«

»

RHEINZINK: Procesul de formare a patinei pe suprafata tablei de zinc

Share

rheinzink-noiembrie-foto-1Tabla de zinc masiv detine calitati exceptionale privind durabilitatea si estetica constructiilor.

Pe suprafata tablei de zinc se formeaza, in timp, un strat de protec­tie gri-albastrui: asa-numita patina. Acest strat protector se formeaza in mai multe etape. In prima etapa, in contact cu oxigenul din aer se formeaza oxidul de zinc. In contact cu apa (ploaie, umezeala), din acesta se formeaza un compus de hidroxid de zinc, care mai apoi, in reactie cu dioxidul de carbon din aer, se transforma intr-un invelis de carbonat de zinc bazic (patina), gros, cu aderenta buna, care nu se dizolva in apa. Acest invelis gri-albastrui este rezultatul capacitatii de rezistenta a zincului impotriva coroziunii.

Carbonatul de zinc cu caracter bazic reprezinta doar stratul primar. In componenta acestuia se inglo­beaza din mediul inconjurator si alte substante. Din aceasta cauza culoa­rea patinei poate diferi putin – in functie de zona in care este amplasata cladirea. Tot din aceasta cauza suprafata nu pare niciodata „murdara“ si nu necesita curatire sau intretinere pe toata durata de viata. In cazul avarierii sau uzurii acestui strat de carbonat de zinc, pe suprafata zincului se reface acelasi strat ca si cel anterior.

Formarea stratului protector este un proces. Putem observa doua moduri de evolutie a acestui proces: pe de o parte, prin unirea pas cu pas a „suprafetelor unitare” de formare a patinei, pe de alta parte, prin observarea influentei pantei in viteza de evolutie a procesului de patinare.

Ambele pot fi explicate prin faptul descris mai sus, anume ca, pentru formarea patinei, este necesara prezenta umiditatii. La sfarsitul procesului se formeaza suprafata patinata, care, de la distante mai mari, arata o suprafata uniforma, de culoare gri-albastrui, insa privita de aproape lasa descoperit caracterul sau natural. Aceasta naturalete reprezinta, de fapt, diferenta optica cea mai semnificativa dintre supra­fetele cu patina naturala si cele vopsite.

Viteza de formare a patinei este in functie de panta. Astfel, pentru formarea unei suprafete complet patinate – in functie si de conditiile climatice – este nevoie de o perioada de timp cuprinsa intre cinci luni si cinci ani (perioada este mai lunga in cazul fatadelor). In timpul acestui proces – in special in perioada de inceput a lui – pe suprafata pot aparea reflexii deranjante, insa, dupa cum am mai aratat, acestea dispar si capata un aspect nobil.

Evolutia in timp a formarii patinei face ca stratul protector de gri-albastrui sa devina tot mai gros iar influenta reflexiei, tot mai mica.

Eventualele zgarieturi superficiale sunt repede remediate de vreme, neprezentand dezavantaje estetice. In scurt timp, se formeaza patina naturala iar suprafata se va „autovindeca”, se va uniformiza si semnele vor disparea.

 

RHEINZINK – PATINA LINE – Trei suprafete naturale

Intotdeauna solid, maleabil si de durata, RHEINZINK este un material in care puteti avea incredere. Un invelis veritabil „de la A la Z“: placari rentabile pe acoperisuri si fatade sau solutii economice pentru jgheaburi si burlane. Pentru jumatate de secol, acest material natural elegant din titan-zinc fin, cu un grad de puritate al zincului de 99,995%, a dobandit un renume prestigios la nivel mondial, garantand un nivel calitativ superior si convingand cu frumu­setea sa atemporala.

In cei 50 de ani de experienta, RHEINZINK a obtinut inovatii pe care alte companii doar acum le descopera. Acest material natural este un exemplu ecologic absolut, fara intretinere periodica si cu o durata de viata pentru mai multe generatii. RHEINZINK poate satisface, fara nicio dificultate, cele mai stricte cerinte de constructii durabile.

Acest material unic, plin de valoare, cu certificare ecologica, este dispo­ni­­bil in trei versiuni:

  • RHEINZINK prePATINA bright-­rolled, care prin expunerea la influente atmosferice capata, in timp, patina sa naturala de gri-albastrui.

Celelalte doua versiuni prepatinate ale materialului ofera, chiar de la inceput – chiar din prima zi, un aspect uniform elegant al patinei de zinc, totul datorita unui proces de decapare unic in lume. Deoarece aceasta „prepatinare“ nu reprezinta un strat aplicat sau o vopsire, proprietatile pozitive naturale ale materialului nu sunt afectate in niciun fel.

  • De pe linia fabricii, RHEINZINK prePATINA blue-grey ofera estetica de gri patinat, optica ce, in mod normal, se obtine doar in decursul timpului in contextul intemperiilor naturale.
  • RHEINZINK prePATINA graphite-­grey este versiunea opaca a acestui material ecologic, care impre­sio­neaza prin culoarea texturata de ardezie.

Toate cele trei versiuni sunt incon­fundabile si sunt convingatoare cu domeniul lor larg de design, cu proprietatile excelente de prelucrare si cu durabilitatea.

Descoperiti lumea fascinanta a zincului pe www.rheinzink.ro !
Show-room RHEINZINK: Brasov – Str. Matei Basarab 2/P – 500008 Romania
Tel.: + 40 268 546 550  | Fax: + 40 268 546 551 | E-mail: info@rheinzink.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 22

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/rheinzink-procesul-de-formare-a-patinei-pe-suprafata-tablei-de-zinc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.