Cele mai recente incendii larg mediatizate din Romania (cele de la cluburile Colectiv si Bamboo) au avut o serie de similaritati (amandoua au avut loc noptea, in cluburi aflate in plin spectacol), care ne permit sa tragem, insa, cateva concluzii preliminare generale:
- Importanta existentei unor cai de evacuare adecvate si pastrate mereu libere;
- Importanta organizarii evacuarii de catre Beneficiar, prin instruirea echipelor sale din locatie.
Asupra acestor aspecte voi mai reveni, printr-un viitor comunicat al ASI – asa cum Asociatia procedeaza de fiecare data cand intervine un asemenea incident major.
Evident, in cadrul unui incendiu, aspectul cel mai important este evitarea pierderilor de vieti omenesti – printr-o evacuare rapida si eficienta. Aceasta se face prin masurile constructive, tehnice si – in special – prin cele operationale, care sunt destinate sa evite „eroarea umana” si sa formeze o cultura organizationala proactiva de securitate la incendiu in randul societatii.
Exista, totusi, si situatii in care prevederile normativelor in vigoare nu pot fi aplicate (din diverse motive obiective) si atunci o serie de cazuri raman in afara cerintelor legale privind masurile minimale de securitate la incendiu impuse de lege. Spre exemplu: numai in Bucuresti exista un numar de cca. 300 de cladiri cu destinatie de gradinita care nu respecta cerintele de evacuare la incendiu prevazute in Normativul P-118-89. Ce este de facut in asemenea cazuri?
Legislatia prevede posibilitatea aplicarii unor masuri alternative sau compensatorii. Care ar putea fi acestea?
Una dintre ele poate fi constituita dintr-o cale de evacuare atipica, care se utilizeaza numai in situatii de urgenta si forta majora – ma refer aici la TOBOGANELE DE EVACUARE – fixe si/sau mobile, solutie larg raspandita in lume dar neutilizata deloc inca in Romania.
Sesizand importanta acestor solutii atipice de evacuare in actuala situatie din Romania, Şcoala PROMETEU si ASI (Asociatia pentru securitate la incendiu) au organizat pe data de 8 decembrie 2016 o sesiune dedicata speciala (a 11-a), in spatiul pus cu generozitate la dispozitie acestei manifestari de catre Liceul International de Informatica din Bucuresti.
Manifestarea a beneficiat de prezenta reprezentantilor firmei austriece de specialitate HUDEC EUROACE (dl. Kevin TAVARES) si a organizatiei ECOPLUS AUSTRIA (dl. Daniel MARCU). De asemenea, au fost prezenti si reprezentanti mass-media.
In cadrul ei, dl. arh. Horia Mihai NICOLESCU (vicepresedintele ASI) a prezentat patru tipuri de tobogane de evacuare (fixe si mobile), larg utilizate in lume, atat de catre serviciile de urgenta (pompierii) cat si de utilizatorii civili. Demonstratiile practice care au urmat au starnit un mare interes, atat in randul participantilor adulti la eveniment cat, in special, printre gazde – elevii Liceului International de Informatica, care au facut demonstratii voluntare.
Toboganul de evacuare cu spirala verticala EUROACE S-1 este potrivit pentru instalarea stationara in cladiri. Avand o lungime maxima de 90 de metri si o viteza de coborare de 1,5 m/s, acesta face posibila evacuarea rapida si in conditii sigure si creste sentimentul sigurantei pentru persoanele din interiorul cladirii. Pentru a opera toboganul de evacuare este nevoie sa indepartati carcasa exterioara in care se afla toboganul, sa deschideti fereastra si sa lasati capsula de la capatul toboganului sa coboare gradual catre sol. Cand capsula atinge solul si corpul toboganului atarna in modul corect trebuie doar sa impingeti in sus cadrul de metal si sa il extindeti in afara ferestrei, fiind astfel gata de utilizare.
Toboganul vertical mobil de evacuare EUROACE S-1-F/N este folosit de unitatile de pompieri in combinatie cu nacela unei platforme hidraulice sau cu o scara placa turnanta. Este conectat la nivelul cadrului de intrare si aceasta conexiune este atasata la grilajul si nacela platformei aeriene pentru scara. Este conceput pentru o altitudine operationala de pana la 90 de metri si o viteza de coborare de 1,5 m/s. Din doi in doi metri exista un fermoar de iesire, fiind astfel ajustabil pentru uz individual intre 3 metri si lungimea maxima de 90 de metri.
