«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Optimizarea functionala, tehnologica si organizatorica a ansamblului Teatrul National „I. L. Caragiale“, Bucuresti

Share

tnb_6Executant: SC AEDIFICIA CARPATI SA – lider de asociere
Contractant asociat: SC Romtest Electronic SRL 

Dupa mai bine de 4 ani de lucrari de reabilitare si moder­nizare, la 10 noiembrie 2014 avea loc la Bucuresti redeschiderea oficiala a cladirii Teatrului Nati­onal „I. L. Caragiale“.

La 2 ani de la acest eveniment, poate este bine sa ne reamintim in ce a constat aceasta, probabil, cea mai mai mare investitie din domeniul cultural, din ultimii 26 de ani din tara noastra, aducand, astfel, si un modest omagiu celor care, prin activitatea de proiectare si executie a lucrarilor, au transformat Teatrul National din Bucuresti intr-una dintre cele mai moderne institutii de acest gen din Europa. 

Institutia publica TEATRUL NATIONAL „I. L. CARAGIALE“, simbol al culturii europene – datat 1852 – este situat in centrul capitalei, la intersectia bulevardelor Nicolae Balcescu, I.C. Bratianu, Regina Elisa­beta si Carol I si se afla in subordinea Ministerului Culturii.

Cu peste 150 de ani de existenta, cladirea teatrului, asa cum fusese ea modificata in anii ‘80, nu corespundea standardelor de statica si seismica, din punct de vedere al structurii de rezistenta.

Ministerului Culturii a organizat licitatia privind „Lucrarile de stabilitate si siguranta in exploatare, optimizarea functionala, tehnologica si organizatorica a acestui ansamblu institutional”, proiect ce a fost urmat, in anul 2012, de executia lucrarilor cu sprijinul Antreprenorului General – SC AEDIFICIA CARPATI SA.

Cladirea Teatrului National „I. L. Caragiale“ din Bucuresti constituie un ansamblu format din mai multe corpuri, dintre care corpurile A1 si A2 cuprind activitatile artistice legate de Sala Mare de spectacole a Teatrului, corpul B cuprinde activitati artistice (Sali de spectacole cu public) precum si activitati tehnico administrative si de intretinere, corpul C care cuprinde activitati artistice (sala Studio si sala Atelier) si corpul D cuprinzand spatii tehnice.

Una dintre principalele modificari aduse cladirii Teatrului National „I. L. Caragiale” din Bucuresti a fost revenirea la fatada initiala.

Prin grija pentru detaliu si  prin acuratetea estetica, SC AEDIFICIA CARPATI SA a reusit sa redea institutiei stralucirea si eleganta ambientala pe care le-a avut odinioara, incorporand armonios modernizarile proprii timpului nostru.

Proiectul condus de Prof. Dr. Arh. Romeo Belea a dus la remodelarea functionala a institutiei, existand mai multe sali decat in varianta din 1973 a cladirii, numarul locurilor din sali crescand de la 1.720 la 2.664 astfel:

  • Sala Mare (Corpul A – tip italian) 940 locuri;
  • Sala Mica (Corpul A – transformabila in tip italian, elisabetan, arena) 150 locuri;
  • Sala Pictura (Corpul B – transformabila in tip italian, elisabetan, arena, cu scena turnanta) 230 locuri;
  • Sala Media (Corpul B – pe gradene mobile (multifunctionala: expozitii, recitaluri, reuniuni, confe­rinte, 200 locuri;
  • Sala Studio (Corpul C – transformabila in tip italian – 541 locuri, elisabetan – 424 locuri, arena – 594 locuri;
  • Sala Atelier (Corpul C – teatru experimental) 250 locuri;
  • Sala in Aer Liber (Pe terasa de deasupra Salii Mari, la cota +24,00, a fost creat un spatiu de joc in aer liber, sub forma unui amfiteatru) – 300 locuri;

Pe terasa de deasupra copertinei corpului A1, la cota +17,25, profitand de panorama unica ce se deschide de la acea inaltime, a fost creat un spatiu pentru o cafenea, inconjurat de o terasa circulabila cu mese si zone verzi.

Descrierea lucrarii

Corpul A1 – cuprinde actualul corp al Salii Mari, care, prin refa­cerea diafragmelor demolate ale Salii Mari, a redevenit apropiat de forma initiala.

Regimul de inaltime este de S1+S2+P+4E, suprafata salii pe conturul circulatiei perimetrale, cu lojile parterului (benoare) este de 492,56 mp.

Parterul Salii Mari are amplasate pe gradene si benoare 631 locuri.

Plafonul acustic al Salii Mari, suspendat prin tiranti metalici de ansamblul structural al grinzilor si planseului existent din beton armat de la cota +23,75, este realizat din tratament acustic de tip membrana.

Spatiul public a fost refunctiona­lizat, incat sa se inscrie in conceptul de ”larga deschidere spre public”,

Finisajele interioare ale Salii Mari de spectacol sunt, in principal, urmatoarele: pardoselile – mocheta de lana tratata ignifug iar golurile de absorbtie a aerului de sub gradene se inchid cu grilaje metalice.

Peretii contin tratamente acustice, fata vazuta fiind din decorativa din material textil si plinta speciala, cu marcarea si indicarea cailor de eva­cuare. Plafonul suspendat al salii este finisat acustic, cu membrana din doua straturi de placi din gips-carton.

Corpul A2 – „Scena Salii Mari“

Functiunile create, initial sau ulterior, s-au pastrat, cu unele modificari privind amplasarea unor depozite de decoruri, birouri, scari noi, sala de lectura pentru actori, grupuri sani­tare, cabine pentru actori cu grupuri sanitare proprii.

Corpul B are aria construita de 2.537,06 mp si desfasurata de 19.868,62 mp si aria utila de 16.972,41 mp.

Prin reorganizarea functionala a intregii cladiri, corpul B  a fost dotat cu o serie de functiuni noi, precum:

  • Sala polifunctionala pentru 200 persoane;
  • Sala de spectacole pentru 286 persoane;
  • Spatii tehnico administrative si de intretinere;

Corpul C – cuprinde doua sali existente, suprapuse pe verticala: Sala “Atelier”, cu o capacitate de 250 locuri si Sala “Studio”, care cuprinde un numar de 592 locuri.

Reabilitarea si modernizarea cladirii TNB  a presupus reabilitarea functionala a acestei zone, reface­rea unitara a fatadelor, refacerea si reintegrarea in spatiul public urban a teraselor exterioare ale teatrului.

Corpul D – tehnic: s-au facut interventii asupra destinatiei spatiilor existente: ateliere, depozite, spatii de intretinere si spatii tehnice prin reamplasare si retehologizare.

CARACTERISTICILE PRINCIPALE ALE CONSTRUCTIEI

  1. Corpul A (A 1 si A2) suprafata desfasurata totala = 31.150,65 mp din care:
  • Ad A1 = 18.314,15 mp
  • Ad A2 = 12.836,50 mp
  1. Corpul B – cu o arie desfa­surata corp B = 17.544,87 mp
  2. Corpul C – cu o suprafata desfasurata de 9.276 mp, are destinatia principala de sali spectacole -Sala Studio si Sala Atelier.
  3. Corpul D – subsol – spatii tehnice cu aria desfasurata = 2.647,27 mp. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/trofeul-calitatii-araco-optimizarea-functionala-tehnologica-si-organizatorica-a-ansamblului-teatrul-national-i-l-caragiale-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.