«

»

CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR: In sprijinul celor interesati!

Share

O veche zicala romaneasca, plina de intelepciune, spune ca e bine „sa-ti faci iarna car si vara sanie”. Ea are multiple trimiteri la viata de zi cu zi. Este si cazul in care vitregiile naturii sau alti factori neprevazuti iti produc perturbari in activitate. Iar domeniul vast al constructiilor nu face nota discordanta in asemenea situatii. Concret, vremea rece si diferite conditii meteo nefavorabile afecteaza activitatea firmelor de constructii solicitand, din partea celor interesati, sa gaseasca mijloace de a anula, pe cat posibil, situatiile de criza.

Asa s-a nascut Casa Sociala a Constructorilor, dl Ovidiu Iliescu – director general al acestei institutii – aducand, in cele ce urmeaza, detalii necesare pentru optiunea dumneavoastra.

 

Redactia: Casa Sociala a Constructorilor s-a infiintat in 1998. In 2017 implineste, deci, 19 ani de existenta. O varsta sinonima cu maturitatea. Privind retrospectiv, va rugam sa conturati un succint bilant al Institutiei in acest interval de timp.

Ovidiu Iliescu: Casa Sociala a Constructorilor (CSC) a fost fondata de partenerii sociali din constructii (patronate si sindicate reprezentative in constructii) in baza Legii nr. 215/22 decembrie 1997 si a inceput sa functioneze efectiv in anul 1998.

Infiintarea CSC a fost o alternativa la Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si in acelasi timp, o necesitate pentru eliminarea conflictelor sociale existente in ramura constructiilor la acea data. Totodata, CSC isi propune asigurarea unei protectii sociale reale a salariatilor din constructii pe perioada timpului nefavorabil (1 noiembrie – 31 martie), atunci cand conditiile meteo impiedica desfasurarea normala a lucrarilor de constructii, mai ales ca exista unele reglementari/normative care interzic anumite lucrari la temperaturi scazute.

Infiintarea si functionarea CSC si-a atins obiectivele pe care si le-a propus, daca avem in vedere ca, in 19 ani de functionare, a asigurat protectie sociala unui numar de peste 448.000 salariati, cu un consum de fonduri de cca. 344 milioane lei.

In aceste conditii, functionarea CSC a avut drept rezultat eliminarea conflictelor sociale din constructii si a adus stabilitate fortei de munca calificate, implicit posibilitatea reluarii lucrarilor la termenele contractuale stabilite, cu implicatii directe in ceea ce priveste calitatea lucrarilor executate si continuitatea lor.

De asemenea, societatile de constructii membre CSC au gasit un sprijin constant, mai ales in perioada de criza si post criza 2009-2014, dar si in restul timpului, pentru pastrarea fortei de munca calificate si au avut posibilitatea controlului costurilor cu forta de munca, atunci cand lucrarile stagneaza.

Protectia sociala acordata prin CSC a fost benefica in acest fel si beneficiarilor de investitii, dar si statului roman, prin realizarea de economii la fondul de somaj si prin alimentarea bugetului statului cu importante fonduri, provenind din obligatiile bugetare aferente sumelor de protectie sociala consumate.

 

R: Cate societati membre, reprezentand cati angajati, are in momentul de fata Casa?

Ov. I.: In evidenta CSC sunt peste 700 societati de constructii; dintre acestea, cca. 400 detin fonduri destinate protectiei sociale pentru un numar de peste 70.000 de salariati. Optiunea trimiterii lor in protectie sociala prin CSC a apartinut si apartine conducerii societatilor respective si partenerilor sociali in general.

 

R: Ce nu ati reusit, inca, sa realizati in acesti 19 ani?