Intr-o situatie de urgenta toboganul inclinat de evacuare fixat diagonal EUROACE-R permite evacuarea rapida a intregului personal (ce include si persoane cu dizabilitati). Cu o inclinare de 45 de grade si o altitudine maxima de 40 de metri, utilizarea acestui sistem de evacuare este recomandata pentru cladiri cu un numar redus de niveluri. Pentru folosire trebuie doar sa indepartati carcasa ce contine toboganul, sa deschideti fereastra, sa aruncati pe sol franghia de ghidaj fixata pe capatul de jos al toboganului si sa lasati corpul acestuia sa se extinda treptat prin atarnare. Operatorul de pe sol va trage prima data de franghia de ghidaj ce a fost aruncata, apoi va trage corpul toboganului catre ancora deja instalata pe sol, va agata capatul de jos al toboganului de ancora si va trage de franghia scripetelui pentru a extinde si stabiliza corpul toboganului. Corpul toboganului are o structura dubla pe toata lungimea sa. Al doilea strat al invelisului – din nailon – este de asemenea foarte rezistent.
Aceasta este o versiune mobila asemanatoare cu EUROACE-R, cu o altitudine maxima de 34 de metri. Toboganul de evacuare inclinat si mobil EUROACE R-F este proiectat pentru a fi folosit cu predilectie de catre unitatile de pompieri. Din doi in doi metri exista o deschidere de iesire care face posibila utilizarea individuala pe toata lungimea sa.
Aceste solutii alternative si atipice de evacuare au cateva caracteristici care merita a fi mentionate:
- Pot fi utilizate in cele mai diferite situatii, acolo unde o evacuare clasica (pe scari sau rampe) nu se poate incadra intr-un timp impus mai scurt de evacuare. Exista solutii si pentru spitale, pentru evacuarea bolnavilor sau a copiilor mici sau pentru trenurile suspendate de mare viteza.
- Cele fixe sunt constituite dintr-o cutie asezata sub o fereastra care da spre un spatiu liber din exterior (peluza, platforme etc.). Inchise si pliate sunt cam de gabaritul unui calorifer mai mare (care ar fi putut fi asezat acolo), astfel incat nu deranjeaza gabaritele de circulatie. In caz de nevoie, fereastra si cutia se desfac iar mecanismul este basculat peste parapet, tubul desfasurandu-se singur pana la sol.
La gradinitele noastre (despre care faceam referire la inceputul acestui articol), apreciem ca se preteaza cel mai bine a fi utilizat modelul EUROACE R – cu panta inclinata si pentru inaltimi mici. In acest caz, evacuarea pe tobogan poate reprezenta chiar un aspect ludic pentru copiii din cladire, care pot face repetitii in acest spirit.
- Trebuie mentionat ca in tarile occidentale, echiparea masinilor de interventie ale pompierilor cu un tobogan mobil de tip EUROACE R-F este obligatorie.
- In toate situatiile insa, se impun repetitii de evacuare, efectuate cu personalul cladirii care sa poata pilota si eventualele persoane straine – aflate accidental in cladire.
Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU, NFPA, vicepresedinte ASI, presedinte Grup SIGURA
Tuturor celor care activeaza in domeniul securitatii la incendiu si sunt interesati de dezbaterea si aprofundarea unor aspecte profesionale ale acestui domeniu, le oferim participarea la Sesiunile Scolii PROMETEU, organizate de Asociatia pentru Securitate la Incendiu (ASI) in colaborare cu firma SIGURA PROMETEU & CONSULT (pentru detalii, urmariti www.siguraprometeu.ro).
Urmatoarea sesiune va avea ca tema:
„Asigurarea parametrului TIMP / durata RF in conditiile cerintelor actuale ale legislatiei – in cazul protectiei la foc a lemnului”.
Va asteptam cu drag !
Detalii si informatii suplimentare puteti obtine la:
Telefon: 0741 116633
Persoana contact: ing. Valentin ARMEANU
E-mail: valentin.armeanu@sigura.ro
SIGURA – Sediul central
Str. Balta Arin nr. 4
Sector 3, Bucuresti
Tel: (40) – 21 – 312.31.32
Fax: (40) – 21 – 314.45.37
www.sigura.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 134 – martie 2017, pag. 64
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns