«

»

Arhitectura fara limite (VIII)

Share

TAIPEI 101 – Taiwan

In numarul trecut al revistei v-am prezentat turnurile Petronas din Malaezia, care au detinut recordul de inaltime al unei cladiri pana in anul 2004, atunci cand a fost finalizat Taipei 101.

Constructia Taipei 101 a inceput in 1999, fiind considerata un simbol al evolutiei tehnologice si traditiei asiatice.

Taipei 101 are 101 etaje supraterane si 5 subterane. A fost prima cladire din lume care a depasit inaltimea de 1/2 km, respectiv 509 m.

Prin forma constructiei si culoarea fatadei, arhitectul C.Y. Lee a dorit sa sugereze aspectul unei tulpini de bambus si a unei pagode la fiecare 8 etaje.

In iulie 2011, Taipei 101 a fost declarata cea mai inalta cladire „verde” din lume in conformitate cu standardele LEED.

Turnul principal are, deci, o serie de 8 segmente a cate 8 etaje fiecare. In cultul chinez numarul 8 este asociat cu abundenta, prosperitatea si norocul.

Structura cladirii include multe forme patrate si cercuri, pentru a asigura un echilibru intre yin si yang.

Multe alte elemente de arhitectura folosite la proiectarea cladirii sugereaza simboluri ale culturii chineze si asiatice.

Proiectantul structurii, Evergreen Consulting Engineering, a calculat cladirea pentru a rezista la vanturi puternice de 60 m/sec, precum si la taifunuri si cutremure, foarte frecvente in aceasta zona de est a Taiwanului.

Structura este formata din OL de inalta rezistenta, din 38 de coloane si 8 megacoloane din beton, precum si din stabilizatoare montate din 8 in 8 etaje, stabilizatoare ce leaga coloanele din miezul cladirii de cele din exterior. Toate aceste elemente, adaugate stabilitatii fundatiei, care se sprijina pe 380 de piloti infipti pana la 80 m adancime si 30 m in roca de baza, fiecare pilot avand 1,5 m diametru si putand suporta o greutate de 1.000 -1320 t, fac din Taipei 101 una dintre cele mai stabile cladiri construite vreodata in lume.

La 31 martie 2002, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter a zguduit cladirea, aflata in constructie. S-au rasturnat, atunci, doua macarale, ultimul etaj construit (al 56-lea) s-a distrus, dar structura cladirii nu a suferit vreo deteriorare.

In plus, proiectantii au adaugat cladirii un pendul amortizor compus din 41 de placi circulare din OL cu grosimea de 125 mm sudate intre ele, formand o sfera cu diametrul de 5,5 m.

Alte doua amortizoare suplimentarea de masa, fiecare cantarind 6 tone, sunt instalate in varful turnului, avand, de asemenea, rolul de a preveni deteriorarea structurii din cauza vantului.

Fatada, compusa din pereti cortina din sticla de culoare verde-albastru si aluminiu, asigura protectie impotriva razelor UV, blocand si 50% din caldura exterioara si contribuind, de asemenea, la rigiditatea globala a constructiei.

Lifturile instalate in cladire, construite de japonezii de la Toshiba, au stabilit, la randul lor, un record mondial prin viteza cu care se deplaseaza, de 16,83 m/sec. Aceste lifturi transporta pasagerii de la etajul 5 la observatorul de la etajul 89 in doar 37 de secunde.

Taipei 101 are o punte de observatie in aer liber la etajul 91 si una interioara la etajul 89. Ambele ofera o vizibilitate panoramica, dispunand de ferestre mari, cu protectie UV, tururi de voce inregistrate in 8 limbi si informatii afisate, precum si de expozitii speciale si magazine.

De la punctul de observatie de la etajul 89 se poate vedea si amortizorul principal sferic, cel mai mare si cel mai greu din lume.

Alte doua scari conduc vizitatorii la observatorul in aer liber de la etajul 92 (391,8 m).

 

EL ALGARROBICO HOTEL – Carboneras (provincia Almeria), Spania

Hotelul este amplasat in Parcul Natural Cabo de Gata – Nijar.

Constructia sa a provocat o puternica opozitie din partea organizatiilor pentru protectia mediului, deoarece incalca Legea care prevede o zona de 100 m pana la coasta, zona interzisa construirii.

Practic, in 2003, atunci cand a inceput constructia, aceasta avea toate autorizatiile, numai ca ele fusesera luate in anii `80, iar intre timp plaja de aici a devenit o zona protejata.

S-a pus, chiar, problema demolarii constructiei, ceruta, in principal, de organizatiile de mediu, care au initiat numeroase procese in justitie. In acelasi timp, insa, cea mai mare parte a populatiei din zona este de acord cu constructia hotelului, care ar putea contribui la dezvoltarea regiunii, una destul de saraca.

 

RYUGYONG HOTEL – Phenian,  Coreea de Nord

In momentul proiectarii, obiectivul era ca acesta sa fie cel mai inalt hotel din lume.

Construirea sa a inceput in 1982, urmand sa fie finalizat in 1989 si inaugurat  cu ocazia celei de a 13-a editii a Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor din luna iunie a acelui an.

In 1989, insa, constructia nu a fost finalizata. Era terminata doar structura dar nu avea niciun finisaj. Mai mult, din lipsa de fonduri, lucrarile s-au intrerupt si au fost reluate abia in 2008 de compania egipteana Orascom Group. Pana in 2011 s-a finalizat exteriorul iar pana astazi lucrarile sunt, practic, terminate, dar nu s-a stabilit, inca, o data pentru darea lui in folosinta.

Cladirea are o inaltime de 380 m, fiind cea mai inalta din Coreea de Nord.

Este formata din 3 aripi, fiecare masurand 100 m lungime si 18 latime, care converg intr-un punct comun.

Cladirea are in varf un trunchi de con de 40 m latime, cu 8 etaje, care ar trebui sa se roteasca, deasupra sa aflandu-se inca 6 etaje fixe.

Hotelul urma sa gazduiasca 5 restaurante rotitoare si cateva mii de camere.

Specialistii au estimat costurile constructiei la 750 milioane dolari.

 

Rose Tower – Dubai, Emiratele Arabe Unite

Rose Rayhaan by Rotana Hotel are 71 de etaje si o inaltime totala de 333 m, fiind, intre 2009 si 2012, cel mai inalt hotel din lume.

Initial, cladirea trebuia sa aiba 380 m dar, ulterior, proiectul s-a modificat la 333 m.

Construirea sa a inceput in 2004 si s-a finalizat in 2007, dar a fost dat in folosinta abia la 23 decembrie 2009.

Hotelul are 482 de camere, apartamente si penthouse-uri, doua restaurante si o cafenea.

Costul constructiei, avand ca principale materiale componente otelul si sticla,  s-a ridicat la cca 180 milioane dolari.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 134 – martie 2017, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/03/11/arhitectura-fara-limite-viii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.