Ov. I.: Cu toate ca suntem prezenti pe piata constructiilor de 19 ani si am avut rezultate meritorii in acordarea unei protectii sociale reale salariatilor din sectorul constructiilor, incercand sa promovam cat mai bine Casa si serviciile ei, avem nemultumirea ca inca nu suntem suficient de cunoscuti in sector. De asemenea, ca nu am reusit, inca, sa promovam cateva modificari in continutul legii nr. 215/1997, modificari care sa actualizeze continutul legii la schimbarile petrecute in sectorul de constructii, mai ales ca acesta a suferit mult in perioada de criza si post criza (falimente, insolvente, scaderea numerica a fortei de munca salariate, reducerea sumelor alocate investitiilor, schimbari legislative etc.).

 

R: Pentru cei ce nu cunosc, inca, avantajele pe care le oferiti societatilor membre, va rugam, in continuare, sa descrieti succint modul de functionare al „Casei”.

Ov. I.: Aderarea la CSC este libera, orice societate din sectorul de constructii sau de producere a materialelor de constructii se poate inscrie la CSC iar, incepand cu luna martie a acestui an, societatile care doresc sa devina membre nu mai achita taxa de aderare de 50 euro.

Odata completata „Cererea de Aderare” – formularul se gaseste pe site-ul nostru – societatea primeste un numar de cont, care este si codul fisei de evidenta a fondurilor destinate protectiei sociale a salariatilor acesteia. Fiecare societate inscrisa la CSC isi are, astfel, fondurile evidentiate separat, pe surse si cu disponibilul existent, din care poate solicita protectie sociala in baza unei „Notificari de plata lunare”. Fondul de protectie sociala al fiecarui membru este format din contributia salariatilor, 1% din salariul de baza brut, din contributia societatii, 1,5% (maxim) din valoarea productiei realizate si incasate, 0,5% din valoarea lucrarilor de C+M realizate (fara TVA), in concordanta cu prevederile HG nr. 907 /2016 privind devizul general, dobanzile aferente fondurilor depuse, precum si din alte surse reglementate de lege si Statutul CSC.

Avantajele aderarii la CSC constau in asigurarea unei protectii sociale reale, prin pastrarea calitatii de angajat, cu toate drepturile ce decurg din aceasta, a sumelor primite ca protectie sociala, superioare celor ce se acorda de la fondul de somaj, a stabilitatii fortei de munca calificate si a formatiilor de lucru, cu posibilitatea reluarii imediate a lucrului atunci cand conditiile atmosferice o permit, a controlului societatii asupra costurilor cu forta de munca intr-o perioada in care de regula cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, a castigarii unei pozitii superioare in fata beneficiarilor de lucrari de investitii prin reluarea la timp a lucrarilor.

 

R: Pe langa Casa Sociala a Constructorilor functioneaza si Casa de Meserii a Constructorilor. Ce reprezinta ea astazi pentru sectorul constructiilor, in conditiile in care multe societati se plang de lipsa acuta a fortei de munca?

Ov. I.: Casa de Meserii a Constructorilor (CMC) este o fundatie a CSC, avand ca scop principal cresterea nivelului de pregatire a fortei de munca din constructii, formarea de formatori, asigurarea unei pregatiri profesionale continue (FPC) a salariatilor din constructii, inclusiv in perioada de protectie sociala, cand angajatii raman la dispozitia angajatorului. Din pacate, concurenta pe piata instruirii si formarii fortei de munca calificate in constructii este, de multe ori, neloiala, cu costuri subevaluate dar si cu o calitate sub standarde, ceea ce, in conditiile in care CMC are fonduri proprii insuficiente, creeaza probleme in desfasurarea activitatii de formare / instruire.

Cu toate acestea, cu sprijinul partenerilor sociali reprezentativi din constructii si materiale de constructii, al CSC ca fondator, CMC a derulat in perioada 2009 – 2014 mai multe programe operationale sectoriale (POSDRU) cofinantate din fonduri europene, atat privind calitatea in educatie si formarea profesionala continua (CALE), cat si cele legate de plasarea fortei de munca (PICAS) etc.

 

R: In urma cu cativa ani aveati in proiect si actiuni de colaborare cu tari vecine si prietene, respectiv Moldova si Bulgaria. S-au materializat aceste proiecte?

Ov. I.: CSC este, din anul 2007, membra a AEIP – Asociatia Europeana a Institutiilor Paritare de Protectie Sociala, institutie care se bazeaza pe sistemul bipartit promovat de U.E., care are un numar insemnat de membri din randul tarilor membre ale U.E., si care doreste si sprijina extinderea organizatiei. Asa se face ca, inca din anul 2002, am promovat CSC in Republica Moldova, in randul partenerilor sociali din constructii, am avut discutii cu reprezentantii sectorului de constructii al statului. Am lucrat impreuna cu partenerii sociali din Rep. Moldova la Proiectul Legii Casei Sociale a Constructorilor din R.M. S-a incercat de cateva ori promovarea legii in comisiile parlamentare si in Parlamentul Republicii Moldova dar instabilitatea politica, schimbarile dese in structurile de conducere nu au permis, inca, trecerea legii prin Parlament. CSC, impreuna cu partenerii sociali din sectorul de constructii din Republica Moldova, vor continua si in acest an demersurile pentru promovarea legii Casei Sociale.

Proiectul stagneaza si in Bulgaria deoarece, desi au fost facute demersuri pentru promovarea proiectului CSC, interesul pentru aceasta lege este numai al partii sindicale, partea patronala nefiind suficient de bine organizata si nici independenta fata de structurile guvernamentale.

 

R: De-a lungul timpului au existat preocupari pentru a oferi si alte servicii societatilor din sectorul constructiilor, respectiv: pensii ocupationale, casa de concedii, casa de securitate, siguranta si sanatate a muncii.

S-au materializat aceste proiecte?

Ov. I.: Serviciile la care va referiti au fost infiintate de catre partenerii sociali in constructii (organizatiile patronale si sindicale reprezentative pe sector), sub forma unor asociatii, Casa de Concedii a Constructorilor (3C) si CASIMCO – Casa de Siguranta in Munca a Constructorilor – dar care, in lipsa unor reglementari legale si a unor acte normative specifice, nu au avut (inca) rezultate.

In acelasi timp, s-a dorit infiintarea unui Fond de pensii ocupationale pentru constructori, dar perioada de criza economico – financiara si perioada de post criza nu au creat cadrul necesar dezvoltarii unui asemenea proiect. El ramane, insa, pe agenda de lucru a Casei Sociale a Constructorilor si a partenerilor sociali, urmand ca, in perioada imediat urmatoare, sa abordam din nou acest subiect de interes pentru salariatii din constructii.

 

R: Una dintre ultimele initiative ale Casei este infiintarea unei „Burse a Produselor, Utilajelor si Fortei de munca”. Ni se pare o initiativa extrem de interesanta, asupra careia vom reveni in numerele viitoare ale revistei. Ar fi interesant sa cunoastem, pe scurt, modul cum functioneaza aceasta Bursa.

Ov. I.: A fost o dorinta a noastra de a gasi noi cai de sprijinire a membrilor CSC si nu numai, prin implementarea unui mod mai direct de comunicare si de rezolvare a unor necesitati ale firmelor de constructii, legate de procurarea de utilaje, gasirea de solutii pentru valorificarea utilajelor disponibile la un moment dat, a schimbului de informatii privind materialele disponibile / necesare, a necesarului / disponibilului de forta de munca calificata, a posibilitatii de participare in comun la realizarea unor proiecte etc.

In aceste conditii, portalul sustinut de CSC permite un schimb rapid de informatii intre cei interesati, pe domeniile enumerate si nu numai. 

Contact:
CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR (C.S.C.)
Str. Episcopul Timus, Nr. 25, Sect. 1, Bucuresti
Telefoane: 021 317 89 02, 021 316 83 42, 021 317 62 35
Fax: 021 300 80 23
Mobil: 074 706 11 70
E-mail: office@casoc.ro
www.casoc.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 135 – aprilie 2017, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/04/06/casa-sociala-a-constructorilor-in-sprijinul-celor-interesati/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.