Oamenii de stiinta au stabilit ca, in ultimii 200 de ani, odata cu cresterea exponentiala a propriului confort, am intrat intr-o noua era: antropocenul – caracterizat prin schimbari majore pe care le provocam mediului ambiant. Din pacate insa, simultan cu aceasta, am devenit, dincolo de ce am fost, intr-o mai mica masura, in trecut, singurul animal ce-si lasa gunoaiele in urma. Depinde numai de noi ca natura sa ne permita sa mai supravietuim. Iar apa este elementul nostru vital: sa incercam sa o protejam!
In cadrul contractului de executie, HIDROCONSTRUCTIA SA a avut rolul de lider in asocierea cu STULZ – PLANAQUA GmbH si SC PROBIT SRL, fiind responsabila si pentru serviciile de proiectare in valoare de aproape 2.000.000 lei – proiect tehnic si detalii de executie, realizarea ridicarilor topo, precum si investigatiile geotehnice si de santier, intocmirea documentatiilor pentru obtinerea avizelor autoritatilor, asigurarea asistentei tehnice in perioada de executie si de garantie, elaborarea documentatiilor „as-built”, a manualelor de functionare si intretinere si elaborarea planului de instruire a personalului Autoritatii Contractante pentru gestionarea, operarea si intretinerea Statiei.
Noua statie de epurare, raspunzand obiectivelor de protectie a mediului pe care Romania si le-a asumat, acopera nevoile unui numar echivalent de 24.700 de persoane, fiind capabila de prelucrarea unui debit orar mediu de 175 mc/h (sau 49 l/s), maxim zilnic de 210 mc/h (sau 58 l/s) si maxim orar de 357 mc/h (sau 99 l/s).
In contextul scaderii accentuate a debitului de ape uzate din aglomerarea Targu Secuiesc, coroborat cu necesitatea cresterii gradului de epurare a apelor uzate, s-a luat decizia construirii unei noi statii, care sa raspunda cerintelor legale prezente, precum si nevoilor cetatenilor din zona de a avea la dispozitie in vecinatate ape curate, care sa dea o nota de civilitate comunitatii.
Vechea capacitate de epurare a constat din:
- Statia de epurare nr. 1 (Catalina), construita in anul 1971, fara treapta de epurare avansata, deservind un debit de 40 l/s;
- Statia de epurare nr. 2 (Ruseni), construita in anii 1977 – 1978, deservind un debit de 130 l/s, depasita din punct de vedere tehnologic.
Noua statie de epurare a fost construita pe amplasamentul Statiei Catalina, avandu-se in vedere spatiul generos pus la dispozitie, spatiu ce permite eventuale dezvoltari ulterioare.
Statia de pompare nr. 2 a fost abandonata, urmand a se gasi o alta utilitate amplasamentului.
Tehnologia de epurare avuta in vedere de Autoritatea Contractanta a impus executia a doua trepte:
- Epurare clasica mecanica;
- Epurare biologica cu aerare extinsa pentru stabilizarea aeroba a namolului – treapta tertiara pentru eliminarea nutrientilor derivati de azot si de fosfor (nitrati, nitriti si compusi ai fosforului utilizati in agricultura);
La cele doua trepte se adauga gospodaria de namol.
Acest tip de epurare asigura o reducere semnificativa a gradientului de crestere a incarcaturii organice in apele subterane, constituind una dintre cheile ce permit accesul catre un mediu mai prietenos.
HIDROCONSTRUCTIA, impreuna cu proiectantul si asociatii, si-au asumat aceste deziderate, contractul de realizare a proiectului fiind semnat si asumat in anul 2012. In plus, cerinta beneficiarului de prezervare a functionalitatii statiei vechi pe perioada executiei a impus luarea unor masuri atent studiate, care sa permita realizarea in grafic a lucrarilor, fara perturbarea ciclului initial de epurare, trecerea de la sistemul vechi la cel nou urmand a fi facuta fara sincope.
Circuitul apei in noua statie de epurare parcurge o serie de elemente, dupa cum urmeaza:
Treapta de epurare clasica mecanica este alcatuita din:
- CAMINUL DE BY-PASS (ocolire) care primeste apa de la colectorul principal si o dirijeaza catre statie. Acest camin este astfel gandit incat sa permita devierea debitelor de ape uzate direct in emisar, in situatia unei avarii de proportii pe care ar putea-o suferi Statia;
- GRATARUL RAR, cu curatare si functionare automatizata, retine corpurile de mari dimensiuni ajunse in mod accidental in reteaua de canalizare a aglomerarii, debitandu-le apoi in capacitatea de stocare temporara. Gratarul rar este dublat de un altul, cu curatare manuala, utilizabil in cazul avariilor produse celui automatizat. Cele doua gratare sunt amplasate in incinte din beton armat profilate;
- Apa provenita de la gratar este preluata de o STATIE DE POMPARE si trimisa spre o unitate compacta de preepurare. Statia este amplasata intr-o constructie subterana de tip „cheson umed”, cu camera uscata pentru echipamente.
