Orasul Craiova este unul dintre centrele importante in care s-a dezvoltat fotbalul de performanta in Romania. In anul 1948 se infiinta aici, in cadrul primei unitati de invatamant universitar din Craiova, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, avand si echipa de fotbal care a activat sub denumirea de UNSR Craiova. Multi ani meciurile echipei s-au desfasurat pe stadionul „Tineretului”. Cu ocazia promovarii echipei in Divizia A s-a decis construirea unui stadion care sa poata gazdui numarul mare de fani ai clubului. Astfel, la data de 29 octombrie 1967 s-a inaugurat stadionul „Central”, cu meciul intre reprezentativele de tineret ale Romaniei si Poloniei. Incepand cu anul 1996 stadionul si-a schimbat denumirea in „Ion Oblemenco”, dupa numele marelui fotbalist al Craiovei. Cluburi importante ale fotbalului european au jucat pe acest stadion in competitiile europene, acesta fiind si locul unde echipa Craiovei a obtinut rezultate remarcabile la nivel national si international.
La 48 de ani de la darea in folosinta a stadionului „Central”, s-a luat hotararea de a se construi un mare stadion care sa corespunda arhitectural si functional cerintelor secolului XXI.
DETALII GENERALE
Noul stadion „Ion Oblemenco” este proiectat si construit de asocierea de firme formata din CON-A Sibiu, ACI Cluj, Dico&Tiganas, Nisal, Plan31, Instal Data Proiect, Helinick si Vision4Venue din Germania.
Stadionul este situat in partea de Vest a orasului Craiova, pe bulevardul Stirbei Voda. Suprafata construita la sol este de 27.000 mp iar suprafata desfasurata a structurii este de peste 54.000 mp. Regimul de inaltime va fi P+6E, iar stadionul va avea o capacitate de 30.944 de locuri in tribune, 27.208 pentru public, 240 pentru presa, 3.010 pentru VIP, 440 pentru VIP skybox, iar pentru persoane cu dizabilitati 62 locuri + 62 locuri pentru insotitorii acestora.
Stadionul este impartit in patru sectoare: Tribuna 1 (oficiala), Tribuna 2, Peluza 1 si Peluza 2. Inaltimea maxima a stadionului va fi de 51,386 m.
Terenul de joc va fi inierbat cu gazon natural, dotat cu un sistem complex de drenare, irigare, uscare-ventilare si incalzire pe timp de iarna. Stadionul va avea un sistem de nocturna perimetral. Afisajul electronic pe stadion se va rezolva prin doua panouri situate pe latura de N-E si latura S-V.
Suma alocata de Guvernul Romaniei pentru realizarea investitiei este de peste 50 milioane de euro iar Primaria Craiovei va contribui cu 10% din costul investitiei.
Lucrarile au inceput in vara lui 2015 iar termenul de finalizare este primavara anului 2017.
Una dintre cele mai mari constrangeri in derularea investitiei a fost timpul relativ redus in care aceasta poate fi executata. Pentru o lucrare de asemenea anvergura, perioada de care s-a dispus trebuia folosita in cel mai judicios mod cu putinta.
S-a inceput prin stabilirea elementelor care se pot prefabrica si a celor pentru care e necesara turnarea in santier. Prin folosirea elementelor prefabricate s-a redus foarte mult timpul de executie. Turnarea lor in fabrica a inceput odata cu deschiderea santierului. In momentul in care s-au terminat sapaturile si au fost turnate fundatiile, o buna parte dintre elementele prefabricate erau deja executate.
Elementele care s-au realizat in varianta prefabricata sunt: stalpi, grinzi pentru planseu, grinzi pentru tribune, predale, parapeti si gradene.
O parte din elemente s-a turnat atat in varianta monolita cat si in cea prefabricata. De pilda, din cauza inaltimii stalpilor marginali, acestia au fost turnati monolit. Iar, dintre elementele prefabricate, grinzile pentru tribuna au o masa mult prea mare, de aproximativ 30 t si o lungime de peste 13 m. In cazul lor s-a luat decizia sa se pregateasca o platforma pentru prefabricare in santier.
