Cel mai mare avantaj este economia mare pe care o genereaza utilizarea lor, precum si cresterea calitatii armarii.
Din pacate, in practica se observa foarte des o folosire haotica a fibrelor, ceea ce poate crea probleme structurale betoanelor.
Romfracht, fiind o companie specializata in domeniul fibrelor pentru armarea betoanelor, nu vinde doar fibre ci si intreaga tehnologie pentru utilizarea lor, de la calculul de dozaj pana la punerea in opera. Se elimina, astfel, aspectele neplacute legate de folosirea incorecta a fibrelor.
In continuare, vreau sa fac o descriere sumara a fibrelor produse de societatea noastra, precum si a performantelor lor.
Fibre metalice:
- Fibrele metalice RFC40/50 (1 mm x 50 mm) cu ciocuri sunt cele mai uzitate in Romania. Practic ele nu mai reprezinta un secret pentru beneficiarii lor. Sunt fibre structurale cu dispersie foarte buna in beton.
- Fibre metalice RFC80/60 (0,75 mm x 60 mm) cu ciocuri. Sunt fibre des folosite, avand avantajul unui dozaj mai mic dar cu usoare probleme in dispersie. Pentru a elimina acest dezavantaj trebuie avut grija la modalitatea de punere a fibrelor in beton. Deoarece aceste fibre sunt mai lungi si subtiri, ele au tendinta de a face gheme. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand muncitorul goleste brusc tot sacul de fibre in beton. Corect este ca fibrele sa se presare incet-incet, cu rabdare, in beton. In acest fel, dispersia fibrelor este asigurata fara probleme.
- Fibre RFO 1×50 – sunt fibre ondulate, structurale, cu o buna dispersie in beton; ele se remarca mai ales prin gradul mare de preluare a contractiilor termice in beton.
Fibre din polipropilena:
- RoFero 38 sau 54 sunt singurele fibre din polipropilena structurala certificate, care asigura armarea betoanelor in raport de 1:10, comparativ cu fibrele metalice. Fiind o fibra des utilizata de constructori, a devenit prioritar pentru Romfracht sa vina in intampinarea beneficiarilor cu un sumar de calcul al dozajului, pentru a usura folosirea fibrelor si a nu se gresi dozajul lor.
Cel mai des, fibrele RoFero sunt puse in betoniera pe santier. Pentru a avea o dispersie buna, aruncati pungile in betoniera, la viteza mica, fara sa le deschideti. Contrar aparentelor, fibrele RoFero se omogenizeaza mai bine daca sacul este aruncat intreg.
- RoWhite 3, 12, 18 sunt fibre monofilament care previn aparitia microfisurilor. Practic, ele sunt cele mai uzitate fibre din polipropilena. Au un rol important in contractia initiala a betonului. Dozajul recomandat este de minimum 600 g/m3 iar costurile sunt nesemnificative comparativ cu beneficiile pe care le aduc betonului.
- RoNet 19, 38, 54 sunt fibre fibrilate pentru sape sau suprabetonari. Se preteaza excelent la incalzirile in pardoseala. Folosind aceste fibre, cel mai obisnuit material pentru sape poate deveni performant. La suprabetonari au un rol structural si substituie plasa sudata.
Repet, trebuie sa fim foarte atenti atunci cand alegem fibrele!
Sunt foarte multe criterii care influenteaza alegerea tipului de fibre. Astfel, pe langa proprietatile lor fizico-mecanice sunt aspecte legate de domeniul de folosire a pardoselilor: daca sunt exterioare sau interioare, daca sunt cu temperatura controlata sau nu, daca in momentrul turnarii este vant sau ploaie, tipul de beton folosit, tipul de incarcari, toate acestea determina tipul de fibre sau mixul de fibre care trebuie ales.
Sunt foarte importante aceste aspecte deoarece ele ne pot asigura o calitate impecabila a pardoselii, cu costuri reduse.
Nu uitati, pe pardoseala calcam zilnic, deci trebuie acordata mare atentie acestui aspect!
Pentru detalii tehnice referitoare la armarea dispersa a betoanelor, apelati la tehnic@romfract.com sau tel. 0212561208, int. 151.
Este riscant sa folositi fibre necertificate sau cu provenienta indoielnica. Pentru fibrele structurale cereti furnizorului „declaratie de performanta”, un certificat de calitate obligatoriu in Romania.
Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT
Contact:
www.fibre-polipropilena.ro
www.fibre-metalice.ro
www.hidroizolatiibeton.ro
Tel.: 021.256.12.08
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns