Colaborarea este cheia unei proiectari de succes! Cea mai noua versiune ConSteel 11 le ofera inginerilor proiectanti de structuri sansa sa colaboreze cu alte parti implicate in proiectele de constructii, cum sunt arhitectii.
Noile functiuni le permit tuturor membrilor echipei de proiect sa verifice vizual si sa controleze modificarile in timp real. S-a creat, de asemenea, o interfata programabila, care sa confere utilizatorului mai multa libertate in modelare si s-au introdus o serie de imbunatatiri, printre care si efectul de saiba, care sa faciliteze o evaluare si mai exacta a raspunsului structural. Toate elementele de noutate sunt detaliate in continutul articolului.
INTERFATA BIM SI csPI
Pentru a usura colaborarea intre membrii unei echipe de proiect, s-a introdus, in versiunea ConSteel 11, unealta Change Management, care permite verificarea vizuala a modificarilor ce intervin in proiect si diferentele dintre modelele ConSteel si Tekla Structures.
Utilizatorul poate controla, astfel, de care dintre modificarile ConSteel ar trebui sa se tina cont si care ar trebui neglijate in modelul Tekla. Toti parametrii (sectiune, material, geometrie) din modelele ConSteel si Tekla Structures pot fi vazute si comparate in noua fereastra de dialog Tekla Model Update.
De asemenea si functiunile de import/export ConSteel au fost imbunatatite, fiind adaugate la aceasta sectiune gridul structurii si modele de tip IFC.
Cu functia de import IFC, functia de conversie a sectiunii si a materialului este reinnoita. Dar nu doar designul, ci si intregul proces de conversie a fost reinnoit. Datorita noului proces de conversie multi-level, toate sectiunile si tipurile de materiale pot fi convertite automat.
Tot la modulul de colaborare intre diverse formate, s-a inclus si o sectiune dedicata imbinarilor, prin interfata avansata intre IDEA StatiCa Connection si ConSteel.
Cu un click pe orice nod de imbinare din modelul 3D ConSteel, toata geometria structurii, materialele si incarcarile din noduri pot fi exportate automat in IDEA Connection, pentru proiectarea ulterioara a imbinarii.
Mai mult, pentru a mari capacitatea de modelare structurala si pentru a creste productivitatea, a fost introdusa noua interfata csPI. Cu noua interfata csPI pot fi create si analizate modele parametrice. Orice obiect ConSteel (elemente, placi, reazeme, incarcari etc.) si cicluri „for” si sintaxe „if…else” pot fi utilizate pentru modelarea parametrica a structurilor.
CALCUL STRUCTURAL DETALIAT
ConSteel este primul soft de proiectare care este capabil sa evalueze forme de pierdere a stabilitatii printr-o analiza globala a structurii. Analiza elastica ia in considerare, cu acuratete, efectul torsiunii si deversarea sectiunii. Analiza complexa ia in considerare efectele de ordin II, generand seturile de eforturi aferente (eforturi axiale, forta taietoare, moment incovoietor, moment de torsiune si bimoment). Analiza tine cont de comportamentul spatial al structurii, calculand modurile de flambaj global (flambaj lateral, torsional, lateral-torsional, considerand efectul excentricitatilor elementelor structurale, ale reazemelor sau al incarcarilor) pentru un model complet sau partial.
Senzitivitatea la pierderea stabilitatii este o optiune care ne ajuta la depistarea punctelor slabe in structurile proiectate. Iar imperfectiunile geometrice ale structurii le putem modela cu usurinta, utilizand modurile implicite definite de Eurocode sau formele de pierdere a stabilitatii obtinute din analize, scalate dupa preferinta, pentru obtinerea unei amplitudini de deformatie egale cu imperfectiunea geometrica dorita.
Rezultatele din analiza globala pot fi comparate cu analiza si dimensionarea elementelor pe componente izolate de structura. Procedura de calcul face posibila integrarea efectelor de semi-rigiditate a nodurilor in analiza structurilor. Rigiditatile nodurilor se evalueaza cu modulul csJoint.
EFECTUL DE SAIBA
In versiunea ConSteel 11 a fost adusa o imbunatatire la partea de calcul avansat, fiind introdus calculul efectului de saiba. Astfel, efectul de stabilizare, prin considerarea efectului de saiba al tablei cutate, poate fi considerat in analiza de flambaj la nivelul talpii superioare, in axul sau la nivelul talpii inferioare a profilului.
Rigiditatea tablelor poate fi evaluata cu metoda propusa in EN 1993-1-3 sau cu ajutorul unor metode alternative propuse de producatori ca Hoesch, Fischer sau Arcelor, utilizand parametri predeterminati, in functie de tipul tablei selectate.
NOD DE CADRU
A fost, de asemenea, adusa si o imbunatatire a functiei de nod de cadru, de care se poate tine cont in analiza structurii. Topologia imbinarilor intervine in calculul deplanarii sectiunii grinzii si a stalpului cadrului. Utilizatorul poate sa aleaga una dintre cele 3 versiuni disponibile de imbinari.
SECTIUNI NOI
Modulul de sectiuni a fost completat cu sectiuni noi de tip T, care pot fi convertite in placi plane si sectiuni noi parametrizabile.
ANALIZA SEISMICA
Incepand cu ConSteel 11 apare o unealta de analiza seismica reinnoita. Noua unealta este foarte flexibila si transparenta. Toate fazele calculului pot fi verificate si controlate.
In ConSteel 11 incarcarile si masele (cazuri, combinatii) sunt complet separate, fiind dezvoltata o unealta pentru centralizarea maselor.
Cu noile functiuni pot fi create cazuri independente cu mase si combinatii. In mod evident, cazurile create anterior pot fi convertite in mase printr-un simplu click, dar cu noua posibilitate de mase punctuale pot fi pozitionate mase aditionale pe structura.
In noua fereastra de dialog pentru Seism poate fi selectata combinatia cu masele utilizate si spectrul de raspuns iar daca este necesar, un spectru diferit pentru combinatiile SLS.
Sunt disponibile 3 metode bazate pe analiza utilizand spectrul de raspuns:
- Mod unic dominant
- Selectarea modurilor cu insumare liniara
- Toate modurile cu insumarea CQC
Unealta suplimentara, care include masele, nu este activata in modurile de vibratie, pentru a atinge masa efectiva impusa in Eurocod 8 (metoda masei reziduale).
ConSteel 11 calculeaza automat si aplica, tot automat, factorul de senzitivitate pentru calculul de ordinul 2.
Pentru a imbunatati transparenta calculului, toate rezultatele pot fi vizualizate pentru fiecare mod de vibratie.
In noile detalii ale ferestrei analizei toate modurile de vibratie calculate pot fi vazute pe spectrul elastic considerat, iar senzitivitatea la calculul de ordinul 2 poate fi verificata.
EXPORT ARMATURI AUTOCAD
Cu noua functie de export, rezultatele cu armatura necesara pentru armarea planseului pot fi exportate in AutoCAD. Atat rezultatele grafice, cat si paletele de culori relevante, sunt exportate in desenele AutoCAD.
MODULUL csJOINT
Cu noua functie, imbinarile plasate pot fi updatate usor in modelul actual ConSteel.
De asemenea, au fost adaugate noi tipuri de imbinari care pot fi analizate in modulul csJoint.
Pentru mai multe detalii contactati-ne cu incredere sau vizitati www.gordias.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 135 – aprilie 2017, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns