Mecanismul de izolare la foc a ipsosului armat
Comportarea eficienta la foc a ipsosului armat este motivata de faptul ca ipsosul intarit este un sulfat de calciu cu doua molecule de apa CaSO4.2H2O (placa de ipsos armat, cu grosime de 15 mm, contine 3 litri de apa la m2).
Sub actiunea caldurii provocate de incendiu, ipsosul armat sufera o transformare chimica, rezultat al unei reactii endotermice, care conduce la absorbtia caldurii, eliminand apa legata chimic prin ruperea legaturii moleculare si neutralizand, astfel, efectele distructive ale focului.
Sub actiunea caldurii – dezvoltate de incendiu – placile de ipsos armat „transpira“ (fig. 1), deci elimina, prin evaporare, apa legata chimic din structura moleculara, consumand o energie suplimentara (de circa 130 kcal pentru 200 g apa provenita dintr-un kg de ipsos intarit).
Deci, pentru eliberarea apei cristaline din compozitia ipsosului intarit se consuma o energie care micsoreaza intensitatea focului (8.400 kJ pentru fiecare metru patrat de placa din ipsos armat).
Comportarea buna la foc a ipsosului armat este sustinuta si de faptul ca este un material incombustibil, dar si prin aceea ca protectia cu placi din ipsos armat micsoreaza fluxul de caldura provocat de foc. Aceasta se datoreaza coeficientului de conductivitate redus (l = 0,41 W/mK – ipsos de constructii; l = 0,1 W/mK – ipsos rezistent la foc).
In aceste conditii, ipsosul armat va indeplini un rol de ecran fata de foc, pana in momentul epuizarii procesului de eliberare si evaporare a apei.
In timpul procesului de deshidratare, pe partea opusa a placilor temperaturile vor fi de minimum 110°C. Dupa deshidratare, semihidratul (CaSO4.1/2H2O) va retine lipite placile de protectie din carton de miezul din ipsos.
In cazul placilor antifoc, miezul din ipsos se armeaza cu fibre de sticla. Armarea va intarzia fisurarea ipsosului si ulterior, marirea acestor fisuri, intarziindu-se, astfel, patrunderea caldurii spre elementul protejat si marindu-se rezistenta la foc a protectiei din placi de ipsos armat.
Rezistenta la foc a placilor de ipsos armat este influentata de:
- compozitia chimica a ipsosului intarit;
- incombustibilitatea;
- izolarea termica;
- armarea miezului cu fibra de sticla (ceea ce intarzie fisurarea).
Protectia la foc a stalpilor metalici
Solutiile pentru protectia stalpilor metalici contra focului sunt cu atat mai complexe, cu cat se impune un grad de protectie la incendiu mai mare.
Atentia deosebita care se acorda protejarii stalpilor metalici se datoreaza importantei acestora in asigurarea rezistentei si a stabilitatii generale si locale a structurii de rezistenta a unei cladiri.
Izolarea la foc a unui stalp metalic cu placi din ipsos-armat
Rezistenta la foc a unui stalp metalic supus incendiului este influentata de factorul de masivitate. Acesta este dat de raportul intre suprafata de otel care vine in contact cu gazele fierbinti si volumul aferent.
Raportul reprezinta gradul de concentrare al masei de otel, pentru acelasi volum, el fiind cu atat mai mare cu cat suprafata laterala a profilului metalic e mai mare. Acest parametru exercita o influenta asupra vitezei de incalzire si asupra rezistentei la foc.
Viteza de incalzire scade odata cu factorul de masivitate, deci profilele metalice subtiri se incalzesc mai repede decat cele groase.
Pentru a mari rezistenta la foc, deci pentru a preveni pierderea rapida a rezistentei mecanice a unui stalp din otel, acesta se va izola eficient cu placi din ipsos armat sub forma de cutie.
Pentru determinarea rezistentei la foc a protectiei cu placi din ipsos armat, Flemington a stabilit, in 1980, pe baza unor experimente, relatia empirica ce a fost prezentata anterior.
Relatia evidentiaza dependenta rezistentei la foc de: grosimea protectiei din ipsos armat (d) si raportul intre greutatea totala a stalpului din otel si a protectiei din ipsos armat si perimetrul interior incalzit al protectiei la foc (2a + 2b).
Eficienta placilor de ipsos armat, ca protectie la foc, este argumentata de: tehnologia uscata, rapida si usoara a acestor elemente prefabricate, dar si de un pret scazut, raportat la efectul marit al protectiei pe durata incendiului.
Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
ing. Liviu GHERMAN
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 132 – decembrie 2016, pag. 20
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Parchet Triplu stratificat a spus:
26/01/2017 at 14:29 (UTC 2)
Un material foarte bun ! Ar trebui ca toate spatiile publice sa il foloseasca