La data de 20 februarie 2016, peste 500 m3 de blocuri de roca si grohotis au cazut pe drumul ce leaga Trbovlje de Ljubliana. In numai 5 saptamani, pe 4 aprilie, drumul a fost oficial redeschis de catre prim-ministrul tarii. Drumul este protejat acum de cea mai puternica bariera de protectie impotriva caderilor de pietre a companiei elvetiene Geobrugg.
Masa imensa cazuta a mobilizat autoritatile nationale din Slovenia sa implementeze masuri urgente pentru ca nu doar drumul a fost blocat, dar locuitorii au ramas si fara apa si curent. Indepartarea de pe ruta importanta R1-223 a materialului cazut a trebuit sa fie finalizata in cel mai scurt timp posibil dar nu inainte de elaborarea si implementarea masurilor sustenabile de protectie.
Investigatiile in situ, urmate de analiza computerizata efectuata de geologi si de 21 de ingineri au indicat existenta unui potential semnificativ de hazard rezidual.
Masa reziduala de roca, puternic fracturata, situata in varful muntelui, nu a putut fi indepartata din cauza pericolului afectarii unei importante linii de cale ferata existenta in apropiere. Cu toate acestea, in paralel cu investigatiile in situ si analiza computerizata, s-a realizat si o scalare limitata a rocii.
Avand la baza rezultatele studiilor intreprinse, autoritatile nationale au decis implementarea celui mai puternic sistem Geobrugg de protectie impotriva caderilor de pietre, din seria RXE-urilor. Aceasta bariera, testata si certificata conform celor mai stricte standarde, detine un palmares deosebit in ceea ce priveste instalarea in zone cu acces extrem de dificil. Avand plasa inelara executata din otel de inalta rezistenta, acest sistem a fost proiectat sa absoarba energii de pana la 8.000 kilojouli, echivalentul unui impact in bariera de protectie a 20 de tone, la viteza de 103 km/h.
Lucrarile de foraj pentru instalarea ancorelor si fixarea placilor de baza aferente fundatiilor stalpilor barierei au inceput la data de 8 martie 2016. Grupul operativ, constituit din autoritatile slovene, geologi, ingineri, contractanti si specialisti ai Geobrugg, a lasat deoparte diferitele apartenente, facilitand o implementare coeziva, eficienta si extrem de rapida a masurilor de protectie.
Stalpii, plasa inelara, cablurile si accesoriile fabricate si preasamblate la Geobrugg in Romanshorn, Elvetia, au fost livrate la Trbovlje la mijlocul lui martie. Cel mai mare elicopter al Fortelor Armate din Slovenia a transportat cele patru fascicule de plasa preasamblata, impreuna cu cei cinci stalpi cantarind fiecare aproape 2 tone, catre terenul accidentat si aproape inaccesibil. In ciuda vantului puternic, echipajul elicopterului a luat decizia: „Zburam!”.
Pentru prinderea stalpilor pe placile de baza, operatiune care a impus o precizie de milimetri, a fost necesara experienta intregului grup operativ de la sol si din aer.
Inspectia tehnica in vederea receptiei mega-barierei a avut loc pe 4 aprilie iar in aceeasi zi oficialitatile, partile implicate si publicul au fost primite la ceremonia redeschiderii drumului proaspat reparat si protejat ce leaga Trobovlje de capitala tarii, Ljubliana.
Implementarea masurilor de protectie impotriva hazardului a devenit un proiect al superlativelor datorita marimii acestuia, a vitezei de implementare, precum si a perfectei cooperari a tuturor partilor implicate.
Autor:
ing. George CORBESCU – Project Manager Departamentul Tehnic, Geobrugg AG Geohazard Solutions
Pentru mai multe informatii:
ing. Marius BUCUR
marius.bucur@geobrugg.com
ing. George CORBESCU
george.corbescu@geobrugg.com
Geobrugg AG Geohazard Solutions
Str. Zizinului Nr.2, Brasov, Romania
Tel/Fax +40 268 317 187
www.geobrugg.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 134 – martie 2017, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns