«

»

NOVART ENGINEERING: Implementarea BIM in Romania – intre dorinta, putinta si avantaj competitiv

Share

Popularitatea conceptului Building Information Modelling (BIM) creste tot mai mult in Romania, ca urmare a cresterii ponderii folosirii acestuia in tarile cu economii avansate, in unele dintre acestea fiind deja parte a standardelor obligatorii pentru constructii. Beneficiile BIM provin in principal din faptul ca BIM inseamna un mai bun mod de management al informatiei in investitii si nu doar o modelare 3D a proiectului sau constructiei. O descriere cuprinzatoare a ceea ce inseamna BIM regasim in Specificatia Accesibila Public/Public Accesible Specification (PAS) 1192-2:2013 – Specificatie pentru managementul informational pentru faza investitionala in proiectele de constructii utilizand Building Information Modelling, ce sta la baza adoptarii BIM in Marea Britanie.

A patra revolutie tehnologica, digitalizarea, isi pune pregnant amprenta pe toate industriile, iar una dintre consecintele “ciocnirii tehnologiei cu industria constructiilor” este conceptul BIM. Proiectele de constructii nu mai pot fi concepute si realizate fara utilizarea de instrumente informatice, aplicatii software de proiectare, estimare, planificare si control, comunicare si gestiune electronica a datelor si informatiilor etc. si fara conlucrarea dintre aceste instrumente.

Desi piata ofera o multitudine de aplicatii software care pot contribui la succesul unui proiect de constructii, ceea ce face ca un proiect sa fie de succes este utilizarea corecta, procedurata a acestora de catre toti membrii echipei multidisciplinare de proiect. Informatia generata de acest complex de aplicatii trebuie gestionata corespunzator, captata si utilizata pe intreg ciclul de viata al constructiei, inclusiv in faza de operare si mentenanta si postutilizare a constructiei. Un rol critic este jucat de inter-operabilitatea formatelor in care se genereaza informatia, astfel incat datele sa poata fi prelucrate cu usurinta dintr-un format in altul, generand, in acest mod, valoare adaugata.

Cum folosim corect BIM? Care sunt pasii principali?

Pentru aplicarea corecta a principiilor BIM, un investitor trebuie sa fie capabil sa-si defineasca cerintele informationale la nivel organizational – Organisation Information Requirements (OIR), la nivel investitional – Asset Information Requirements (AIR) si la nivel de implementare a proiectelor – Employers’ Information Requirements (EIR).

Constructorii care adopta BIM elaboreaza standarde proprii, pornind de la specificatiile si standardele elaborate de diversele organisme implicate in dezvoltarea BIM la nivel international. Aceste standarde de BIM ale constructorilor sunt transpuse la nivel de proiect, rezultand standardul BIM al proiectului. In raspuns la EIR, constructorii elaboreaza BIM Execution Plan (BEP), pre si post contract, care trateaza toate aspectele necesare livrarii respectivului proiect.

 

Novart Engineering, ca pionier al conceptului BIM in Romania, implementeaza Viewpoint for Projects inca din 2012, tehnologie de colaborare online pentru constructii, esentiala in livrarea unui proiect BIM, asigurand Common Data Environment (CDE), mediul comun de date al proiectului. CDE este necesar pentru gestionarea Project Information Model (PIM), adica totalitatea informatiilor grafice, inclusiv Building Information Model-ul, si non-grafice generate in realizarea proiectului.

Novart Engineering asigura consultanta beneficiarilor publici sau privati, dar si constructorilor, in realizarea strategiei de implementare BIM in cadrul organizatiilor acestora, elaborarea documentatiilor specifice, suport in alegerea aplicatiilor software, implementarea metodologiei pe care oamenii si oraganizatiile implicate in proiecte sa o foloseasca pentru a obtine rezultate precum o mai buna proiectare si executie in constructii si rezolvarea multor probleme cu care ne confruntam zilnic pe santiere, respectiv slaba calitate a documentatiei de proiectare si controlul deficitar al informatiilor.

 

4D BIM by Novart Engineering 

Novart Engineering este una dintre putinele companii din Romania care implementeaza si utilizeaza metodologie BIM (Building Information Modeling) in livrarea proiectelor de constructii publice si private.

Implementarea BIM inseamna un mai bun management al informatiei in cadrul proiectului sau la nivel de organizatie, iar Novart Engineering, impreuna cu colaboratorii sai, asigura, in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla proiectul:

 • Specificarea si indeplinirea cerintelor informationale ale Beneficiarului
 • Dezvoltarea standardului BIM la nivel de proiect sau organizatie, inclusiv cu tratarea aspectelor contractuale necesare livrarii BIM a proiectului, protocolul BIM anexat contractelor de servicii sau de executie lucrari din cadrul proiectului
 • Crearea modelelor 3D BIM integrate si coordonate, respectiv arhitectura, structura si instalatii
 • Verificarea, din punct de vedere calitativ, detectarea coliziunilor, optimizarea solutiilor proiectate
 • Implementarea metodologiei si aplicatiilor software necesare utilizarii BIM in executia lucrarilor proiectului
 • Utilizarea de standarde deschise pentru asigurarea interoperabilitatii informatiei, accesului si utilizarii acesteia de catre toti membrii echipei extinse de proiect
 • Planificarea executiei lucrarilor de constructii prin metoda Analiza Drumului Critic si corelarea activitatilor de constructii cu obiectele BIM pentru realizarea simularii 4D a executiei lucrarilor
 • Optimizarea graficului de executie, beneficiind de o metoda simpla, vizuala
 • Asocierea resurselor umane si materiale si echipamente, respectiv obiecte BIM inteligente
 • Asocierea costurilor 5D BIM
 • Crearea premiselor pentru utilizarea modelului BIM in operarea si mentenanta obiectivului 6D BIM

Contact:
SC NOVART ENGINEERING SRL
B-dul. Lacul Tei, Nr. 1-3 (in cladirea ISPE), Et. 6, Camera 619-621, Sector 2, Bucuresti
Tel.: +40 722 405 744 | Fax: +40 358 816 467
Email: office@4projects.ro | www.4projects.ro | www.novartengineering.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 133 – ianuarie-februarie 2017, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/02/09/novart-engineering-implementarea-bim-in-romania-intre-dorinta-putinta-si-avantaj-competitiv-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.