«

»

Ipsosul armat, protectie eficienta la foc

Share

ciornei-ipsos-armat-fig-1Mecanismul de izolare la foc a ipsosului armat

Comportarea eficienta la foc a ipsosului armat este motivata de faptul ca ipsosul intarit este un sulfat de calciu cu doua molecule de apa CaSO4.2H2O (placa de ipsos armat, cu grosime de 15 mm, contine 3 litri de apa la m2).

Sub actiunea caldurii provocate de incendiu, ipsosul armat sufera o transformare chimica, rezultat al unei reactii endotermice, care conduce la absorbtia caldurii, eliminand apa legata chimic prin ruperea legaturii moleculare si neutra­lizand, astfel, efectele distructive ale focului.

Sub actiunea caldurii – dezvoltate de incendiu – placile de ipsos armat „transpira“ (fig. 1), deci elimina, prin evaporare, apa legata chimic din structura moleculara, consu­mand o energie supli­mentara (de circa 130 kcal pentru 200 g apa provenita dintr-un kg de ipsos intarit).

Deci, pentru eliberarea apei cristaline din compozitia ipsosu­lui intarit se consuma o energie care micsoreaza intensitatea focului (8.400 kJ pentru fiecare metru patrat de placa din ipsos armat).

Comportarea buna la foc a ipsosului armat este susti­nuta si de faptul ca este un material incombustibil, dar si prin aceea ca protectia cu placi din ipsos armat micsoreaza fluxul de caldura provocat de foc. Aceasta se datoreaza coeficientului de conductivitate redus (l = 0,41 W/mK – ipsos de constructii; l = 0,1 W/mK – ipsos rezistent la foc).

In aceste conditii, ipsosul armat va indeplini un rol de ecran fata de foc, pana in momentul epuizarii proce­sului de eliberare si eva­porare a apei.

In timpul procesului de deshi­dra­tare, pe partea opusa a placilor temperaturile vor fi de minimum 110°C. Dupa deshidratare, semihidratul (CaSO4.1/2H2O) va retine lipite placile de protectie din carton de miezul din ipsos.

In cazul placilor antifoc, miezul din ipsos se armeaza cu fibre de sticla. Armarea va intarzia fisurarea ipsosului si ulterior, marirea acestor fisuri, intarziindu-se, astfel, patrun­derea caldurii spre elementul protejat si marindu-se rezis­tenta la foc a protectiei din placi de ipsos armat.

Rezistenta la foc a placilor de ipsos armat este influentata de:

  • compozitia chimica a ipsosului intarit;
  • incombustibilitatea;
  • izolarea termica;
  • armarea miezului cu fibra de sticla (ceea ce intarzie fisurarea).

Protectia la foc a stalpilor metalici

Solutiile pentru protectia stalpilor metalici contra focului sunt cu atat mai complexe, cu cat se impune un grad de protectie la incendiu mai mare.

Atentia deosebita care se acor­da protejarii stalpilor metalici se dato­reaza importantei acestora in asigu­rarea rezistentei si a stabilitatii generale si locale a struc­turii de rezistenta a unei cladiri.

Izolarea la foc a unui stalp metalic cu placi din ipsos-armat

Rezistenta la foc a unui stalp me­ta­lic supus incendi­ului este influ­entata de factorul de ma­sivitate. Acesta este dat de raportul intre suprafata de otel care vine in contact cu gazele fierbinti si volumul afe­rent.

Raportul reprezinta gradul de con­centrare al masei de otel, pentru acelasi volum, el fiind cu atat mai mare cu cat suprafata late­rala a profilului metalic e mai mare. Acest parametru exercita o influ­enta asu­pra vi­tezei de incal­zire si asupra rezistentei la foc.

Viteza de incalzire scade odata cu factorul de masivitate, deci profilele metalice subtiri se incalzesc mai repede decat cele groase.

Pentru a mari rezistenta la foc, deci pentru a pre­veni pierderea rapida a rezistentei mecanice a unui stalp din otel, acesta se va izola eficient cu placi din ipsos armat sub forma de cutie.

Pentru determinarea rezistentei la foc a protectiei cu placi din ipsos armat, Flemington a stabilit, in 1980, pe baza unor experimente, relatia empirica ce a fost prezentata anterior.

Relatia evidentiaza dependenta rezistentei la foc de: grosimea protectiei din ipsos armat (d) si raportul intre greutatea totala a stalpului din otel si a protectiei din ipsos armat si perimetrul interior incalzit al pro­tectiei la foc (2a + 2b).

Eficienta placilor de ipsos armat, ca protectie la foc, este argumentata de: tehnologia uscata, rapida si usoara a acestor elemente prefabricate, dar si de un pret scazut, raportat la efectul marit al protectiei pe durata incendiului.

Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
ing. Liviu GHERMAN

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 132 – decembrie 2016, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/12/01/ipsosul-armat-protectie-eficienta-la-foc/

1 ping

  1. Parchet Triplu stratificat a spus:

    Un material foarte bun ! Ar trebui ca toate spatiile publice sa il foloseasca

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.