Pavel Misaros
S-a nascut la 6 iunie 1929 in comuna Ineu, judetul Bihor.
In anul 1955, a absolvit Facultatea de Constructii, Sectia Hidrotehnica – Institutul Politehnic Timisoara.
A activat ca sef de lot, inginer principal, sef santier si sef grup, conducand diferite lucrari la Trustul 4 Hunedoara (1955-1958) si la Intreprinderea de Constructii Siderurgice Hunedoara (1959-1963).
Intre anii 1963-1965, ca director la Trustul Regional de Constructii Hunedoara, Grupul l Deva, a coordonat construirea multor blocuri de locuinte in Deva, Simeria, Calan, Hateg, Mintia, a sediilor Cooperatiei la Deva si Hateg, sistematizarea strazilor in Deva, Simeria, Hateg, executia retelelor si instalatiilor electrice, de gaze, apa si canalizare din aceste localitati.
Dupa anul 1965, pana in anul 1973, a activat la TCH Bucuresti, Grupul de Santiere Constructii si Instalatii Portile de Fier, Gura Vaii, ca sef al Santierului 2 Porturi-Gura Vaii, coordonand: constructii social culturale in Gura Vaii, regularizare paraie Jidostita si Sf. Petru, funicularul de 450 t/h pentru transportul balastului de pe insula Golu peste Dunare, statia de sortare si fabricile de beton, exploatarea carierelor de piatra de la Gura Vaii (Romania) si Slatina (Iugoslavia), statii de transformare si conexiuni de 220 kV si 400 kV, avanposturile amonte si aval ale ecluzelor de pe malul stang al Dunarii, 7 campuri ale barajului deversor din frontul de retentie, senalul navigabil si bieful aval.
Intre anii 1973-1976, la Inspectoratul de Directionare in Constructii Bucuresti, ca inspector si inspector principal, a participat la elaborarea sau avizarea de acte normative si legislative, urmarirea STE-urilor si avizarea pentru promovarea investitiilor, precum si la urmarirea investitiilor Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei.
Ca director al Grupului de Santiere Portile de Fier 2, Ostrovul Mare, a coordonat, intre anii 1977 si 1991, organizarea tehnologica complexa cu statii de sortare si agregate, fabrici de betoane, centrala frigorifica, centrala termica, statie de pompare, statii compresoare, statie electrica, posturi de transformare, parc auto si de utilaje, devierea si inchiderea celor doua brate ale Dunarii; realizarea incintelor si etansarea lor cu palplanse metalice, pentru uvrajele din frontul de retentie si in amonte pe bratul stang al Dunarii (Gogosu), pentru barajul deversor romanesc si centrala suplimentara romaneasca (Gogosu); doua hidrocentrale principale, doua ecluze principale, ecluza de siguranta romaneasca, doua baraje deversoare, doua hidrocentrale suplimentare; constructii civile social culturale, statii de transformare si conexiuni cu stalpi de traversare a bratului Gogosu de 90 m inaltime si de traversare a Dunarii mari, pentru conectarea la Sistemul energetic sarbesc; priza si statia de pompare Schela Cladovei pentru uzina de apa grea de la Halanga, pod suspendat pe cabluri peste bratul Gogosu, cu deschiderea centrala de 240 m; blocuri de comanda la centrale si ecluze; lucrari cu caracter civil in orasul Turnu Severin.
La centrala TAGCH Bucuresti, a fost, intre anii 1991-1992, consilier, urmarind desfasurarea lucrarilor de la Portile de Fier II, si relatiile cu partea sarba.
In anul 1992, s-a pensionat, dar a continuat sa activeze inca un an la Serviciul tehnic-ofertare-marketing.
Colaboratorii ing. Pavel Misaros isi exprima gratitudinea pentru atmosfera etica si civilizata in care si-au desfasurat activitatea… care a dus la rezultate remarcabile.
Viorel Danila
S-a nascut la 20 iunie 1931 in Nasaud, judetul Bistrita-Nasaud.
A absolvit Facultatea de Constructii, Sectia Hidrotehnica – Institutul Politehnic Timisoara, in anul 1956.
Repartizat la DGH Bicaz, Grup de Santiere „Tunel-Uzina“, a fost transferat, in anul 1961, impreuna cu un grup de ingineri, la Grupul de Santiere „16 februarie“ Arges-Corbeni. Dupa cateva luni, a fost mutat la Santierul „Baraj“ ca inginer sef, iar din anul 1964, a devenit sef de santier.
Intre anii 1967-1970, la Ministerul Energiei Electrice, a indeplinit functia de secretar adjunct al Comisiei mixte romano-iugoslave pentru SHEN-Portile de Fier.
Numit inginer sef al noului Grup de Santiere „Somes“, a inceput amenajarea bazinului superior al raurilor Somesul Cald si Somesul Rece, coordonand executia barajului Tarnita cu centrala la piciorul barajului, a barajului Fantanele cu aductiunea si centrala Mariselu, a barajului si centralei Gilau l si a barajului Somesul Rece.
Intre anii 1975-1990 (anul pensionarii la cerere), a fost directorul Grupului de Santiere „Raul Mare Retezat“.
Barajul de pe Raul Mare este cel mai inalt (168 m) si cel mai voluminos (10,252 mil. mc) baraj de anrocamente din Romania, cu nucleu central din material argilos si filtre. Acumularea, cu un rol strict energetic, are un volum de 220 mil. mc de apa si alimenteaza CHE Retezat, amplasata la iesirea raului in Tara Hategului. Acumularea beneficiaza si de colectarea afluentilor de pe versantul nordic al Muntilor Retezat, printr-o aductiune secundara care subtraverseaza Parcul National „Retezat“ si Rezervatia Stiintifica „Gemenele“.
Dorind sa ramana pe meleagurile din acea zona si-a construit o casa in Raul de Mori, la poalele Retezatului, acolo unde s-a stabilit cu familia.
Redam din amintirile ing. Viorel Danila cuvintele: „Dumnezeu sa-i ocroteasca pe cei care s-au stins pe baricadele santierelor noastre in lupta cu tehnica si natura; zile multe si sanatate pentru cei in viata si pentru cei care, in prezent, duc steagul mai departe!”
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 132 – decembrie 2016, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns