«

»

CONS-CO: Impactul noilor prevederi ale Normativului P118/I/2017 asupra alcatuirii structurii de rezistenta a halelor industriale

Share

De regula, normele locale ar trebui sa se alinieze normelor EU sau americane, care sunt printre cele mai exigente in materie de protectie la foc.

Noua varianta a normativului P 118 elimina una dintre prevederile care continua sa se aplice in EU si SUA, si anume: daca o cladire industriala dispune de sprinklere de tavan, chiar daca sarpanta este metalica, se considera ca ansamblul structural (stalpi beton armat, sarpanta acoperis metalica) este incadrat la gradul 2 rezistenta la foc sau, dupa noul normativ, ar trebui sa fie gradul 2 de stabilitate.

Eliminarea acestei prevederi din Normativul P118 favorizeaza, in mod vadit, prefabricatorii de beton armat.

Pentru o competitie libera pe piata constructiilor, un rol important il au si reglementarile tehnice.

Ca sa se inteleaga pe deplin interventia noastra, vom incerca, in cateva cuvinte, sa explicam avantajele tehnico-economice ale utilizarii unei solutii mixte in alcatuirea structurilor de rezistenta.

De la inceput este de subliniat ca aproape tot teritoriul Romaniei este supus hazardului seismic. Iar circa 40% se afla sub impact sever al riscului seismic.

Primul principiu de alcatuire a unei constructii, in zonele cu risc seismic, este de a micsora masa constructiei. Solutiile mixte de structuri pentru acoperisurile halelor industriale conduc la o reducere a masei seismice pe mp de hala cu cel putin 130 kg/mp. Concret, masa seismica la acoperis integral din beton prefabricat ajunge la cca 275 kg/mp, iar la unul cu sarpanta metalica la cca 145 kg.

La ambele variante s-a inclus si un pod tehnic de 20 kg/m si greutatea zapezii 64 kg.

Comparand schemele statice uzuale la cele doua variante, se observa ca, in general, un acoperis integral prefabricat cu stalpi din beton armat dispune de o schema statica cu grinzi si pane articulate pe stalpi.

La schema mixta se pot utiliza ferme si pane cu continuitate la talpa inferioara a acesteia cu stalpii, deci cu noduri rigide la acoperis.

 

Rezultatul sintetic

Coeficientul de compactare q, pentru halele integral prefabricate din beton armat, este de 3 (in clasa de ductilitate H), respectiv 2,5 (clasa de ductilitate DCM).

La structura mixta, cu noduri rigide sus si jos, coeficientul q este 5, respectiv 4. Rezulta eforturi mai mici in stalpi, fundatii mai mici si incadrarea lejera la drift.

Numai din cele doua aspecte semnalate mai sus (masa seismica si coeficientul de comportare q), rezulta ca forta seismica ce actioneaza acoperisul in zona Bucurestiului (Tc = 1,6, ß = 2,5, ag = 30) este de cca 69,0 kg/mp, in solutia integral prefabricata si 22 kg/mp in solutia mixta (noduri rigide).

 

Concluzia pentru care pledam este ca nu trebuie modificate normele dupa eventuale interese.

Atata timp cat cele mai exigente norme FM Global admit sarpante metalice neprotejate, daca se folosesc instalatii automate (sprinklere) pentru stingerea incendiului, in Romania ar trebui sa fie la fel.

De altfel, mare parte dintre investitorii industriali merg, pentru asigurari, pe normele americane, mai exigente in general decat normele romanesti.

Costurile structurii de rezistenta mixte sunt cu 25 – 30 euro/mp mai mici decat cele pentru o structura integral prefabricata.

In concluzie, pentru Romania, o tara nu foarte bogata, este util sa fie economisite resursele materiale.

Contact:
CONS-CO
Strada Aromei, nr. 82, Sector 2, Bucuresti
Telefon/Fax: 021 243 19 56 / 021 243 19 57
E-mail: contact@cons-co.ro
Web: www.cons-co.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 135 – aprilie 2017, pag. 31

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/04/06/cons-co-impactul-noilor-prevederi-ale-normativului-p118i2017-asupra-alcatuirii-structurii-de-rezistenta-a-halelor-industriale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.