Echiparea statiei de pompare s-a facut astfel incat sa permita, in situatii cu debite exceptionale (ploi torentiale, cresteri accidentale de debite) dirijarea unei parti a acestora intr-un bazin compensator de stocare (BAZIN DE EGALIZARE), pana la revenirea debitelor la o valoare care sa permita reintroducerea in circuit a cantitatilor stocate. Structura bazinului este din beton armat semiingropat;
- UNITATEA COMPACTA DE PREEPURARE are rolul de preluare a debitelor de la Statia de pompare, trecerea acestora printr-un gratar des care sa asigure retinerea particulelor cu dimensiuni mai mari de 0,2 mm intr-o proportie mai mare de 95%, echipament dotat cu elemente de curatare mecanica, dirijarea acestora catre deznisipator si separator de grasimi.
Componenta grosiera, adica cea cu dimensiuni de peste 6 mm, este trimisa intr-o unitate de compactare la o umiditate maxima de 60%, fiind colectata apoi intr-un container de mari dimensiuni. Pentru flotarea grasimilor si separarea nisipului de substantele usoare, instalatia este prevazuta cu un sistem de aerare cu bule fine.
Treapta de epurare biologica este alcatuita din:
- Doua ansambluri BIOREACTOR, structuri din beton armat, fiecare ansamblu fiind format din 3 bazine: BioP – bazin de eliminare pe cale naturala a fosforului, utilizand capabilitatea mediului anaerob populat cu bacterii anoxice de reducere biologica a acestuia. Pentru situatii deosebite este prevazuta si o statie chimica de reducere a fosforului, parte din proiect.
Un al doilea bazin, nominalizat DN-N, alcatuit din doua compartimente, respectiv de denitrificare si nitrificare, cu rolul atat de scadere la minimum a consumului biochimic de oxigen la 5 zile, asa numitul indicator „CBO5”, cat si de reducere a cantitatii de azot prin denitrificare. Cel de-al doilea compartiment, N, asigura aerarea debitelor si eliminarea azotului remanent;
- INSTALATII AUXILIARE BIOREACTOARE:
– Statie suflante ce asigura aerul in zona N;
– Statie chimica de precipitare a azotului;
- Doua DECANTOARE SECUNDARE: constructii circulare din beton armat pe radier continuu, prevazute cu poduri racloare ce colecteaza namolul activ recirculat si in exces. In cele doua decantoare se realizeaza mai intai un amestec de namol activ cu apa provenita din instalatiile de denitrificare si defosforizare, apa epurata fiind decantata, iar namolul utilizat – recirculat prin intermediul unei instalatii automatizate de extractie, folosita si pentru indepartarea spumei formate in exces. Cele doua decantoare sunt dimensionate de asa maniera incat chiar si numai unul dintre ele sa asigure parametrii proiectati ai apei epurate;
- REZERVOR DE APA TEHNOLOGICA, obtinuta din apa epurata, necesara pentru instalatiile de compactare si deshidratare a namolului statiei de preepurare;
- CANAL PENTRU AMPLASARE INSTALATIE DE DEZINFECTIE CU UV, constructie din beton armat, dimensionata pentru debitul maxim in care se amplaseaza echipamentele cu ultraviolet necesare dezinfectiei apei inainte de deversarea acesteia in emisar.
Gospodaria de namol este alcatuita din:
- DOUA BAZINE TAMPON NAMOL STABILIZAT, circulare, din beton armat, prevazute cu sisteme de aerare si incinta tehnica pentru instalatiile pneumatice;
- CLADIRE TEHNOLOGICA DE CONCENTRARE SI DESHIDRATARE NAMOL, cladire cu structura usoara, prevazuta cu instalatie de alimentare cu apa tehnologica si canalizare supernatant dirijat la statia de pompare supernatant;
- PLATFORME DE DEPOZITARE NAMOL DESHIDRATAT, constructii usoare, acoperite cu material fotofil, care permite transferul razelor solare, dotate cu sistem de drenare supernatant.
Spatiile administrative si sistematizarea au cuprins:
Construirea obiectivelor administrative, concretizate printr-o cladire ce contine spatii destinate conducerii operatiunilor, birouri, magazii, ateliere, grupuri sanitare si un laborator.
Toate obiectivele sunt deservite de o retea interna de alimentare cu apa si canalizare, drumuri, trotuare si platforme de parcare, incinta fiind iluminata si protejata.
Intregul proiect este automatizat, fiind inzestrat cu sisteme de tip SCADA care permit functionarea, controlul si monitorizarea, in intregime, a procesului de epurare, folosind un minimum de personal.
Controlul, operarea si protectia diferitelor echipamente, cum ar fi pompe, suflante, compresoare si motoare electrice sunt efectuate prin sisteme de comunicatii instalate pe infrastructura de cabluri electrice, datele de proces fiind transmise catre sistemul SCADA, din cladirea administrativa. Panourile de automatizare locale sunt echipate cu interfete care sa permita operatorilor sa intervina manual pentru preluarea controlului echipamentelor, in cazul unei avarii.
Sistemul SCADA dispune si de o interfata de comunicare externa cu operatorul regional, prin intermediul retelelor GPRS/GSM si internet.
Odata cu finalizarea acestei lucrari, intregul personal al HIDROCONSTRUCTIA SA, impreuna cu asociatii sai, are satisfactia participarii la procesul de modernizare a tarii si la prezervarea unui mediu ambiant de care avem cu totii nevoie a fi intr-o stare cat mai apropiata de ceea ce ne-a lasat natura, imprumutul de la copiii nostri trebuind sa fie restituit cel putin asa cum l-am primit.
Autor:
ing. Stefan Constantin – HIDROCONSTRUCTIA SA
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 135 – aprilie 2017, pag. 20
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns