PUBLIC SERVICE BUILDING – Portland, SUA
In 1979, conducerea orasului Portland, Oregon a lansat un concurs pentru o cladire care sa gazduiasca servicii ale municipalitatii.
Concursul a fost castigat de arhitectul Michael Graves.
Constructia – o cladire cu 15 etaje – amplasata pe o baza cu doua etaje de culoare verde, a fost finalizata in 1982.
Numeroasele elemente cu forme diferite, din diverse materiale in culori vii (maro, albastru, rosu ruginiu) care placheaza fatada, au starnit suficiente controverse printre arhitecti.
Pana la urma, Public Service Building a fost considerata un moment cheie in istoria arhitecturii, un punct de plecare in arhitectura postmodernista. Un pas inainte fata de arhitectura modernista caracterizata prea mult de ciment si sticla si de alb, negru si gri.
Din pacate, la cladirea din Portland s-au descoperit foarte repede o serie intreaga de defectiuni functionale si de conceptie: birouri inghesuite, mohorate, cu ferestre foarte mici, spatii putine si de dimensiuni reduse pentru acces in cladire, fisuri aparute la etajele superioare etc., toate acestea conducand la necesitatea unor renovari la doar 8 ani de la darea in folosinta, renovari care nu s-au finalizat nici pana astazi.
Alte cladiri, in acelasi stil postmodernist, proiectate de-a lungul timpului de acelasi arhitect Michael Graves, au fost, insa, mult mai reusite.
Iata-le mai jos:
Walt Disney Swan si Dolphin Resort (1990)
Denver Central Library (1996)
St. Colette School (2006)
Desi au elemente similare ale arhitecturii postmoderniste, fiecare dintre ele are aspectul sau distinctiv.
HABITAT 67 – Montreal, Canada
Este un complex de locuinte proiectat de arhitectul israeliano-canadian Moshe Safdie si construit cu ocazia Expo 67.
Habitat 67 cuprinde 354 de structuri identice prefabricate din beton, dispuse in diverse combinatii, ajungand pana la 12 etaje inaltime.
S-au creat, astfel, 146 resedinte de diferite dimensiuni si configuratii, formate fiecare din una pana la opt unitati legate intre ele. Fiecare unitate este conectata la cel putin o terasa privata, care poate varia, ca dimensiune, de la 20 mp pana la 90 mp.
Initial s-a dorit sa fie locuinte la preturi accesibile. Cererea mare a scumpit, insa, preturile, iar costul ridicat pe unitate, aprox. 140.000 dolari, a impiedicat extinderea proiectului. Totusi, in cadrul Expo 67, vizitata de milioane de cetateni, constructia a fost considerata un „experiment fantastic”.
KERET HOUSE – Varsovia, Polonia
Plasata intre doua blocuri, locuinta are cea mai mica latime, de doar 92 cm si cea mai mare de 122 cm, fiind considerata cea mai ingusta casa din lume.
Conceptia proiectului apartine designerului Jakub Szczesny. Casa are o structura metalica, peretii din panouri de sticla translucida, cu intreg interiorul vopsit in alb.
Desi poate fi locuita, avand dormitor, baie si living, cladirea a fost gandita mai ales ca o instalatie artistica, deoarece nu respecta normele poloneze privind constructia de locuinte.
CASA AVION – Miziara, Liban
Se pare ca imaginatia arhitectilor in a imita obiecte din viata este nelimitata.
Iata, deci, o casa, construita in 1975, care imita un Airbus A380.
Are doua etaje si 30 de ferestre pe fiecare parte.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 132 – decembrie 2016, pag. 36
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns