«

»

GEOSOND SA: Metode moderne utilizate in reabilitarea si testarea forajelor hidrogeologice

Share

geosond-dec-foto-2GEOSOND SA isi dezvolta activitatea in urmatoarele directii principale:

  • Studii si expertize geotehnice si hidrogeologice;
  • Foraje geotehnice, geologice si hidrogeologice;
  • Proiectare si executie alimentari cu apa din subteran;
  • Proiecte pentru fundatii speciale si consolidari;
  • Piloti, minipiloti, ancoraje si injectii pentru consolidari taluze si versanti.

In prezent, colectivul GEOSOND SA constituie o echipa moderna formata din ingineri constructori, geotehnicieni, geologi, hidrogeologi si de foraj, care imbina experienta cu vointa si entuziasmul tinerilor, fiind mereu deschisa la asimilarea de metode si tehnologii moderne in domeniile de activitate.

 

Metode moderne folosite in reabilitare si testarea forajelor hidrogeologice si aplicarea lor in diversele situatii intalnite

Lucrarea executata de GEOSOND SA face parte din proiectul strategic ”Danube WATER integrated management – Managementul integrat al fluviului Dunarea” si are ca obiectiv general crearea unui sistem transfrontalier Romania – Bulgaria de gestiune si monitorizare a factorilor de mediu pe Dunare, menit sa sprijine masurile comune de combatere a situatiilor extreme (seceta, inundatii, poluari, conta­minari).

In acest scop au fost reabilitate si testate un numar de 60 de foraje apartinad retelei nationale, amplasate in zona limitrofa fluviului Dunarea, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Constanta, in scopul monitorizarii cantitative si calitative a apelor subterane aflate in interactiune cu fluviul Dunarea. Forajele selectate aveau circa 40 de ani de functionare si dupa finalizarea lucrarilor, acestea au fost echipate cu senzori de masurare a parametrilor fizici (nivel hidrostatic si temperatura apei din foraj) si transmitere a datelor in timp real.

Lungimea totala a celor 60 de foraje reabilitate este de 2.056 m, dintre care 57 sunt foraje freatice cu adancimi cuprinse intre 12 m si 48 m, iar 3 sunt foraje de adancime: doua de 151 m si un foraj de 293 m.

Tehnologiile moderne aparute si folosite pentru executarea operatiunilor au determinat reducerea personalului implicat si a timpului de executie, totodata marind productivitatea si calitatea operatiunilor de acest tip.

Metodologia de executie pentru lucrarile aferente celor 60 de foraje a fost bine definita si cu rezultate apreciabile, desfasurandu-se in urmatoarele etape:

  1. Investigarea video

A fost efectuata prin introducerea unei camere video speciale. Operatiunea s-a executat in apa limpede si s-au monitorizat urmatoarele: starea forajului, starea coloanei forajelor, a filtrelor si adancimea reala a forajelor. Inregistrarea si interpretarea datelor s-au facut in timp real, fiind elaborat un raport pentru fiecare foraj in parte.

  1. Denisiparea

Operatiunile de curatire, spalare si denisipare s-au executat prin pompare in sistem aer-lift, folosindu-se o pompa tip Mamuth. Spalarea si liftarea s-au executat prin avansarea treptata cu sorbul pompei cu oprire si liftare, incepand cu primul interval de filtre pana in decantorul coloanei de exploatare a forajului, cu opriri – porniri pentru decolmatare si extragere a nisipului din jurul filtrelor. Pe parcursul reabilitarii/denisiparii forajelor au fost recoltate si analizate probe de apa, fiind urmarit continutul in suspensii sau nisip; operatiunile au fost oprite dupa eliminarea totala a nisipului si limpezirea completa a apei.

Operatiunile de indepartare a crustelor depuse pe interiorul coloanelor s-au realizat prin periere cu echipament adecvat ca diametru si material pentru fiecare foraj in parte.

