«

»

IJF DRILLING SOLUTIONS: COMACCHIO CH 450 – Masina pentru foraje cu diametru mare

Share

Bazandu-se pe experienta dobandita in decursul a 30 de ani, in domeniul forajelor de mici si medii dimensiuni, COMACCHIO a deschis, la sfarsitul anului 2015 un nou capitol menit sa il propuna ca partener al firmelor si in domeniul forajelor cu diametru mare.

Un prim pas important in cadrul acestui proiect a fost prezentarea pe scena internationala, la BAUMA 2016 si apoi la GEOFLUID, Piacenza, a noii masini pentru piloti COMACCHIO CH450, 450 semnificand clasa de greutate, si anume 45 tone.

 

Prima masina a „Diviziei de Piloti Comacchio” este o masina senilata multifunctionala, care se distinge prin usurinta de transport si viteza de punere in functiune. CH 450 ia nastere ca o unitate automontanta, proiectata pentru a fi transportata intr-o singura piesa, cu prajina telescopica (kelly bar) deja montata, reducand semnificativ timpii de incarcare/descarcare si de instalare in santier.

Ridicarea mast-ului nu necesita folosirea de dispozitive auxiliare si poate fi executata de catre operator in cateva minute si in completa siguranta. Sasiul cu extensii laterale permite, printre altele, reducerea dimensiunilor in faza de transport si garanteaza, atunci cand este deschis, o stabilitate sporita a masinii in faza de foraj.

CH 450 se distinge prin gama vasta de aplicatii pentru care a fost proiectata. Noua masina produsa de Comacchio poate fi folosita atat pentru executia de piloti forati cu ajutorul prajinilor telescopice, cat si pentru executia de piloti cu elice continua, utilizand tehnica CFA (continuous flight auger). Totodata, versatilitatea cu care masina a fost proiectata permite folosirea sa chiar si la executia de micropiloti cu diametru mare, piloti de indesare sau tratamente de amestecare mecanica.

Pentru a face fata diferitelor tipuri de utilizare, masina dispune de diferite echipamente. Versiunea cu tragere / impingere cu cilindru (CPD – cylinder pull down) este indicata pentru executia de piloti forati atat netubati cat si tubati, care pot ajunge la un diametru de 1.500 mm. Versiunea CPD are cursa cilindrului pull down de 5.100 mm, cu 141 kN impingere si 226 kN tragere, si permite montarea de prajini cu lungimea de 13,5 m. Astfel configurata, este capabila sa ajunga la o adancime de foraj de 63 m (cu prajini frictionate), in functie de diametrul extern, prajinile folosite putand varia de la Light (355 mm) la HeavyDuty (368 mm) la XHD (394 mm), toate disponibile in diverse dimensiuni. Datorita sistemului inovator de prajini telescopice Comacchio, prajinile cu diverse diametre se pot monta cu variatii minime pe capul de rotatie. Acesta din urma, conceput in intregime de Comacchio, permite atingerea de rotatii si cuplu (de 190 kNm de cuplu nominal) deosebit de mari, comparativ cu dimensiunea masinii. Constructia versatila a capului permite utilizarea sa pentru diverse tipuri de lucrari, cu modificari minime la configuratie. De asemenea, de notat este silentiozitatea capului de foraj Comacchio.

In versiunea cu tragere / impingere cu troliu (WPD – winch pull down) capul este dotat cu o cursa de 14.500 mm, cu tragere – impingere de 240 kN. Proiectata special pentru executia de foraje tubate, prin introducerea de tuburi recuperabile, cu amestecare mecanica (soil mixing) si pentru piloti de indesare (displacement piles), CH 450 in versiunea WPD poate fi transformata rapid in CFA.

Datorita unui kit special de conversie, troliul principal al masinii, cu o retragere a cablului in patru, este folosit pentru tragerea capului si a elicei, cu o forta de extractie egala cu 480 kN. In acest fel, CH 450 – CFA este in masura sa gestioneze elice continue care pot ajunge la o lungime de 17 m, la care se adauga extensia de 6 metri, pentru o adancime totala de 22,5 m. De asemenea, este disponibila si versiunea “T4 XL”, special conceputa pentru a ajunge la adancimea de 24 m, datorita unei prelungiri speciale a mastului care permite utilizarea de elice cu lungimi superioare.

Motorizarea este cu motor Cummins de 201 kW (269 HP), atat in versiunea Stage IIIA / EPA Tier 3, cat si in versiunea Stage IV / EPA Tier 4 Final.

Designul deosebit al masinii evidentiaza anumite detalii, cum ar fi caroseria conceputa nu doar sa garanteze un acces facil pentru inspectie si intretinere, ci sa si optimizeze fluxul de aer si sa reduca nivelul de zgomot in faza de lucru. Deosebit de interesant este si proiectul cabinei, care, cu cei 980 mm largime, este foarte spatioasa si ergonomica, fiind dotata cu usa glisanta, geamuri pe cele 4 laturi si acoperis panoramic. Postul de lucru este reglabil si utilizeaza parghii si manipulatoare capacitive, avand si un ecran color tactil de 12.1” conectat la sistemul CCS: un software proiectat in intregime de Comacchio, ce permite controlul parametrilor de foraj si gestionarea masinii, precum si diagnosticarea eventualelor erori.

Dotarea standard prevede si un set de videocamere la 360° pentru supravegherea forajului si a troliului, precum si radio/CD cu sistem bluetooth si incarcator pentru bateria telefonului. Avand montate dispozitive de protectie prevazute de certificarea TOPS & FOPS, cabina insonorizata garanteaza operatorului un inalt nivel de siguranta, precum si de confort. De asemenea, sunt de mentionat si dispozitivele de siguranta care echipeaza aceasta masina.

In conformitate cu Directiva Masinilor si a normelor CE, CH 450 este dotata si cu radiocomanda pentru functiile de deplasare in faza de transport, pasarele laterale retractabile si balustrade in partea superioara.

CH 450 este primul model proiectat de Comacchio pentru segmentul forajelor cu diametru mare. In anul 2016 acest model de masina a fost lansat cu foarte bune rezultate pe diverse piete.

Pentru a sprijini strategia de extindere a companiei in acest segment special, in luna mai a anului 2016 Comacchio a inaugurat o noua fabrica, consacrata in intregime acestui tip de produs.

Datorita efortului proiectantilor si tehnicienilor Comacchio implicati in acest nou centru de productie, in anul 2017 se va lansa al doilea model din gama, si anume CH 650, o masina cu configuratia similara cu cea a masinii CH 450, insa cu o greutate de aproximativ 65 de tone, masina care va fi prezentata in avanpremiera la Conexpo Las Vegas la inceputul lunii martie.

Contact:
IJF Drilling Solutions
Tel.: 004 021 380 96 84
Fax: 004 037 810 53 62
Email: office@drillingsolutions.ro
www.drillingsolutions.ro
https://www.facebook.com/IJF-Drilling-Solutions-SRL-183979081687562/

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 134 – martie 2017, pag. 46

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/03/11/ijf-drilling-solutions-comacchio-ch-450-masina-pentru-foraje-cu-diametru-mare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.