ABORDAREA PROIECTULUI
Arhitectura acestei investitii depaseste tiparele obisnuite de proiectare a unei structuri. A fost necesar, de la bun inceput, un studiu foarte atent privind comportarea structurii, pentru a intelege raspunsurile pe care aceasta le are la incarcari permanente si variabile.
In functie de comportarea sub incarcari a constructiei, structura trebuia modelata cat mai fin cu putinta, abordand, totodata, fluid liniile trasate de modelul architectural, pentru a nu interveni in detaliile acestuia. Solutiile de realizare nu puteau fi uzuale turnarii in situ, acestea nefiind performante si rationale pentru arena in cauza. S-au studiat zeci de modalitati de realizare, incluzand in calcul nevoile tehnologice, dotarile executantului, timpul de executie, costurile materialelor, transportul, forta de munca, perioada climatica si altele.
S-au determinat, de la inceput, 3 parti importante ale structurii: infrastructura, structura de sustinere a gradenelor si structura metalica a acoperisului. Avand aceste 3 parti componente, fiecare dintre ele s-a analizat separat si s-a stabilit metoda optima de punere in opera pentru fiecare.
REALIZAREA INFRASTRUCTURII
Conform recomandarilor studiului geotehnic si tinand cont de particularitatile constructiei si ale amplasamentului, infrastructura cladirii se executa in varianta de fundare indirecta, prin intermediul unor piloti forati cu diametrul de 900 mm.
Analizand atent modul de lucru al structurii stadionului, observam ca atat incarcarile gravitationale, cat si cele din vant, descarca de-a lungul stalpilor si gradenelor pana in punctul de intersectie al acestora de la nivelul solului. Aici se afla o concentrare foarte mare de eforturi, care au tendinta sa impinga in pamant partea aceasta din structura, rotind-o. S-a realizat astfel un perete-stalp in forma triunghiulara, care concentreaza toate incarcarile ce se transmit in acest punct.
Pentru a evita ca in zona respectiva sa apara deplasari, s-au executat grinzi de fundare ce leaga talpile de fundare intre ele. Prin aceasta solutie se transfera gradual incarcarile la toti pilotii, in raporturi independente, foarte apropiate intre ele.
SUPRASTRUCTURA
Structura de rezistenta a stadionului este formata din cadre executate din beton armat, in varianta prefabricata si monolita. Cadrele sunt compuse din stalpi de beton armat monoliti si prefabricati, grinzi si elemente de planseu prefabricate iar gradenele sunt sustinute de grinzi inclinate prefabricate, denumite grinzi de gradena.
Peste gradene este prevazuta o copertina metalica, cu rol de acoperis, alcatuita din grinzi cu zabrele spatiale in consola si sistem de contravantuiri perimetrale. Se creeaza, astfel, o structura spatiala folosita ca suport pentru invelitoare. Copertina este legata de restul structurii prin piese metalice de catalog inglobate in stalpii perimetrali.
Stalpii sunt incastrati in fundatiile izolate, pozitionati peste pilotii forati. Pentru a asigura o buna conlucrare a structurii, fundatiile sunt legate cu grinzi pe doua directii. Stalpii vor prelua in special incarcarile verticale. Pe unele portiuni ale structurii acestia conlucreaza cu contravantuirile verticale, pentru preluarea sarcinilor laterale. Stalpii au sectiunea transversala dreptunghiulara cu dimensiuni de 140 cm x 90 cm, 120 cm x 90 cm, 90 cm x 60 cm si 60 cm x 60 cm.
Peretii structurali sunt executati din beton armat, in solutie monolita. Rolul lor este de a prelua incarcarile orizontale provenite din cutremur si vant.
Traveea caracteristica a structurii este de 8,10 m iar deschiderile variaza in functie de cerintele arhitecturale.