Reabilitarea chimica s-a facut prin metoda clorinarii apei din foraj si ulterior, eliminarea apei clorinate prin liftajul si pomparea forajului.

  1. Teste de pompare

Pentru testarea eficacitatii si performantei fiecarui foraj in conditii optime si pentru efectuarea masuratorilor (nivel si debit) s-a folosit un sistem de utilaje si echipamente moderne capabile sa reduca la maximum erorile aparute, in general, la testarea forajelor.

Din componenta sistemului de testare au facut parte:

  • electropompe submersibile si motopompe adecvate caracteristicilor forajelor hidrogeologice si testelor de pompare;
  • contor cu trasmitere de date (acesta a permis afisarea debitului instantaneu), urmarirea putand fi realizata in permanenta prin afisaj electronic;
  • dispozitiv electronic (nivelmetru) cu semnal acustic si vizual ce a permis masurarea cu exactitate a nivelului;
  • divere speciale destinate monitorizarii nivelului si temperaturii apei (sistem compus din mini-divere si baro-diver), aparate care pot fi programate sa monitorizeze nivelul si temperatura apei la intervale de timp programate.

Acest sistem garanteaza continuitatea masuratorilor si a citirilor parametrilor in sistem programat si odata calibrat inainte de utilizare, reduce posibilitatea erorilor de inregistrare a parametrilor monitorizati.

Dupa instalarea pompei submersibile, inainte de inceperea pretestului de pompare s-a masurat nivelul piezometric din foraj.

S-a efectuat pretestul de pompare pentru calibrarea instrumentelor de masura si reglarea treptelor de debit.

Testul de eficienta a constat in pomparea continua a forajului, cu trei trepte de debit constant a cate maximum doua ore fiecare treapta de debit.

Testul de performanta a constat in pomparea neintrerupta a forajului cu debit constant timp de 6 ore si in revenirea catre nivelul piezometric initial. In timpul testului de performanta s-au efectuat masuratori sistematice de debit si nivel dinamic.

Calculul parametrilor hidrogeologici s-a facut pe baza datelor inregistrate in timpul pomparilor experimentale executate si a fost adaptat pentru fiecare foraj in parte, determinandu-se urmatorii parametri: nivel hidrostatic (Nhs), nivel hidrodinamic (Nhd), debit (q), denivelare (s), conductivitate hidraulica (K), transmisivitatea acviferului (T), raza de influenta a forajului (R).

Utilizarea sistemelor moderne de testare a forajelor, compuse din intreg ansamblul de operatiuni si echipamente prezentate mai sus, reduce posibilitatea erorilor de inregistrare a parametrilor monitorizati si permite calculul cu o mai mare precizie a parametrilor hidrogeologici.

Estimarea cat mai exacta a parametrilor hidrogeologici are ca efect optimizarea cerintelor de eficacitate tehnica si eficienta economica pentru lucrari geotehnice, unde sunt necesare epuizmente sau pentru orice alt tip de lucrari ce interfereaza cu apele subterane.

Autori:
ing. Petre UTA, ing. Ionut CIOCANIU – SC GEOSOND SA 

Contact:
GEOSOND SA
Splaiul Independentei 294
060031, BUCURESTI
+40 0744 55 00 14
+40 (21) 319 48 44
E-mail: office@geosond.com
E-mail: uta@geosond.com
Web: www.geosond.com 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 132 – decembrie 2016, pag. 26

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/12/01/geosond-sa-metode-moderne-utilizate-in-reabilitarea-si-testarea-forajelor-hidrogeologice/

2 pings

  1. euforaje a spus:

    Aici veti putea gasi informatii despre activitatea de https://www.euforaje.ro/studii-geotehnice/ cercetarea terenului de fundare si a materialelor de constructie; consolidarea si etansarea terenului de fundare si a versantilor si nu in ultimul rand explorarea si exploatarea resurselor subterane.

  2. Nicu a spus:

    Multumim de informare !

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.