef al Santierului l Baraj, a coordonat lucrarile de constructii ale barajului Gura Apelor, umpluturi in corpul barajului, aductiune, casa de vane, golire de fund, deschidere balastiere. (A conceput solutia de cofrare integrala si montarea ansamblului de cofraj pentru trompa de racordare a prizei octogonale cu aductiunea principala, circulara).

La Hateg, ACH „Raul Mare-Retezat“, intre anii 1986-1990, ca sef de santier la Paclisa, a coordonat lucrarile pentru punerea in functiune a AHE Paclisa si CHE Totesti 2, centrala pe canal de derivatie.

Din anul 1990, la sucursala „Raul Mare-Retezat“, de la Deva, a condus, in functia de director, lucrarile: relansarea cascadei de noduri hidroenergetice pe cursul raului Strei, alimentarea cu apa a orasului Petrosani si a intregii Vai a Jiului de la Valea cu Pesti si din sursa paraului Lazar, alimentarea cu apa Petrosani, statia de tratare a apei de la Santamarie Orlea, Centrul de Conferinte Brazi, dispece­ratul Hidroelectrica Hateg, reabilitarea DN 7 pe tronsonul Gurasada-Savarsin, drumuri jude­t­ene care leaga cascada de hidrocentrale de pe Raul Mare aval de zona montana Rausor etc.

Multumit de ceea ce a realizat, a afirmat: A fost sansa vietii mele ca am intalnit aceasta firma – Hidroconstructia!

Iar intre numeroasele sanse ale firmei Hidroconstructia a fost si aceea ca a avut multi oameni ca inginerul loan Radu.

 

Constantin MENGHE

constantin_mengheS-a nascut la 15 septembrie 1931 in satul Colacu, comuna Vidra, judetul Vrancea.

Dupa absolvirea Facultatii Hidrotehnice din Institutul de Constructii Bucuresti a fost repartizat, in anul 1957, la cerere, la Directia Generala a Hidrocentralei Bicaz.

Pana in anul 1961 a activat la Grupul de santiere Bicaz in functiile: maistru principal excavatii si inginer constructor de betoane.

La ICH Arges, intre anii 1961-1970, a detinut functiile: inginer sef constructor, sef de lot la construirea viaductului peste Valea lui Stan (pe drumul de acces spre piciorul aval al barajului).

Dupa anul 1968, ca sef de santier la Santierul Arges-Amonte, a preluat lucrarile pentru finalizare, receptie si predare de la Cumpanita si, din aval: Onesti, Albesti, Cerbureni, Curtea de Arges si a deschis lucrarile de pe sectorul Noaptes – Zigoneni – Baiculesti – Manicesti de pe raul Arges.

Trecut la Grupul de Santiere „Arges-Olt“, a condus, pana in anul 1977, activitatea de constructie a hidrocentralelor: Ramnicu Valcea, Daesti, Govora, Raureni si Centrul Scolar Energetic din Ramnicu Valcea.

Ca director al Grupului de Santiere „Olt Superior“, a terminat lucrarile de la Lotru-Ciunget, Lotru Aval (amenajarile Malaia si Bradisor) si a celor ramase pe sectorul Daesti – Govora. In aceeasi perioada, a coordonat lucrarile la hidrocentralele: Turnu, Calimanesti, Gura Lotrului, Voila, Vistea, Arpasu, Scoreiu, Avrig, Cheia-Vladesti si deschiderea lucra­rilor de la Cornetu si Robesti.

De asemenea, a condus si lucrarile de constructii civile de la statiunile Voineasa si Vidra, sediul „Hidroelectrica“ si a blocurilor de locuinte din Ramnicu Valcea.

O activitate de 38 de ani slujind TCH, dupa spusele sale… cu credinta. Cu ajutorul salariatilor, a reusit sa construiasca mult, bine si frumos!

 

Vasile MARCEAN

vasile_marceanS-a nascut la 8 ianuarie 1946 in comuna Apahida, judetul Cluj.

In anul 1968, a absolvit Facultatea de Constructii din Institutul Politehnic Cluj, specialitatea Constructii Civile, Industriale si Agricole.

La ICH Grup Santiere „Somes“, cu sediul in Tarnita, unde a inceput activitatea, a realizat, ca sef punct de lucru, intre anii 1968-1971, lucrarile: statia de tratare a apei pentru Cluj-Napoca, excavatii si betonari la barajul Gilau, lucrari la Motelul turistic din Gilau.

In functia de sef de lot, intre anii 1971-1974, a coordonat excavatiile si betonarile la fundatie si in corpul barajului Gilau, betonarea podului peste baraj, injectii in voalul etansare, aductiunea secundara Maguri-Racatau.

Intre anii 1974-1978, ca sef de santier, la aceeasi unitate, a condus lucrarile: AHE Dragan-Iad – aductiunea secundara Secuieu-Dragan si Statia de pompare la Secuieu. De asemenea, a condus realizarea centralei Remeti cu doua aductiuni principale, doua galerii fortate si de fuga, drumuri, cladiri si aductiuni secundare (1978-1982).

Din anul 1982, ca director al SC Hidroconstructia, Sucursala „Ardeal“ Cluj, a coordonat executia de blocuri de locuinte in Cluj-Napoca, betonarea drumului jude­tean Somesul Rece – Tarnita, amenajrea hidro­energetica in cascada a raului Repede in treapta AHE Lugasu, continuarea amenajarii raului Somesul Mic in aval de Tarnita, prin cele 4 uvraje pana la microhidrocentrala din mijlocul Clujului, amenajarea complexa a raului Bistrita ardeleana in amplasamentul Colibita (singurul baraj cu masca de etansare din asfalt bituminos din Hidroconstructia), amenajari interioare si alimentarea cu apa potabila si industriala a Exploatarii Miniere Voievozi, AHE Firiza, traversarea subterana a Clujului cu un canal colector de ape reziduale si pluviale, amenajarea complexa a raului Rastolita etc.

Este atestat MLPAT in domeniile: constructii civile, industriale si agricole, constructii rutiere, drumuri, poduri, tunele, piste de aviatie, constructii si amenajari hidro­tehnice, edilitare, gospodarie comunala.

O activitate notabila in SC Hidroconstructia SA.

 

Niculae MIRCEA

niculae_mirceaS-a nascut la 6 martie 1937 in Bucuresti.

A urmat Liceul German din Sibiu, dupa care si-a conti­nuat studiile la Facultatea de Hidrotehnica – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1960.

Ca inginer si sef de lot la Bicaz, ICH Bucuresti, Grupul de Santiere Bistrita – Aval, Santier Roznov, a coordonat, intre anii 1960-1965, lucrarile la: nodurile hidrotehnice de pe canalul de deviatie de la Zanesti si Costisa din amenajarea in cascada dintre Bicaz si varsarea Bistritei in Siret.

Intre anii 1965-1966, ca proiectant si sef de proiect la Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice, a elaborat caietul de sarcini si proiectul de executie pentru barajul Mintia de pe raul Mures, pentru alimentarea cu apa tehnologica a CET Mintia – Deva.

Reintors in executie, la TCH Grup Santiere Siret – Santier Paltinu, a condus, in calitate de sef de lot si inginer sef santier, intre anii 1966-1974, activitatea de betonare a barajului, executia palniei turnului si a galeriilor descarcatorului de ape mari si a golirii de fund. Investitia a avut ca scop alimentarea cu apa potabila si industriala a zonei Ploiesti. Obiectivul a pus probleme de executie, din cauza conditiilor geomorfologice dificile si a solutiilor tehnice noi (baraj arcuit cu dubla curbura continuat pe malul drept cu o aripa parabolica, din beton, cu rost perimetral).

Intre anii 1974-1976, a fost transferat la TCH Bucuresti, Grup Santiere Sebes din comuna Sugag, ca sef Atelier Proiectare, unde a condus activitatea de proiectare pentru organizarea de santier, sociala si tehnologica, necesara construirii obiectivelor de la Amenajarea hidroenergetica Sebes amonte.

Revenit, la Paltinu-Campina, TCH Grup Santier Siret, Santier Paltinu (1974-1976), ca inginer sef grup, a condus lucrarile din etapa a Il-a de foraje, drenaje si injectii la barajul Paltinu, executia unei protectii de versanti in aval de baraj, prin placarea cu beton pe cele doua maluri a unei galerii suplimentare din care s-au executat injectii si drenaje pe sub talpa drenajului, a unei goliri de fund suplimentare.

Intre anii 1983-1989, ca inginer sef grup santiere la TAGCH Bucuresti, Grup Santiere Bistra din Caransebes, a coordonat lucrarile de la Amenajarea Hidroenergetica Bistra – Poiana Marului: baraj de anrocamente cu miez de argila inalt de 125,5 m; aductiunea principala si centrala subte­rana de la Ruieni (unde s-a aplicat o tehnologie noua de excavatii de la bolta spre baza si s-au ancorat peretii cu ancore postintinse).

Intre anii 1989-1993, a activat la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, ca sef de compartiment pentru urmarirea comportarii barajelor si sef de serviciu exploa­tare, pentru urmarirea comportarii in timp real a barajelor.

Ca sef al Filialei Germane a firmei ALPHA International, a urmarit executia lucrarilor de constructii de locuinte intre anii 1993 si 1995, iar ca inspector in Firma Hidroconstructia, a coordonat activitatea Sucursalei Germania intre anii 1995 si 1998, urmarind executia lucrarilor de poduri de pe autostrada Zwickau-Meerane si executia tunelurilor pe ruta Intercity München – Hamburg.

O activitate cu rezultate notabile in intreaga cariera. 

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu, in colaborare cu Mihai Cojocar) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 44

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/personalitati-romanesti-in-constructii-participanti-la-edificarea-sistemului-hidroenergetic-national/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.