«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Reabilitare, modernizare si extindere spatii de invatamant si cazare. Facultatea de Mecanica din Craiova

Share

Beneficiar: UNIVERSITATEA CRAIOVA
Executant: RECON SA
Proiectant: GETRIX SA
Subcontractanti: POLYSTART IMPEX SRL, VH ELECTRONIC SRL, AB INSTAL SRL 

Proiectul a tratat reabilitarea, modernizarea si extinderea spatiilor de invatamant si cazare din cadrul Facultatii de Mecanica (P+4, D+P) situata in Craiova, pe Calea Bucuresti, nr. 107 si desfiintarea constructiei C4 din Calea Bucuresti nr. 107, Craiova.

Investitia a urmarit realizarea urmatoarelor obiective:

  • reabilitarea corpului central P+1 al cladirii C2 si extinderea cu un corp D+P, avand functiunea de aula. Corpul C2, a carui aripa centrala a fost supusa reabilitarii, este o cladire monument istoric, in care functioneaza, in prezent, Facultatea de Mecanica, avand spatii de invatamant si cabinete pentru profesori. Suprafata utila a acestei cladiri este de 204 mp.

In vederea reabilitarii acestui corp de cladire, s-au executat subzidiri, consolidari ale structurii de rezistenta si finisaje noi. S-au efectuat lucrari de inlocuire a tamplariei exterioare din lemn cu tamplarie din aluminiu, s-au inlocuit finisajele exterioare, iar terasa a fost modernizata cu materiale noi. Instalatiile existente au fost inlocuite cu instalatii moderne, fiind executate inclusiv sisteme de instalatii noi.

Totodata, s-a realizat o noua extindere, prin unirea aripilor laterale, pe axul de simetrie al monumentului, cu o constructie D+P, care a cuprins o aula cu 260 locuri la parter si o sala expozitionala la demisol. Anexele acestora au o suprafata utila de 1.000 mp.

Pentru construirea cladirii noi au fost executate lucrari de structura de rezistenta clasica, finisaje interioare, tamplarie interioara din aluminiu, metalica si din HPL, precum si finisaje exterioare.

In acelasi proiect a fost inclusa si reabilitarea, refunctionalizarea si modernizarea cladirii C3, D+P+1. Structura de rezistenta a acestei cladiri este alcatuita din pereti portanti din zidarie de caramida simpla, fundatii din caramida, planseu peste subsol din boltisoare de caramida, plansee din lemn si acoperis tip sarpanta din lemn. Asupra structurii de rezistenta s-au impus urmatoarele masuri de interventie: consolidarea tuturor fundatiilor prin camasuire cu beton armat pe ambele fete, camasuirea, prin torcretare cu beton armat, a peretilor la interior, consolidarea planseului peste subsol prin suprabetonare, inlocuirea planseelor din lemn peste parter si peste etaj cu plansee din beton armat, refacerea zidariei, consolidarea si rigidizarea elementelor din lemn ale sarpantei.

S-au refacut finisajele interioare, cat si cele exterioare, fara a se aduce modificari arhitecturale. De asemenea, toate tipurile de instalatii au fost modernizate si inlocuite in functie de destinatiile spatiilor si de necesitatile beneficiarului.

Lucrarile au continuat cu reabilitarea, modernizarea cladirii C10 (P+4), precum si cu extinderea cu un nou corp P+2-4.

Corpul C10 reprezinta un camin studentesc, cu regim de inaltime P+4 si cu un subsol tehnic amplasat sub culoarul median. Suprafata utila a acestuia este de 3.652 mp.

In urma consolidarii propuse, prin refunctionalizare, spatiul de la parter va fi destinat pentru sali de seminarii, biblioteca si birouri pentru profesori, iar la etajele 1-4 vor fi amenajate camerele de cazare pentru studenti.

Extinderea corpului C10 s-a executat printr-un corp P+2, cu suprafata utila de 4.395 mp, o articulatie si un corp P+4. Corpul P+2 este tratat ca un portic la parter, iar corpul P+4 are rolul de a gazdui spatiile de invatamant, adica laboratoare, sali de curs si spatii tehnice.

Infrastructura presupune fundatii de tip radier, iar suprastructura este alcatuita din pereti de tip dual si cadre din beton armat. Inchiderile exterioare s-au executat din zidarie de 30 cm grosime.

Finisajele interioare ale pardoselilor s-au facut cu dale de granit, rasina poliuretanica si beton cu cuart. La pereti si tavane a fost folosita vopsea latex, plafoane false simple si casetate, placaje de faianta.

Tamplaria interioara a fost executata din aluminiu, usi din lemn stratificat, usi din pvc si usi metalice rezistente la foc. Tamplaria exterioara este de tip perete cortina pe profile din aluminiu. Terasa circulabila este finisata cu dale din granit, iar cea necirculabila, cu membrane bituminoase.

Fatadele au fost finisate cu termosistem din polistiren expandat sau extrudat si tencuiala decorativa in zonele unde nu s-a executat peretele cortina.

Laboratorul are toate tipurile de instalatii: electrice, sanitare, CATV, detectie incendiu si desfumare, sistem TVCI, climatizare cu ventiloconvectoare, ventilatii si instalatii de apa racita chiller, instalatie solara pentru producerea apei calde menajere.

In campusul universitar s-a modernizat reteaua electria de incinta si s-au executat retea de apa potabila si incendiu noua, canalizare menajera si pluviala noua si instalatii de utilizare gaze naturale pentru corpurile aferente investitiei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 133 – ianuarie-februarie 2017, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/02/09/trofeul-calitatii-araco-reabilitare-modernizare-si-extindere-spatii-de-invatamant-si-cazare-facultatea-de-mecanica-din-craiova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.