«

»

MACCAFERRI: Sistemele de gabioane Maccaferri

Share

In 2017 se implinesc 4 ani de la infiintarea societatii Maccaferri Romania SRL, ca reprezentanta nationala a companiei Officine Maccaferri. Firma „mama” a luat fiinta in anul 1879 ca un mic business de familie, ajungand astazi o referinta tehnica in proiectarea si dezvoltarea de solutii pentru control erozional si structuri de sustinere si fiind prezenta in peste 100 de tari, cu mai mult de 20.000 de angajati.

Produsele si solutiile companiei sunt bine cunoscute pe piata mondiala, dar si pe cea locala, chiar dinainte de infiintarea reprezentantei Maccaferi din Romania, prin intermediul parteneriatelor cu companii de profil, care au promovat si implementat solutii de succes in multe si importante proiecte de infrastructura si de protectie a mediului.

Cea mai cunoscuta gama de produse a companiei o reprezinta produsele din plasa dublu rasucita, avand ca principal exponent gabionul. 

Gabionul provine ca etimologie din italianul „gabbione” care se poate traduce prin „cutie mare”. Primele utilizari ale solutiilor de tip gabion dateaza de mai bine de 2.000 de ani, atunci cand egiptenii foloseau pentru protectiile de mal ale fluviului Nil cutii din impletitura de salcie, umplute cu piatra. Solutiile si produsele nu a fost schimbate pana in secolul 19, cand impletitura din salcie a fost inlocuita de cutiile tip gabion executate din plasa de sarma din otel.

Productia la scara industriala a gabioanelor a inceput in 1894, cand un fierar din Bologna, Italia, pe nume Maccaferri, a venit cu ideea geniala de a inlocui impletitura din salcie cu plasa din sarma de otel moale.

Primul proiect dezvoltat pe baza acestui nou produs a presupus protejarea malurilor raului Reno, unde au fost folosite 24.000 m³ de cutii de gabion (Foto 1 si 2). De atunci au fost aduse numeroase imbunatatiri sistemului, atat din punct de vedere al configuratiei cat si al protectiei sarmei, pentru a-i asigura o mai mare durabilitate in timp.

Maccaferri depune eforturi permanente de imbunatatire a tuturor sistemelor sale, astfel incat ele sa corespunda celor mai riguroase cerinte. Periodic sunt efectuate teste specifice pentru verificarea caracteristicilor mecanice ale materiei prime si a produselor finite.

Procesul continuu de ceretare, precum si experienta acumulata la nivel global, au condus la conceperea unor produse care au permis realizarea, in conditii de maxima siguranta si eficienta, a unor structuri avand cele mai diverse aplicatii.

Sistemele de gabioane Maccaferri sunt dezvoltate si fabricate respectand cele mai stricte cerinte privind dimensiunile si sistemele de protectie anticoroziva pentru produsele din plasa de sarma de otel cu ochiuri hexagonale. 

Sunt bine cunoscute avantajele sistemelor de gabioane Macaferri fata de alte solutii, astfel:

  • Sunt, in continuare, sisteme cu excelent raport calitate/cost;
  • Sunt sisteme flexibile, capabile sa sustina deformatii mari mentinandu-si, in acelasi timp, functionalitatea;
  • Metodologia de fixare si legare a gabioanelor face ca structura finala sa se comporte omogen;
  • Plasa din sarma dublu rasucita previne destramarea structurii, in cazul in care firele s-ar rupe in mod accidental;
  • Sistemele de protectie anticoroziva a plasei asigura o durata de viata care depaseste 120 de ani, chiar si in medii agresive (abraziune, actiune chimica, umiditate etc.).

Standardul european, care reglementeaza conditiile minime de calitate pentru sistemele de gabioane si produse asociate lor, este EN ISO 10223-3:2013 “Sarme de otel si produse de sarma pentru imprejmuiri. Partea 3: Produse din impletituri de sarma de otel cu ochiuri hexagonale pentru aplicatii de inginerie civila”.

Gabioanele manufacturate in situ sub forma de cutii paralelipipedice cu muchiile din otel beton si peretii laterali din plasa de sarma zincata sunt depasite din punct de vedere tehnic, inconsistente in performantele lor mecanice, chimice si de durabilitate si inutilizabile din perspectiva normelor aplicabile la acest moment.

Deseori, ignorarea prevederilor standardului SR EN 10223-3:2013 duce la aparitia de lucrari proiectate si executate defectuos si cu o durata de viata mica. Sintetic, intalnim frecvent trei greseli care conduc la compromisuri calitative si la solutii eronate:

  1. Utilizarea de materii prime neconforme, cu precadere a plaselor din sarma simplu torsionate sau a plaselor cu rezistente mecanice si chimice insuficiente eforturilor din aplicatii

La folosirea plasei de sarma simplu rasucita exista pericolul ca, in cazul ruperii unui fir, acesta sa se „desire” fiind compromisa, astfel, stabilitatea intregii structuri. Motivele care duc la ruperea unui fir sunt diverse, incepand cu actiunea umana si incheind cu impactul plutitorilor in cazul apararilor de mal. Sistemele de gabioane produse de Maccaferri sunt dezvoltate astfel incat compromiterea unei parti a structurii sa nu afecteze functionalitatea ei.

  1. Aplicarea de protectii anticorozive necorespunzatoare si fara o corecta corelare cu conditiile de exploatare ale mediului

Utilizarea unei protectii anticorozive necorespunzatoare conditiilor locale de agresivitate a mediului conduce la corodarea prematura a componentelor si reducerea rezistentei mecanice a solutiei implementate. Spre exemplu, standardul EN ISO 10223-3:2013 defineste, in mod clar, tipul de protectie a sarmei in functie de mediul in care produsul va fi utilizat. Astfel, constatam ca o plasa din sarma folosita in conditii umede, corespunzatoare unei agresivitati ridicate de tip C4 (specifice lucrarilor in proximitatea cursurilor de apa), are o durata de viata prevazuta a produsului de 10 ani in cazul utilizarii unei protectii din aliaj Zn 95% + Al 5% clasa A conform 10224-2. Pentru obtinerea unei durate de viata mai mari de 120 ani este necesara o acoperire suplimentara cu clorura de polivinil (PVC) sau poliamida (PA6).

Conform aceluiasi standard o structura de gabioane utilizata ca aparare de mal, fabricata din plasa de sarma simplu rasucita, protejata prin zincare de clasa A (EN ISO 10244-2:2009), are o durata de viata prevazuta de maximum 10 ani.

  1. Insuficienta tehnlogica la executarea gabioanelor in situ, din cauza inconsistentei si confuziei normelor aplicabile in trecut gabioanelor

Din pacate, pana la aparitia Normei Europene EN ISO 10223-3 din anul 2013, la nivel national nu s-a aplicat un alt standard minutios definit, care sa certifice un nivel minim de performanta pentru sistemele de gabioane, iar pe acest fond, rezultatul a fost de „adaptare” a solutiilor dupa nivelul si capacitatea de intelegere tehnica a personalului de lucru. Mai mult, putinele norme care faceau referiri la sisteme de gabioane sunt, in buna masura, invechite si contradictorii, creand si mai mari confuzii in definirea lor.

Punerea in acord a specificatiilor de durabilitate minima, conform normei EN ISO 10223-3:2013, cu specificatiile normelor de amortizare a obiectivelor de investitii este obligatia responsabililor implicati in definirea solutiilor, in implementarea si verificarea punerii lor in opera. Evident, cea mai mare responsabilitate cade asupra actorilor implicati in investitiile publice, care nu pot ignora un astfel de instrument extrem de util.

Persistandu-se in utilizarea de solutii improvizate, fara a se urmari un minim standard tehnologic si de calitate, s-a conturat la un moment dat ideea eronata si superficiala ca lucrarile de gabioane au caracter temporar, neputand fi folosite ca solutii definitive. Toate acestea se intamplau in conditiile in care in restul tarilor europene – cu precadere cele cu important avans tehnologic, acolo unde standardele au caracter obligatoriu si se aplica responsabil – solutiile cu sisteme de gabioane inregistreaza, deseori, durate de viata de peste 100 de ani.

In concluzie, gabioanele sunt sisteme utilizate sub diverse forme de peste 2.000 de ani si raman, in continuare, o solutie deosebit de viabila pentru aplicatii ingineresti, atata timp cat la proiectarea si construirea lor se folosesc tehnologii moderne si se respecta criteriile minime impuse de normele zilelor noastre. Renuntand la „interpretari si adaptari” si asumandu-ne responsabil specificatiile normei EN 10223-3:2013 beneficiarii, proiectantii, producatorii si constructorii pot executa lucrari durabile, cu costuri de mentenanta si intretinere reduse. 

Contact:
MACCAFERRI ROMANIA srl
014132 – Gafencu Grigore Street No. 9, Ap. B11, Bucharest, Romania
Telephone: +40 21 7942220
E-mail: info@ro.maccaferri.com
Web: www.maccaferri.com/ro/ 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 133 – ianuarie-februarie 2017, pag. 34

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/02/09/maccaferri-sistemele-de-gabioane-maccaferri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.