«

»

NOVART ENGINEERING: Proiectare Building Information Modeling by Novart Engineering. Utilizarea modelelor BIM pentru planificarea 4D

Share

Building Information Modeling (BIM) este o abordare a proiectarii si executiei in constructii care presupune crearea si utilizarea unui model informational 3D, coordonat, ce inglobeaza informatii grafice, structura, arhitectura si instalatii, si non-grafice, specificatii tehnice ale materialelor si echipamentelor, informatii privind executia proiectului, activitati, costuri, resurse si informatii privind utilizarea obiectivului construit.

BIM este un mai bun mod de management al informatiilor in proiectele de constructii. 

Implementarea BIM in proiectarea unui obiectiv de constructii presupune, in principal, specificarea cerintelor informationale referitoare la proiectarea, executia si utilizarea acelui obiectiv, crearea unui mediu comun de date in care sa se creeze si sa se gestioneze informatiile proiectului, asigurarea interoperabilitatii modelelor, colaborarea intre membrii echipei pe modelele de diferite specialitati, detectarea coliziunilor si erorilor, corectarea si optimizarea modelului integrat si extragerea informatiilor necesare executiei proiectului. 

Novart Engineering dispune de specialisti si software dedicat pentru asigurarea serviciilor integrate de proiectare BIM.

Utilizarea modelelor BIM pentru planificarea 4D

Unul dintre cele mai importante aspecte ale BIM este planificarea 4D, obtinuta adaugand modelului 3D BIM timpul, a patra dimensiune. Utilizand aplicatii software specializate, care permit asocierea obiectelor aferente modelului 3D, respectiv elemente de constructii si instalatii, cu activitatile graficului de executie se realizeaza simularea executiei proiectului. Aceasta abordare asigura o planificare corecta din punct de vedere tehnologic si organizatoric datorita modalitatii vizuale de lucru care permite implicarea directa a echipei de proiect, intelegerea usoara de catre acestia a planificarii proiectului si asigurarea unei viziuni comune asupra modului planificat de realizare a proiectului.

Cel mai important beneficiu al planificarii 4D este reducerea duratei de executie a proiectului prin optimizarea graficului de executie, eliminarea intreruperilor in executia lucrarilor si coordonarea imbunatatita a resurselor pe santier. Un alt beneficiu este optimizarea utilizarii resurselor, reducerea riscului supra-alocarii sau lipsei unei resurse umane / materiale necesare.

Planificarea 4D este bazata pe un model 3D suficient de detaliat, astfel incat sa permita vizualizarea tuturor elementelor folosite in procese (macarale schela, platforme betonate, gard de organizare de santier, pancarte etc.), oferindu-se, astfel, o verificare completa a proiectului inaintea executiei propriu-zise, precum si o gestionare eficienta a tuturor resurselor.

Prin asocierea obiectelor BIM cu activitatile din graficul de executie, obiectele BIM, respectiv elementele de constructii si instalatii, materialele si echipamentele devin resurse ale respectivelor activitati, permitand verificarea, in momentul selectarii unui obiect din modelul BIM, carei activitati ii corespunde si vice-versa.

Actualizarea graficului de executie, inregistrarea progresului in executia activitatilor proiectului va avea ca rezultat modelul 3D BIM corespunzator stadiului fizic in care se afla lucrarea, model ce poate fi comparat cu planificarea initiala, respectiv cu modelul 3D corespunzator stadiului fizic la care trebuia sa se afle proiectul, concluziile cu privire la incadrarea sau nu in termen fiind usor de tras iar eventualele masuri corective, usor de implementat.

Autori:
arh. Dorin Cucu
arh. Liviu Sarb

 

Novart Engineering asigura consultanta investitorilor in implementarea BIM la nivel de proiect de investitie, portofoliu de investitii sau de active construite, cat si servicii de management, folosind cele mai moderne instrumente pentru livrarea BIM a proiectelor.

 

Contact:
SC NOVART ENGINEERING SRL
B-dul. Lacul Tei, Nr. 1-3 (in cladirea ISPE), Et. 6, Camera 619-621, Sector 2, Bucuresti
Tel.: +40 722 405 744 | Fax: +40 358 816 467
Email: office@4projects.ro | www.4projects.ro | www.novartengineering.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 134 – martie 2017, pag. 62

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/03/11/novart-engineering-proiectare-building-information-modeling-by-novart-engineering-utilizarea-modelelor-bim-pentru-planificarea-4d/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.