«

»

VELUX: Locuintele sanatoase, o provocare?

Share

velux_1In prezent, in Uniunea Europeana:
– 90% din timp, oamenii il petrec in interior
– Cladirile consuma peste 40% din totalul de energie
– 30% din cladiri nu au un climat interior sanatos

Sanatatea locuintelor conteaza

Desi am fost creati pentru a trai in aer liber, ne petrecem 90% din timp in spatii interioare. Astfel, climatul interior joaca un rol extrem de important din perspectiva sanatatii oamenilor. Factorii decisivi pentru un mediu de viata mai bun sunt lumina naturala (inclusiv parametrii psihologici – comunicarea cu exteriorul, privelistea si orientarea), calitatea aerului si confortul termic.

Conform ultimului studiu pan european, Healthy Homes Barometer* 2016 (HHB 2016) realizat de catre Grupul VELUX, l din 5 europeni are probleme de sanatate, l din 4 se simte foarte rar plin de energie, iar 2 din 3 s-au confruntat cu infectii in gat sau nas. Europenii resimt impactul negativ al acestor probleme datorate locuintelor in fiecare zi. Cum le putem combate?

lata pe scurt, cele mai importante 5 caracteristici ale locuintei sanatoase, conform Healthy Homes Barometer 2016.

 

O viata sanatoasa incepe acasa

Facem un efort deosebit cand ne alegem hrana si apa (2 kg/zi) si totusi, aerul pe care il respiram are un impact mai mare asupra sanatatii noastre (15 kg/zi -12.000 litri). Practic, 55% din consumul total de apa, hrana si aer pe durata vietii este aer din spatiul interior al cladirilor. Deci, este important nu doar ce mancam sau cate exercitii fizice facem, ci si in ce fel de locuinte traim si cum dormim. Conform HHB 2016, europenii care beneficiaza de conditii bune de somn sunt cu 50% mai predispusi la o sanatate mai buna.

 

Temperaturi confortabile in interior

Europenii care traiesc in locuinte friguroase sunt mai predispusi cu 50% la infectii in gat si nas, iar 82% dintre europeni au declarat ca iarna trecuta au resimtit frig in locuinta. Temperaturile prea mici sau prea mari din interior duc la afectiuni legate de sezonalitate.

Lumina naturala nu este buna doar pentru sanatate si pentru starea noastra generala de bine, dar ea reduce consumul energetic al locuintei si, implicit, costurile. Iarna, locuintele dotate cu ferestre de mansarda VELUX beneficiaza astfel de aport solar, care se traduce prin incalzire pasiva, reducand nevoia de incalzire artificiala.

 

Aer proaspat

Europenii care nu aerisesc locuinta de 2 ori pe zi sunt mai lipsiti de energie, comparativ cu cei care aerisesc locuinta de 2-4 ori pe zi. Aerul proaspat – prin ventilatia naturala -este vital pentru un climat interior sanatos, reducand consecintele toxinelor emise de surse precum aparatele electronice sau solutiile chimice din casa, minimizand astfel riscul alergiilor. La nivel european, umiditatea reprezinta o problema majora, care, in timp, duce atat la aparitia mucegaiului, cat si la o crestere a bolilor asociate, cum ar fi astmul, in jur de 16% dintre europeni traiesc in prezent in locuinte pline de umiditate si mucegai, iar acest lucru reprezinta o provocare majora pentru sanatatea si bunastarea societatii.

 

Niveluri satisfacatoare de lumina naturala

Iluminarea naturala suficienta din interior aproape ca anuleaza riscul de a te simti lipsit de energie. Lipsa luminii naturale poate fi cauza insomniilor, stresului, obezitatii, oboselii si depresiei.

Locuintele care au avantajul de a avea iluminate natural toate spatiile, chiar si cele care nu au acces la fatada, sunt mansardele, datorita caracterului particular dat de planurile inclinate, in conditii similare, ferestrele de mansarda aduc cu 100% mai multa lumina in comparatie cu ferestrele verticale cu aceeasi suprafata vitrata si cu 200% mai multa lumina in comparatie cu lucarnele de aceleasi dimensiuni.

Afla mai multe pe velux.ro si pe velux.com/health

*Studiul european anual cu privire la atitudinile si comportamentul fata de perceptia sanatatii, a calitatii locuintelor si consumului energetic.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 131 – noiembrie 2016, pag. 18

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/11/01/velux-locuintele-sanatoase-o-provocare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.