«

»

Arhitectura fara limite (X)

Share

In ultimele numere ale revistei v-am prezentat o serie de cladiri spectaculoase, unele dintre ele fiind cele mai inalte din lume. Astazi ne vom opri la cateva realizari deosebite din infrastructura. 

Aeroportul International Kansai – Osaka, Japonia

 Relieful accidentat din vecinatatea orasului Osaka a fost un obstacol in gasirea unui teren adecvat pentru amenajarea unui aeroport. In aceste conditii s-a luat hotararea de a se amenaja aeroportul orasului pe apa, in golful Osaka.

S-au studiat doua variante: construirea unei insule plutitoare sau a uneia fixe.

La prima varianta s-a renuntat deoarece insula plutitoare pe de o parte ar fi fost mai scumpa, pe de alta parte, nu ar fi fost suficient de stabila.

S-a ales varianta constructiei unei insule fixe. Timp de 5 ani s-au transportat in golful Osaka pamant si nisip, care s-au depus la o adancime de 20 de metri pe fundul golfului. Peste acesta, s-a asezat piatra sparta. Greutatea pietrei a eliminat, treptat, apa de pe fundul marii, creandu-se, astfel, o baza foarte solida.

Locul unde era depusa piatra – transportata cu şlepurile – era controlat cu ajutorul computerelor si al satelitilor artificiali. In final, de jur imprejurul insulei, s-a fixat un gard lat confectionat din otel.

Proiectantul acestei constructii este Renzo Piano, unul dintre arhitectii Centrului Pompidou din Paris.

Insula artificiala, pe care s-a amenajat aeroportul, are 4 km lungime si 1,25 km latime.

Terminalul aeroportului este o cladire lunga de 1.700 m din otel si sticla, una dintre cele mai lungi din lume, in care pasagerii se pot misca liber de la un capat la altul, pe toata lungimea ei. Partea centrala a terminalului are 4 etaje si este unica prin arhitectura sa, avand un acoperis curbat care, vazut de sus, seamana cu aripa unui avion. Cladirea terminalului este asezata pe 900 de stalpi, care sunt controlati permanent. Stalpii au posibilitatea de reglare a inaltimii pentru a compensa variatiile de nivel ale insulei, deoarece aceasta nu s-a stabilizat si inca se va mai scufunda, probabil, un timp. De altfel, s-a constatat ca in fiecare an cladirea aeroportului se scufunda cativa centimetri.

Inaugurat la 4 septembrie 1994, aeroportul din golful Osaka, desi are o singura pista, este considerat unul dintre cele mai moderne din lume. Aeroportul functioneaza non-stop, aici putand ateriza cele mai mari avioane, inclusiv A380 – cel mai mare avion de pasageri din lume. Anual aici aterizeaza si decoleaza peste 160.000 de avioane, fluxul de pasageri fiind de aproape 20 de milioane anual.

Aeroportul este amplasat la 5 km de tarmurile insulei Honshu, cea mai mare din Japonia, si la 38 km de Osaka. Este legat de continent prin Sky Gate Bridge, un pod cu doua nivele. Pe unul dintre nivele se afla sine de cale ferata pe care, la fiecare 30 de minute, circula un tren de mare viteza. Celalalt nivel al podului este unul rutier, pe el circuland mijloacele de transport in comun.

La 17 ianuarie 1995, in apropierea aeroportului (cu epicentrul la 20 de kilometri de insula) s-a produs un cutremur care a facut mii de victime si pagube importante. Aeroportul a ramas, totusi, intact. De altfel, aceasta constructie a insulei artificiale si a aeroportului sunt considerate o mare realizare inginereasca.

 

Calea ferata de mare viteza Beijing – Shanghai

Calea ferata de mare viteza intre Beijing si Shanghai are 1.318 km. Constructia ei a inceput la 18 aprilie 2008 si s-a finalizat, in doar 39 de luni, in iunie 2011. Investitia totala a costat 26 miliarde dolari. Cei 1.318 kilometri sunt strabatuti de 63 de trenuri, in 4 ore si 48 de minute, cu o viteza maxima de 300 km pe ora. Trenul de mare viteza poate transporta anual peste 80 de milioane de pasageri iar, prin viteza sa si prin cost (la clasa business un bilet costa 270 de dolari), concureaza, cu succes, companiile aeriene.

 

Oriental Pearl Tower – Shanghai, China

Şi pentru ca am ajuns la Shanghai, iata o constructie care este o adevarata emblema a orasului. Oriental Pearl Tower este un turn de telecomunicatii cu inaltimea de 342 m, iar daca socotim si antena, de 468 m, fiind unul dintre cele mai inalte turnuri de televiziune din lume (la data construirii, al treilea ca inaltime).

Proiectat de arhitectul Jin Huan Cheng, turnul este compus dintr-un ansamblu de 11 sfere, de marimi diferite, legate intre ele prin coloane, fiecare dintre ele avand 9 m diametru. Cele mai mari sfere au diametrul de 50 m, in partea inferioara, si 45 m la partea superioara. Sfera cea mai de sus are 14 m diametru.

Turnul are 15 nivele de observare, cel mai inalt fiind la 350 m, apoi la 263 m si respectiv, 90 m. La nivelul 267 m functioneaza un restaurant rotativ. Constructia mai gazduieste un hotel cu 20 de camere in spatiul dintre cele mai mari sfere, un mic centru comercial si spatii pentru expozitii. Platforma de observare superioara are o zona exterioara cu o podea din sticla.

Constructia turnului a durat trei ani, aceasta fiind finalizata in 1994.

 

Podul Aiola Island – Graz, Austria

 

In proiectarea acestui pod, arhitectul new-yorkez Vita Acconci a pornit de la ideea ca, de cele mai multe ori, calatorii ar dori sa se opreasca pe traseul unui pod pentru a admira privelistea. Asa se face ca, in anul 2003, el a proiectat acest pod, care traverseaza raul Mur, cu un spatiu de observare care are si un bar, o cafenea, un teatru si un loc de joaca, plasate in interiorul unei constructii de forma unei cochilii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 64

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/arhitectura-fara-limite-x/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.