Printre solutiile de noutate folosite la proiectarea stadionului se numara si executia grinzilor perimetrale de la partea superioara a stalpilor monoliti periferici. Un aspect deosebit la acest culoar perimetral il reprezinta chiar executia lui, de o dificultate foarte mare din punct de vedere tehnologic. Astfel, inaltimea la care acesta trebuie sa fie pus in opera depaseste 26,00 m. La o asemenea inaltime cofrarea devine foarte greu de realizat. In aceste conditii s-a stabilit sa se foloseasca o grinda prefabricata cu sectiunea in forma de „U”, care sa aiba si rolul de cofraj pierdut. Prin aceasta solutie s-a redus cantitatea de cofraj, care ar fi fost echivalent cu lungimea perimetrului exterior al stadionului ce depaseste 400 ml. In plus, prin aceasta solutie s-a usurat montajul grinzilor perimetrale si s-a redus timpul de executie.
SUPRASTRUCTURA METALICA
Structura metalica este alcatuita din grinzi cu zabrele spatiale, avand doua talpi superioare si o talpa inferioara, legate intre ele cu diagonale si montanti. Talpile superioare au forme curbate dupa geometria propusa, de elipsoid, iar talpile inferioare sunt executate din parti segmentate. Pentru realizarea curburii elementelor a fost achizitionata o aparatura specializata de curbare.
Grinzile principale sunt legate intre ele printr-un sistem de contravantuiri verticale, care leaga talpile superioare si cele inferioare.
Grinzile sunt fixate de stalpii perimetrali, prin doua legaturi principale si alte patru secundare.
Grinda principala este o consola de 52 m la tribuna (lungime maxima) si 41 m la peluza. Cota superioara maxima la varf este +51,386 m.
ROSTURI STRUCTURALE
Avand in vedere dimensiunile mari ale structurii, se impun restrictii legate de lungimea de executare a suprabetonarii. Lungimea ideala pentru realizarea rosturilor ar fi de 60 m, insa aceasta nu corespunde cu situatia actuala.
Rosturile structurale sunt necesare atat pentru structura din beton, cat si pentru cea din metal. Pentru cele doua pozitia rosturilor s-a ales diferit. Prima idee a fost de a tronsona structura la marginile tribunelor, solutie care nu a fost viabila doarece structura avea, la capete, deplasari mult prea mari.
EVALUAREA EFECTELOR VANTULUI
Evaluarea efectelor vantului pe structurile speciale, neuzuale ca tip, dimensiuni si complexitate, necesita studii speciale. Pentru a obtine rezultate realiste, cu valori cat mai apropiate de realitate, s-a efectuat un test in tunel aerodinamic. Studiul a fost efectuat in conformitate cu prescriptiile generale din ASCE-49-12,2012: “Wind Tunnel Testing For Buildings And Other Structures”, American Society of Civil Engineers, 2012.
Pe baza schitelor emise de client, s-a realizat un model la scara 1:300 a noului stadion din Craiova si s-au modelat si cladirile aflate in imediata apropiere a stadionului.
Pentru a obtine o simulare cat mai exacta a profilului vitezei si turbulentei vantului, imprejurimile dincolo de imediata vecinatate sunt simulate prin elemente de rugozitate corespunzatoare, de pe podeaua tunelului.
Modelul a fost instrumentat cu mai mult de 350 de senzori de presiune, atat in partea superioara, cat si in cea inferioara a acoperisului. Tunelul de vant in care s-au efectuat testele are o lungime de testare de aproximativ 12 m, 2,50 m latime si 1,85 m inaltime.
Arena a fost montata pe o placa turnata cu o masa inertiala mare, permitand simularea oricarei directii a vantului, prin rotirea modelului la unghiul corespunzator, in tunelul de vant. Modelul a fost expus la 24 de directii diferite ale vantului, distantate in trepte de 15 grade.
Valoarea medie si presiunea au fost masurate cu ajutorul unor traductoare de inalta presiune diferentiala de raspuns, care au legatura cu senzorii de presiune.
Autori:
prof. dr. ing. Kiss Zoltan, ing. Balint Karoly, ing. Sergiu Tere – PLAN 31
ing. Sorin Cristea – Director General CON-A
Contact:
PLAN31 RO
004 0364401430
office@plan31.ro
Piata 14 Iulie nr 16
Cluj-Napoca – Cluj
www.plan31.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 132 – decembrie 2016, pag. 4
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns