Ca in lume, si la noi Ziua Nationala, daca-i a noastra, se stie ca este si schimbatoare dupa cum bate… vantul.
Dupa imnul regal din 1944 a fost cel dupa intrarea sub influenta sovietica. Apoi, mai original, deci din interior, pentru ca nu stii niciodata cand si cine schimba pur si simplu data respectiva a Zilei Nationale este.
Acum, este la… moda 1 decembrie, o data memorabila din istoria Romaniei. Dar… maine, cand va fi Ziua Nationala?
Spun aceasta cu gandul la ce inseamna asemenea zi pentru doua dintre cele mai democratice si civilizate tari ale lumii. In primul rand este vorba despre Statele Unite care, de cateva sute de ani, are ca zi nationala 4 iulie. Franta are, dupa cum se stie „batuta in cuie”, ca sa spunem asa, ziua de 14 iulie… Si mai sunt destule exemple, dar le-am ales pe ele si pentru alte motive bine intemeiate.
Sa luam SUA unde motivele sunt de mult timp vestite, consecvente, venerate si obligatorii pentru toate natiile conlocuitoare intr-un asemenea colos statal. In primul rand, de cand se stie, Constitutia este acceasi ca la prima elaborare indiferent de cine a trecut pe la administrarea treburilor tarii. In al doilea rand tot cu o asemenea vechime este Imnul National, unic si obligatoriu pentru toti cetatenii americani indiferent ca sunt asiatici, africani, europeni sau de oriunde din lume. In al treilea rand este vorba despre Drapelul american, singurul care flutura pe intreg intinsul tarii fara a avea alt concurent prilejuit de vrerea uneia sau alteia dintre tarile din care provin locuitorii SUA. In al patrulea rand, dar nu ultimul ca importanta este limba care se vorbeste institutional pe intregul teritoriu si nu in functie de limba de origine (chineza, japoneza, congoleza… maghiara sau de orice origine ar fi ea).
O asemenea cinstire cu adevarat unica in toata lumea a simbolurilor unei tari pune in evidenta locul si importanta unei Zile Nationale.
In Europa, Franta, pentru ca tot am amintit-o, 14 iulie este o zi sfanta pentru tot ceea ce respira pe teritoriul acestei tari. La fel ca si in SUA imnul, steagul, limba si mai ales Constitutia nu sunt la mana cuiva care doreste sa le schimbe “dupa cum vrea muschii lui”.
Ei, ajungem la Romania, tara tuturor posibilitatilor, inclusiv de a nu avea niste simboluri nationale stabile, sfinte si respectate de catre toti cei care populeaza de milenii aceste meleaguri.
Pana in urma cu 27 de ani Ziua Nationala era 23 august, cu totul si cu totul fara nicio tangenta cu trecutul zbuciumat al tarii.
Dupa 1990 Ziua Nationala s-a instaurat, pe buna dreptate, la 1 Decembrie, data cu o semnificatie aparte pentru Romania si poporul sau.
Locul sau locurile cinstirii acestei zile sunt insa la cheremul cui vrea sau nu vrea.
„Patriotii” (mereu altii in functie de pozitia si interesele „nationale”) merg cu surle si trambite la Alba Iulia. Ceilalti, care pe unde apuca: la Iasi, Focsani, Craiova, Constanta etc. In judetele Harghita si Covasna in loc de Zi Nationala, dispute la drumul mare, uitandu-se ca locuitorii de aici au carti de identitate emise de MAI, deci ei sunt romani si apoi apartinand unei etnii. Astazi, desigur, cu acest prilej nu se mai etaleaza realizarile „comuniste” ale tarii pe o perioada de 1, 2, 3 sau mai multi ani. Sigur ca nimeni nu mai doreste spectacolele odioase adresate conducatorului, dar atunci vedeai tractoare romanesti, turism de teren – ARO, locomotive Diesel electrice, produse metalurgice si chimice, tesaturi, confectii, incaltaminte, toate romanesti. Astazi defileaza prin fata camerelor de vederi motocicletele si masinile politistilor si pompierilor, cele ale SMURD, tancuri si rachete, bineinteles nu romanesti.
Si-atunci? Atunci sa mai lasam ciocul mic despre Romania si Ziua ei Nationala pentru ca totul este pur si simplu o bifare a unui eveniment care nu mai produc niciun sentiment adevarat in simtirile romanesti. Ziua nostra Nationala nu-i decat inca un prilej de a „savura” micii, berea si cine are posibilitati, o mini vacanta.
Doamne, ce-i o Zi Nationala in tarile civilizate si ce spectacol gratuit si fara nicio semnificatie reprezinta un asemenea eveniment in tara noastra.
Autor:
Ciprian Enache
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns