«

»

Paradox… autohton!

Share

Da! „Pas cu pas”… dar, niciun pas inainte, ci numai doi inapoi… c-asa-i pe la noi!

S-ar putea zice ca randurile care urmeaza poarta pecetea lunii pacalelilor pentru ca tot ne aflam in aprilie, luna celebra in care totul ar fi o gluma.

Nu, nici vorba de asa ceva atata timp cat, pana acum, ne-am furat singuri „osanza” de sub caciula.

Adica, tot ceea ce era romanesc, bun sau rau, era construit de noi cu eforturi pe care nu le putem da uitarii. Unii, azi, zic ca ne vor binele intr-o epoca inceputa dupa celebrul 1989. Rezultatele sunt cele pe care le stim bine, adica neinsemnate.

In ciuda faptului ca pe ici pe colo au aparut „noutati”, nici pe departe sa ne inroleze dupa atatia ani in lumea libera, civilizata si democratica, mai totul se da in stamba cum se zice. Parca n-am sti ce sa facem decat… politica!

Ne-am impartit frateste in tabere, fiecare cu o ideologie proprie ca tot este romanul inventiv, adica sa faca fiecare ce vrea. Dar nu pentru un scop comun, constructiv si mai ales economic si eficient, ci pentru a face rau uneia sau alteia dintre tabere.

Vrem cu orice pret sa moara neaparat si capra vecinului pentru a ne freca apoi mainile ca am facut ceva si nu am stat si tocat frunze la caini. Desi unde-i lege nu trebuie sa fie tocmeala, unii dintre noi, chipurile doritori de bine, se opun ca Gica… contra la orice inseamna cu adevarat democratie si progres, constructie si dezvoltare.

Iesim in strada si ca trebuie, dar mai mult impinsi de la spate de cine vrei si nu vrei, aidoma zicatoarei populare „tara arde si baba se piaptana”.

Sa fim clari, tara aceasta, in care traim, are nevoie de lucruri concrete, care se pot obtine numai construind ceva durabil, util si mai ales pentru a fi competitivi din toate punctele de vedere cu oricine pastrand, bineinteles proportiile legate de resursele materiale si umane.

Vor fi destule voci, binevoitoare desigur, care spun ca s-a construit mult dupa 1990. Dar haide sa ne uitam ce anume. Primul loc este ocupat de mall-uri, care mai au putin si vor ajunge si la „Cucuietii din Deal”.

Apoi, birouri si locuinte. Nu neaga nimeni necesitatea lor, dar sa vedem ce se intampla cu cele din urma, adica locuintele. Ele sunt destule, dar greu, foarte greu de dobandit din cauza lipsei de bani, din cauza unui sistem bancar inrobitor si din cauza unor preturi putin accesibile pentru multi dintre noi. Mergeti si dumneavoastra prin zonele unde se afla asemenea constructii si veti vedea ca ele au „imbatranit” asteptandu-si potentialii locatari.

Un alt gen de constructii, necesare din punct de vedere economic, turistic si social, sunt drumurile si in special autostrazile. Asemenea lucrari, necesare cum spuneam, ori nu incep a fi construite ori si mai rau, parca nu se mai termina, din varii motive, cauzele principale fiind legate de licitatiile si mai ales contestatiile care dureaza si dureaza pana a fi rezolvate.

Si aceasta pentru ca de ani buni, nu se reuseste sa se adopte legea achizitiilor publice care ar pune ordine si in acest domeniu. Trist este ca Parlamentul si Executivul se ocupa de tot felul de chichite legate de „revendicarile” solicitate nejustificat de oricine vrea si vrea, in loc sa rezolve treburile serioase ale tarii. Daca nu avem legi noi, moderne si eficiente, degeaba ne racim gurile pe strada, pentru ca nu ne place ce face unul sau altul dintre cei alesi sau numiti in functii.

Vrem libertate si democratie omitand faptul ca ele sunt guvernate de legi. Fugim de lege ca dracul de tamaie, pentru ca altfel n-am mai putea face ce ne trece prin cap.

Salvarea? Ar fi posibila daca am intelege esenta zicalei „Da Doamne romanului mintea cea de pe urma”.

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 135 – aprilie 2017, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/04/06/paradox-autohton/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.